A sas nem kapkod a legyek után

Az új kamera vásárlása döbbentett rá, hogy az itthoni IT infrastruktúra kezd elavulttá válni. A kamera felvételeit – még a meglehetősen igénytelen beállításúakat is – nemhogy editálni nem tudtam az erősnek gondolt gépemen, hanem szaggatásmentesen megnézni sem. De erről már írtam.

Hétvégére megérett a döntés, ezt a posztot pedig már az új gépen írom.

Elméletileg két lehetőségem volt: felturbózni a meglévő vasat, vagy venni egy újat. Költségelemzés alapján az utóbbi mellett döntöttem. Lányom netbookja fizikailag is megadta magát, neki viszont szüksége van egy kicsi, nem túl erős, annál inkább hordozható gépre. Így megkapja az enyémet. Nej itthoni laptopja 9(!) éves, meglehetősen vérszegény, akksija gyakorlatilag nincs. Valójában nem is laptop már, hanem egy bénácska asztali gép. Ő megkapja a régi desktop gépemet. (Nem szokott 60 fps videókat editálni.) Én pedig végre meg tudom valósítani a jelenlegi munkakörülményeimhez ideálisan passzoló megoldást: lesz egy erős, de hordozható gépem. Azaz megszűnik az a korlát, miszerint eddig sem a teraszon, sem a padláson nem tudtam teljes értékűen dolgozni. Tudom, ez egy kicsit fura, különösen úgy, hogy éppen nemrég dícsértem agyba-főbe a netbookomat, de meg tudom magyarázni. Azt ugyanis sohasem mondtam, hogy a netbook teljes értékű munkaállomás: böngészni, levelezni, szöveget/táblázatot szerkeszteni abszolút jó. Ahogy én használtam – RDP klienssel rálépni más gépekre, itthon is, ügyfélnél is – arra megint tökéletes. De abban a pillanatban, hogy vizuális dolgokról van szó, értem ezalatt, hogy képek szerkesztése, videó megtekintése, de akár egy nagyobb Visio ábra is, még RDP-n is beáll, mint a gerely. Ráadásul ha VPN-en keresztül kellett ügyfélhez belépnem, akkor az itthoni RDP-s móka sem működött. Szóval voltak korlátok és emiatt állandóan variálnom kellett az időbeosztásomat és ez egy idő után már kényelmetlen lett. Persze az új megoldás sem tökéletes, a laptop súlya háromszor annyi, mint a netbooké, az üzemideje meg jóval kevesebb.
Hát, legfeljebb ezt már nem viszem fel a fogaim között a padlásra.

Nem mennék bele, mennyit variáltam a kiválasztással. Abba sem mennék bele, mennyit variáltam az üzlet kiválasztásával. (Erről nemrég írtam egy borzasztóan hosszú írást, majd másnap újra elolvastam és “Mi ez az unalmas szar?” felkiáltással töröltem.) Egy apró momentumot azért megemlítenék. Miután a kiválasztott cégnél átvettem a dobozt és aláírtam a számlát, közölte az eladó, hogy garanciapapír, az nincs. Adnak jótállást, ez a saját szervízükre vonatkozik, ha esetleg szakszervízbe akarom vinni, akkor oda is vihetem, jó srácok, megcsinálják. Itthon átolvasva a számlát, vettem észre, hogy az alján ott állt, miszerint átvettem a garanciapapírokat is. Ügyes. Amit végképp nem értek, az az, hogy a jótállási jegy szerint a CHS-nél vették, tehát nem egy szürkeimportban behozott cuccról van szó. Akkor miért nyelték le a garanciapapírt? Na mindegy, ez is azt mutatja, hogy ebben az országban nem szabad megbízni senkiben, még a legegyszerűbb dolgokban sem.

Még egy kavarás. Szerettem volna egy olyan gépet, amely már SSD-t használ az operációs rendszerhez. Van is olyan, amelyikben három diszkhely van, de az már akkora, mint egy fél pingpongasztal. Lehet, fel sem férne a padlásfeljárón. Ha viszont ragaszkodom a notebook mérethez, akkor jön a varia. Az egyik cég vállalta, hogy kiszedi a gyári vinyót, beteszi a helyére a nála vásárolt SSD-t, az eredeti lemezt pedig melléadja. Amikor rákérdeztem, hogy nem lehetne a másik vinyót berakni a DVD helyére, akkor azt mondták, hogy de, lehetne, csak ekkor ott lenne egy csúnya nagy lyuk a notebook oldalán. Szerencsére a valóság árnyaltabb, kitúrtam, hogy lehet kapni egy ilyen cuccot is. Megrendeltem – de a cégtől még csak utalást sem kaptam arra nézve, hogy mikor kapom meg az árut. Ez annyiból kellemetlen, hogy az itt leírt módon szeretném telepíteni az oprendszert(1), ehhez viszont már telepítéskor kell, hogy mind a két lemez a gépben legyen. Ergo hiába van most itt mind a gép, mind az SSD, egyelőre egy ideiglenesen felrakott rendszerrel tesztelgetem, mit tud a kicsi.

(1) A Windows 7 egyik legnagyobb hibájának tartom, hogy a user könyvtárakat mozdíthatatlanul bebetonozták a C: partícióra. (Igen, megint a szokásos Microsoft mentalitás: így lesz és pofa be. Nem érdekel, hogy neked rossz.) Ugyan felvehetsz újabb könyvtárakat, de a linkelési pont a C: lesz, és innentől már az adott alkalmazáson múlik, mit tekint alapértelmezett könyvtárnak. Hányszor, de hányszor találtam meg látszólag elveszett állományokat valahol a C: bugyraiban.

De ez az ideiglenes használat sem elfecsérelt idő. Más szóval, mindig van valami új, melyet meg kell tanulni.

A laptopban kellemesen brutális videókártya ficereg, egy Radeon 7670M. Gyárilag előretelepített Ubuntuval kaptam, gondoltam, megnézem egy kicsit, mit tud. A hardvert jól is ismerte fel, videókártya rendben, igaz, a hálózati kártyánál láttam némi gubancot. A linux szerint ez egy 10/100/1000-es kártya, a gyártó szerint viszont csak 10/100-as. (Na, ez egy tipikusan vérforraló dolog: egy ennyire drága laptopban, de mint később kiderült, a jóval drágább nagytestvérében is – csak 100-as a hálókártya. Nagyon meglepődnék, ha a gigás kártya drágább lenne kétezer forintnál. Ma már a gagyi Samsung notebookokban is a gyorsabb van, de ez az infó úgy látszik sem a Dell, sem a HP, sem a Lenovo tervezőihez nem jutott még el.) Jelenleg az a bizarr helyzet állt elő, hogy hiába van itthon bekábelezve egy gigás hálózat, a laptopról a leggyorsabb hozzáférés a wifi: itt ugyanis N-es mind a kártya, mind az AP, azaz elméletileg 300 mbps sebeséggel is száguldhatnának a bitek, persze valójában csak 130 a tempó, de még ez is több, mint a vezetékes kártya 100-as limitje.

No, kicsomagolás és kezdő telepítés után irány a padlás. A hálózati beállításokkal nem volt baj (dhcp :), böngésző is volt rajta, szóval csak elleszek vele valahogy. Itt kaptam az első pofont: a teljesen feltöltött akksi nem bírt ki egy szivarnyi időt. Nem két órát, de még másfelet sem. Ennyire rossz eredményre azért nem számítottam. Meg is jegyeztem, hogy venni kell még legalább egy töltőt, mert akksiról ez nem fog menni. (Kontraszt: a netbook még mindig öt-hat órát bír feltöltve.)

Aztán jött az újabb móka: tegyünk fel rá Windows 7-et. (Nem, nem 8.) Csak úgy, próbából. Háát.. Alaptelepítés. Az oprendszer nem ismerte fel sem a hálókártyát, sem a wifi kártyát, sem az USB portokat. Írható DVD-m meg nincs itthon. Így kalandos lesz. Aztán árnyalódott a helyzet, kiderült, hogy a négyből egy USB az 2.0-ás, azt az egyet felismerte. Netről lekapkodtam a drivereket, felraktam mindet, remek. Tényleg remek, minden működött. Sőt. Kiderült, hogy bónuszként nem csak a bivaly videókártya van benne, hanem az alaplapi chipset-en van még egy egyszerűke is. Oké, elvan, nem kér enni. Ennek akár örülni is lehetett volna… ha nem éppen azt tette volna a Windows alapértelmezettnek. Az erőset pedig nem tudtam aktiválni. Ekkor azért vakartam a fejemet. Próbáltam biosból letiltani, de ennél egyszerűbb biost én még nem láttam. Semmi ilyesmi nem volt benne. Ilyenkor jön a gugli. Teljesen bizarr dolgot találtam: van egy segédprogram (a driverrel települt is), egy Catalyst Control Center (CCC) nevű, ebből lehet kapcsolgatni, melyik kártyát szeretném használni. Az oprendszer magától nem tudja. De még itt sem egyértelmű a helyzet. Nincs olyan, hogy kapcsford. Olyan van – a power opciók mögé eldugva! – hogy felvehetek alkalmazásokat, majd megadhatom, hogy az alkalmazás energiaspóroló módban menjen, vagy nagy teljesítménnyel. Ezt azért csak úgy magától elég nehéz videókártyaválasztásnak értelmezni. Pedig az. Először dühöngtem, aztán megvilágosodtam: ez egy határozottan célszerű eszköz, csak le kell nyelni hozzá a paradigmát. Van az ócsó, kis teljesítményű kártya, mely azért a legtöbb alkalmazáshoz elegendő. Ez nem eszik sokat. És van a nagyon erős, mely viszont zabál. Ergó ne használjuk minden kis szar alkalmazáshoz az erőset, csak azokhoz, amelyek tényleg igénylik is. Ne a feketeöves Exchange szakértőt hívjuk ki, hogy csináljon egy postafiókot. A sas nem fog kapkodni a legyek után… ha viszont mégis, akkor durván sok pénzt fog kérni érte.
Oké. Megint tanultam valamit. Szívesen le is teszteltem volna, de még nem volt fent semmilyen alkalmazás sem. Mi az első, amit telepít az ember? Egy akármilyen böngésző, amely nem az IE.
De mielőtt kimerészkedünk a netre, hajigáljuk fel a frissítéseket. Nos, kedves Microsoft, itt azért gondoltam a kedves mamára. Nem éppen megnyerő pózokban elképzelve. Az Sp1-es Windows 7-re még négy körben felment 123 darab frissítőcsomag (800 MB). Figyu, nem kellene legalább egy szájbanyomott Rollup pack-et kitolni a netre? Ha már marketing okokból nem mertek újabb Service pack-et kiadni?

Viszont a .NET4 után már működött a tapipad konfiguráló segédprogram. Ez egy notebook esetében egyáltalán nem apróság, nálam telepítés után az első dolog ezt beállítani: nem szeretem, ha a tapipad önállóan indít alkalmazásokat, mert 0,456 másodperc helyett 0,546 másodpercig állt egy helyen az ujjam. Emellett szeretem, ha van görgetősáv is.

Alakult a kicsike. Felszórtam egy Chrome-ot, majd főpróba: állítsuk be, hogy a böngésző a brutális videókártyát használja. CCC. És… leesett az állam: a CCC tartalma megváltozott. Eltűnt belőle a kártyaválasztó menüpont. Pontosabban, az egész Power menüpont eltűnt. Hát, azért már…
Ez nagyon csúnya. Már az sem tetszett, hogy nem tudom oprendszer szinten szabályozni, melyik kártyát használjam, aztán az sem tetszett, hogy nem tudok manuálisan, tetszőleges pillanatban váltani, de az, hogy a váltást végző program bugos és emiatt nem tudok az erősebb kártyára váltani, az kiverte a biztosítékot. Gugli, megnt. A helyzet nem lett jobb. Több helyen is írták, hogy a CCC nem csípi a .NET4-et. A gyártónál már kint van ugyan egy újabb driver+CCC, mely már elketyeg a .NET4 csomaggal, de még béta. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek: megveszek csillió pénzért egy brutál videókártyát és nem engedik, hogy akár az oprendszer, akár az alkalmazásaim hozzáférjenek??!
Nem részletezem. Leszedtem a gyártótól a drivereket. (Látszólag újabbak voltak, viszont a gyártó állításával ellentétben nem tartalmazták a CCC-t.) Ne tudd meg, hányszor telepítettem le és fel a csomagokat, indítottam újra a gépet. Végül az ATI újabb drivereit felrakva, majd arra custom módban ráküldve a Dell segédprogramját, megadva neki, hogy a drivereket ne bántsa, csak a körítést rakja fel, sikerült elérnem, hogy megint megjelent a Power menüpont. Eszméletlen. (Mondjuk, ekkor meg a System Info menüpont tűnt el, de enélkül azért még kibírom.)

Hajnal kettő volt, mire idáig eljutottam, az egyes újraindítások között bóbiskoltam egyet a kanapén. Az éles teszt már másnapra maradt.
A másnap… az már másik nap. Reggeli, zuhany, kávés termosszal a farzsebben irány a padlás. És működik. Nem hogy egy szivart kibírt, hanem kibírt utána még egyet. (Minden áldozatra hajlandó vagyok a pontos megfigyelések érdekében.) Szóval legyen bármilyen bárgyú is ez a CCC-n keresztüli módszer, de működik. Az Ubuntun gyárilag nem volt ilyesmi telepítve, az erősebb kártyával pedig le is fogyott 70 perc alatt az akksi. A mostani felállásban négy óra után tülkölt a Windows, hogy már csak 30 perc van hátra, pedig gyakorlatilag ugyanazt csináltam, mint a linuxon: böngésztem.

Szóval jelenleg minden rendben. És várom a szerelőkeretet, hogy újra szétbarmolhassam az egészet.

43 Comments

 1. Úgy látom jelenleg az intel+nvidia megoldások simábban működnek, csont nélkül össze barátkozott a win7 velük a saját masinámon. Azon picit csodálkoztam h meglepett a két gpu-s elrendezés :),az újabb architektúráknál használják már egy ideje (2-3 év azt hiszem) a beépített gpu magot, erősebb konfigokhoz pedig jár használható dedikált gpu is.

 2. Hullámokban foglalkozok a kliensoldali hardverrel. Amikor frissítek, akkor általában utánaolvasok, azután 2-3-4 évig semmi.

 3. A hibrid megoldásokra nincs gyártói támogatás Linuxhoz, ezért van, hogy ott nem éri meg bekapcsolni a diszkrét VGA-t, mert gyorsan leszívja a notebookot.

  És ahogy PhoeniX is írta, az Intel + nVidia Optimus elég kiforrott és intelligens módon tud átkapcsolni alkalmazásonként, de lehet hangolgatni kézzel is.

 4. Kedves JoeP,

  A Windows Users helyének megválasztásában ajánlom figyelmedbe az egyik hozzászólást, amit BrianWilder követett el:
  http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-files/win7-how-do-i-move-user-folder-to-a-different/565f16a5-e5ed-43c9-8422-4f56aebb296e?page=2

  Keress rá, hogy “When creating a clean install, using the combination of an SSD system drive and a conventional disk drive”…

  Sok cseresznyét az új géphez.

 5. @JoeP Így már érthető, ennyi idő alatt egészen könnyen kiadnak új dolgokat :)

 6. Hah, remek huzas! Mar az elozo IT posztokban is feljott a egylaptop tema, es szerintem a suly ellenere nem fogod megbanni :) Egy “univerzalis” eszkoz, jol beallitva, azert egyszerusiti az ember eletet. Es en szivesen cipelek 3+ kilot a nagyobb kepernyo es billentyuzetert cserebe. Arra mondjuk kivancsi lennek, hogy milyen markat/modellt valasztottal.

  Az usermappara nem eleg a symlinkeles? A fontosabb mappakat en Dropbox ala tettem (nem az egesz usert persze), es symlink vissza az eredeti helyere. Multkor mar aliasoltam az mklink /j /d -t, annyira gyakran kellett :)

 7. @Forrester: Pedig volt az írásban hint. :) Egy Dell 5520-asról van szó. A nagyobb képernyő… ez nem annyira látványos. A netbooknak is és a laptopnak is 1366*768-as a felbontása, szóval ami nyertem, az csak annyi, hogy mostantól nem kell vinnem az olvasószemüvegemet a padlásra. :)
  Symlinkelés lesz, de úgy az igazi, ha a C:-n már nincs is ott az eredeti.

 8. @Seasons: Kösz a tippet. Ez egy tipikusan olyan írás, ami inkább elbizonytalanítja az embert, ahelyett, hogy megnyugtatná. :) De szűz rendszerem lesz, két üres vincseszterrel, ráérek majd játszani velük.

 9. Érdekes dolog ez az adatátviteli sebesség. Méricskéltem egy kicsit és az jött ki, hogy a 130-asnak érzékelt wifin a speedtest 65-ös letöltést produkált, a 100-as hálókártyán (Realtek PCIe FE) pedig 98-at. Hm.

 10. jaj. ha jolertem ez egy intel + amd parositas ?
  megint sikerult kihivnod magad ellen a sorsot :D)
  fogadjunk, hogy az alaplapi lan ezres :D)

 11. “Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek: megveszek csillió pénzért egy brutál videókártyát és nem engedik, hogy akár az oprendszer, akár az alkalmazásaim hozzáférjenek??!”

  szvsz felreerted. az amd/ati a ccc-t raepitette a .net 3 vagy a 3.5 -re — mittomen melyik, olyan regen telepitettem mar. // viszont azota is megy. // —
  aztan valamiert ugytunik a .net 4 nem feltetlen 100% kompatibility visszafele.
  amugymeg szvsz az oprendszer szintu valtas tamogatasa nem feltetlen csak es kizarolag a hwgyarton mulik. azt az osnek kene tudnia.

  a 7670M -et brutal videokartyanak hivni… hat az is mokás, olyan cél az also szele kozepe, de nem akarok kotekedni, laptopban annak minosul :D)

  fogadas visszavonva, a gepet gyartjak szazas lannal is. jujj. csoda, hogy esnek a dell eladasok es a reszvenyek ?

 12. @hokuszpk: Széttúrtam a netet, hogy az igényeimnek – és a pénztárcámnak – megfelelő Intel + Nvidia párosítást megtaláljam. (A videóvágáshoz is jobban passzolt volna.) Nem sikerült.

  Ezres… lehet. De akkor miért FE drivert ad a gyártó, konkrétan ehhez a laptophoz, amikor létezik GBE driver is?

 13. laptopban annak minosul :D)
  Bizony. Majd nézz szét, milyen GPU-kat kapsz a két kiló környéki laptopokban. Én is tudom, hogy desktopban ennyi pénzből csodákat lehetett volna csinálni, de itt nem ez volt a feladat.

 14. fogadas visszavonva, a gepet gyartjak szazas lannal is. jujj. csoda, hogy esnek a dell eladasok es a reszvenyek?

  Majd nézz szét ebben a szegmensben: HP, Lenovo ugyanígy 100-as kártyával ad gépeket. Szerintem is szégyen, de nem Dell specifikus.

 15. Hello!

  Hát lehet beszélnünk kellet volna a vásárlás elött, egy jó MacBookProt tudtam volna neked.
  Bár az alma világ lehet sok(k) lett volna :)

  Proxy5

 16. Huh, az almavilágtól nagyon erősen igyekszem távol tartani magamat. :) Nekem túlárazott és zárt.

 17. A garanciával kapcsolatos részhez egy kiegészítés. Most levelezgettem egy barátommal, azt mondta, hogy manapság már nem kell papír a gyári garanciáról, elég, ha van egy valós gyári szám. Jótállási jegyet meg kaptam.

 18. padlas ide, szivar oda, en biz vettem volna egy jo asztali gepet. ha annyira kell a szivar+padlas is, akkor oda pluszban valami olcso hordozhatot, amivel mar rdp elerheto az asztali.

  almatol meg nem kell felni, anno Adam is beleharapott :D)
  — ki is esett a pixisbol, de ez a tortenet mar tulno az adott kereteken :D) —

 19. @hokuszpk: Na de pont ilyen rendszert számoltam fel. :) Az audió/videó cuccokhoz az rdp már kevés.

 20. “csak ekkor ott lenne egy csúnya nagy lyuk a notebook oldalán” na ne!! és ez egy notebook bolt?

  Egyébként vigyázni kell a beépítő kerettel, mert mint ahogy pont a héten megtapasztaltam néhány gyártó szereti megkavarni az ODD keretet. (IBM tuti, és a Toshiba is kavar slim formával. Remélhetőleg DELL-ék nem kavarnak)

 21. Jó felvetés. Annyira nem vagyok nyugodt, mert ahogy nézegettem, a DVD front lapja nem egyenes, hanem beleolvad a notebook oldalának hajlásába.

 22. “Érdekes dolog ez az adatátviteli sebesség. Méricskéltem egy kicsit és az jött ki, hogy a 130-asnak érzékelt wifin a speedtest 65-ös letöltést produkált, a 100-as hálókártyán (Realtek PCIe FE) pedig 98-at. Hm.”
  S ha úgy gondolkozunk, hogy wifin (mivel ugyanaz az adó kőzeg és a fogadó), feleződik a sebesség? Kábelen meg van 2 küldő, 2 fogadó…

 23. Nem leszek népszerű, de: hasonló dilemmában voltam nemrég. Baromi sokat utazom, kellett egy erős, de könnyű, strapabíró noti 13″ körül, SSD-vel. Mindent megnéztem, ami a világon létezik, hetekig próbálgattam a boltokban. Aztán 15 év linuxozás után vettem egy Macbook Airt.

 24. @Dr. Szöszi: Nem hinném, hogy ez befolyásolná bárkinek is a népszerűségét. :) Kiváncsiságból körbenéztem: Air-ben nincs olyan teljesítményű laptop, mint amilyet most vettem (árban viszont másfélszerese), ami összemérhető vele, az a Pro, de még az se tud annyit, viszont már kétszerannyiba kerül.

 25. @Asteriksz: Valószínűleg túl reggel van még, de nem egészen értem, mire gondolsz.

 26. Nem ertem, miert eli meg mindenki traumanak a MacBook vasarlast, es miert kezd mindenki rogton OS X-et hasznalni. Ez egy ugyanolyan PC hardver, mint a tobbi, nem mondom, kell kis utanajaras, de mind a Windows mind a Linux nativan elfut rajta – es nem kell tobbet dolgozni vele, mint akarmelyik mas laptoppal.

  Jo dolog az OS X, de nem _kotelezo_ feladni a megszokott kornyezetet csak azert, mert Apple hardver van.

  (Johetnek a kovek az Apple-fanoktol).

 27. @JoeP: a wifi sebesség feleződésről: szerintem sohasem lehet megközelíteni a névleges sebességet. Egyrészt általában több eszköz is csatlakozik az AP-ra és azok osztoznak a sávszélességen. Másrészt, ha van még a közelben másik eszköz azonos channelen, akkor az néha nagyon meg tudja fektetni az átvitelt, nálunk pl. tegnapelőtt kb. 5-10% alá esett vissza a sebesség.

 28. @hrongyorgy: tessék kövek :D

  Hát nem tudom, lehet persze szidni egyik-másik OS-t de sok értelme nincs, mindenki azt használ ami a munkájához kell.

  Én windows-t csak ritkán használok – ezért virtualizálva van – így nállam az OSX az elsődleges.

  @JoeP: Azt hogy mire elég a MacBook Air, hát használat nélkül kevesen tudnák megmondani, én egy i7 2Ghz (3.2) 8GB 256GB SSD Air-t használok minden nap, úton-útfélen, ha bent vagyok melóban akkor meg egy 27″ i7 iMac-et.

  GoPro Hero videókkal mindkettő vígan elvan :)

 29. SSD kerettel kapcsolatban: Át kell cserélni az előlapot a DVD és az SSD keret között. Kicsit munkás, vigyázni kell, hogy el ne törjön. Ha kell a DVD, akkor eBay-en lehet venni a slim DVD-hez eSATA vagy USB kábelt, így külső eszközként használható.

 30. @Proxy5: Amit felsoroltál, az erősebb, mint a most vásárolt gépem, még szép, hogy nincs baja a gopro videóval. :) Az árát viszont megtippelni sem tudom, ennél jóval gyengébb MacBook Air-t láttam 300e fölött.

 31. @xpet: Igen, némi nyomozás után én is erre a következtetésre jutottam.

 32. Wáá, Dell E5520? A cégnél sokat szívunk velük, csomó olyan hiba fordul elő, hogy bedugják a töltőt és azonnal elmegy a kép ilyen hangyásra…mintha valami földelési stb baja lenne.

  Az összesnél kicserélték már az alaplapot és kijelzőt, de még mindig jönnek ilyen hibák.

 33. @Lotus: Amit te írsz, az a Latitude. Az enyém Inspiron.

 34. A 2nd HDD caddy eBay-ről rendelhető:

  http://www.ebay.com/itm/2nd-Hard-Drive-Caddy-Adapter-Dell-INSPIRON-M5030-N5010-N5030-17R-15R-Vostro-3300-/321046886918?pt=US_Drive_Bay_Caddies&hash=item4abfe2ba06

  ez biztosan passzol.

  A C:-re varrt Users és Programdata simán áttehető az idézett megoldással (a gyári AIK-ban megtalálod)én is így használom már évek óta – gondom még sosem volt vele. Ha gondolod szívesen küldök config állományokat privátim…

 35. Nem tudtam megállni a késztetést, és feltúrtam kicsit a kínálatot.

  http://www.usanotebook.hu/msi/ge60-0nd-intel-core-i7-3610qm-23ghz-6-gb-ram-750-gb-hdd-windows-7-home-premium-fekete-hatlap/P29945

  Igaz, a mag csak i5, nem i7, de a vga brutál. :D

 36. @Phoenix: Ezzel mit szerettél volna mondani? :)
  Sorolom:
  – Csak core-i5, azaz két maggal kevesebb. Piszkosul nem mindegy.
  – Csak 6 GB RAM. (Az enyém 8 GB.)
  – Csak 750 GB vinyó. (Az enyém 1 TB.)
  – Plusz kifizethetek egy tök felesleges Windows7-et.
  – 100e forinttal drágább, mint amit vettem.

  Kicsit sok a negatívum a brutális GPU-ért cserébe.

 37. @ppici: Kösz a linket. Ha az itthon megrendelt (lsd. link) nem fog passzolni, akkor már legalább tudom, milyen kell bele.

 38. A helyedben en azert letesztelnem azt a 10/100 halozati kartyat. A fiam kapott karacsonyra egy Lenovo ultrabookot, aminek a specifikaciojaban szinten 10/100 szeepelt, de mikor rakerdeztem a kereskedonel nemes egyszeruseggel tudattak, hogy elirtak a gyarto weboldalan. Es valoban GB kartya van benne.

 39. @foo: Túl sok variációs lehetőség nincs vele. A gyártól kapott driver FE (Fast Ethernet), a finombeállításai között is csak a 10/100 szerepel.

 40. @JoeP: Mindösszesen nem tudtam megállni a dolgot :D Tapasztalataim szerint a vga szokott lenni a kisebb keresztmetszet. Viszont arra rájöttem böngészés közben, h egy bizonyos teljesítmény fölé nem nagyon lehet menni, ha cipelni is akarja az ember. Az Alienware nem ér :)

 41. #7 Ahh, es tenyleg irtad :) Jo valasztasnak tunik, korrekt kompromisszum a suly / kepernyo / teljesitmeny teren. Es szerintem a legnagyobb elony az, ha szinte mindent egy mobil gepen tudsz vegezni. (Akinek nem szamit a mobilitas, nyilvan jobban jar desktoppal, akinek meg a penz, az Almazzon.)

  Diszk: Az en 17es Dellemben ket winyo slot volt, am egy vekony nemszabvany keret azert ebbe is kellett. De csak megerositeni tudom, az SSD boven megeri a veszodest :) En nem telepitettem ujra, de friss gepnel vegulis belefer. A symlinkeles mellett talan annyi szol, hogy minel kevesebbet buzeralja az ember a windows alapjait, annal bolondbiztosabb marad (egy filerendszer szintu linkben jobban bizok, mint a windows programozokban).

  Akarhogy is, jo mulatast a gephez :)

 42. Ha mar ilyen sok okossag osszegyult itt a users konyvtarral kapcsolatban, akkor kerdes: van egyszeru lehetoseg arra, hogy a %USERPROFILE% nevet utolag atvessem? Eredetileg a nagy gepet az MSN fiokommal telepitettem, ez nem is volt olyan rossz otlet, viszont a betaval/RC-vel ellentetben a Windows nem az e-mail cimem user reszet hasznalta fel a “felhasznalonev” kepzesehez, hanem a (ekezetes) keresztnevemet, ami viszont problemakat okoz egyes programoknal (nem birja megjeleniteni, vagy epp hasznalni, szuletett egy “G bor” mappa is mar erdekes tartalommal).

 43. #42: Jah, lassan offtopicba sodrodunk :)

  Kuzdelmesnek hangzik, de ha hasznalod a System Restore Manager-t (en utalom, de asszem ez a neve), akkor nyugodtabban lehet probalkozni. Ilyesmikkel talan: http://www.ghacks.net/2011/03/28/how-to-change-a-windows-account-name-and-user-profile-folder-name/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *