Nyugodjék békében

Ahogy az Endomondón is látszik, idén télen körülbelül 300 kilométert sétáltam a közeli erdőben. Nem egy nagy erdő, olyan 2-3 négyzetkilométer, de kicsiségében is gyönyörű. Mint egy rokokó dohányszelence.
Szóval, szép.
Volt.
Az erdő értékét ugyanis a bonyolult hálózatot alkotó, zegzugos ösvények adták: az egyes kanyarok, elágazások, hangulatos kaptatók. Na, pont ezek tűnnek el a tarvágással.
Az utóbbi két hétben nem voltam az erdőben, mert másfelé csavarogtunk. Ma mentem egy kört és a felső erdőben teljesen ledermedtem.
Nem volt ott az erdő.
És sajnos nem is akármilyen erdő hiányzott. Két kedvenc részem van, ezeket mindig, mindegyik sétán útbaejtettem. Ezek közül tűnt el az egyiknek egy jókora része.

From MiVanVelem
From MiVanVelem

A fenti képeken hatalmas irtások láthatók. Két héttel ezelőtt ez még egy kellemesen járható erdő volt. Egy parkerdő része.

From Segédlet

És pont ez a bajom az egésszel. Nézdd meg a térképet: a sok kék “I” betűs karika az erdei tornapályák állomásait jelöli. Emellett az északi részen látható a tömérdek, zegzugos túraösvény, egy valódi labirintus. (Bőven nem látható az összes. Tavasszal terveztem, hogy a GPS kütyüvel megtámogatott sétáim alapján rajzolok egy valós térképet.) A pirossal bekarikázott területen irtották ki az összes fát. A piros gömbök jelentik a fényképezés pozícióját. (Az egyes az elsőt, a kettes a másodikat.) A későbbi videó is az egyes pontból készült.
Még egyszer: ez egy parkerdő, legalábbis a környéken élők annak tekintik. A fenti rész volt az egyik romantikusabb része.
Volt.
A lilával jelölt részt három évvel ezelőtt vágták tarra. A kékkel jelöltet olyan 6-7 évvel ezelőtt. Mindegyik helyén egy sűrű, alig járható bozótos van: ahogy az akác nő magától, vadon. Ha ehhez hozzáveszed, hogy a fehér téglalap (X betűvel) egy valamikori gyártelep, akkor most már el tudod képzelni, hogyan nézhet ki az egykori romantikus parkerdő.
Persze, lehet mondani, hogy erdőgazdaság és kell a tüzifa. (Ebből a girbegurba akácból más nem lesz.) De könyörgöm, máshol nincs? Muszáj Pesten, ahol egyébként is botrányosan kevés az erdő, ott kinyesni egy olyan parkerdőt, ahová messziről jártak az emberek futni, csavarogni, kutyát sétáltatni? Mennyit kaszálhattak a tüzifából: százezret? Egymilliót? És mennyi bánatot okoztak? Mennyi embernek vették el az élhető környezetét… a levegőjét?
És azt se mondhatjuk, hogy nincs itt semmi baj, kinő ez, húsz év múlva újra erdő lesz. Egyrészt húsz év múlva én már a gyökerei felől fogom nézegetni az erdőt. Másrészt ami az erdő helyén nő ki, az már nem ugyanaz. Sűrű, járhatatlan, bozótos valami. Sétára nem alkalmas. Sárgával jelöltem a térképen két területet, mind a kettő ilyen: valamikor kopaszra vágták, aztán hagyták, hadd nőjön a helyén az akác. Mind a két terület gyakorlatilag járhatatlan. Ösvények nem vezetnek át rajtuk. Pusztán kiváncsiságból idén átverekedtem magamat mind a két területen, háát… ha nem teflonburkolatú kabát van rajtam, akkor cafatokra szakadt volna. Na, ez lesz a magára hagyott, tarra vágott területekből. Nem parkerdő.

Nincs egy hónapja, hogy elkezdtem vasárnaponként körbevezetni Nejt is. Hogy lássa ő is, milyen szép helyek mellett lakunk. Megmutattam neki a rejtett, alig megközelíthető tisztásokat, a kedvenc borostyános ösvényeket. A piros és a lila irtás között van egy meglehetősen amorf alakú mélyedés, annak a szegélyén egy nagyon hangulatos ösvény futott körbe. Na, ez az ösvény mára eltűnt, az erdő felső részével együtt. És nem, ne mondja senki, hogy állagvédelem, meg erdőkarbantartás. Ha megnézed a térképen, az összes irtás olyan helyeken van, ahol viszonylag sík a terep és gépekkel jól megközelíthető, jól járható. Micsoda véletlen.

Ja, és még valami. Amit fent rajzolgattam, az a mai állapot. De még ezerrel dolgoznak és fogalmam sincs, hol lesz az irtás végső határa.

Erdő volt from Jozsef Petrenyi on Vimeo.

1 Comment

  1. Sajnálatos dolog és sajnos nem egyedi. Nálunk két éve miliméterre u.e. történt, mikor odamentem az emberekhez kérdezni, hogy most akkor mi lesz itt az erdő helyett azt a választ kaptam, hogy mikor végeztek majd telepítenek. Aha! Ma már nem is lehetne mert kinőtt az ágas-bogas izé amit Te is említettél tehát már ha akarnék sem sétálhatnék ott. Tipikus “mának élünk” helyzet, minden és mindenki le van szarva, majd ha kinő ismét valami majd akkor a tulaj ismét learatja és kész.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading