Kromofág

Mostanában – pár hónapja – egyre több bajom van ezzel a Chrome-mal. Rendszeresen eljátssza – és meglepő módon főleg a Google Office oldalain – hogy elsőre nem mutatja meg a lekért lapot, 20-25 másodpercig próbálkozik, majd dob egy hibaüzenetet. Az azonnali refresh-re viszont már adja is a tartalmat. Borzasztó kényelmetlen és időrabló.

Természetesen kipróbáltam egy csomó mindent. Mivel a jelenség mind a netbookon, mind a desktop gépen jelentkezett, így már nem kellett sem a hálózati kártyákkal, sem a wifi AP-vel foglalkoznom. A routerre felraktam a legfrissebb firmware-t, apró lépésekben drasztikusan csökkentettem az MTU-t, hiába.

Érdekes tapasztalat volt, hogy ugyanaz a netbook ugyanazokkal az oldalakkal Szlovákiában tökéletesen ment. A munkahelyemen szintén.

Ezek alapján nyugodtan mondhatnám, hogy tuti a szolgáltató kefél el valamit (T-Home, tehát reális) – de ennek meg ellentmond, hogy mindkét gépen bármilyen más böngészőt használok, nincs semmi gond.

RTFM. Megnéztem, mit mond a Chrome help. A szokásos bullshit: biztos a tűzfalad van rosszul konfigurálva. Megnéztem a Chrome fórumában – és rámdőlt a beépített szekrény. Az utóbbi egy évben több tucat topik nyílt a témában (itt az egyik legjellemzőbb), de hivatalos választ nem láttam, a leggyakoribb válasz pedig az, hogy tűzfal, vagy DNS prefetch, vagy töröld le a kukikat, a history-t és a cache-t. Természetesen egyik sem segít. És ez így megy lassan egy éve.

A munkahelyemen más baj van. Az ottani gépemen a Chrome a formoktól száll el: elkezdek gépelni egy mezőbe, aztán úgy 10-20 karakter környékén elsötétül a képernyő, bejön az a ronda fekete hibaablak és közli, hogy itt baj történt. A refresh-re már a webalkalmazástól függ, mi történik, megmaradt-e a form tartalma, vagy sem. Szintén rákerestem a Chrome helpjében, természetesen megint a tűzfal a hibás. Más böngészőnél a hiba nem jelentkezik.

From Segédlet

Ne vigyorogj, megfordult már az is a fejemben, hogy az XP/Vista/Windows7 beépített tűzfalába raktak bele Ballmerék valami huncutságot, hogy szivassák a Chrome felhasználókat – de a fórumon voltak Linux és Mac felhasználók is.

Mindenesetre baromi kényelmetlen. Az ugyanis látszik, hogy kétszereplős a játék. A Chrome valamit másképpen csinál, mint a többi böngésző, és ezt a valamit bizonyos – egyébként valószínűleg szabványos – hálózati konfigurációk hasbaakasztják. Az egymásramutogatás meg minden, csak nem adekvát válasz. Én meg itt vagyok zavartan – nem véletlenül váltottam évekkel ezelőtt Firefoxról Chrome-ra, egyértelműen kellemesebb összhatású, gyorsabb és praktikusabb böngésző volt az utóbbi. Most meg egy ilyen bosszantó, megfoghatatlan, ennek ellenére láthatóan nem kezelt probléma miatt mehetek vissza.

17 Comments

 1. Nem ismerem túlságosan jól a Chrome-ot (néhány hétig használtam csupán), de ami engem a Firefoxban lenyűgöz, az a rengeteg plugin, ami van hozzá, s amiből többet használok is. Ezek annyira megkönnyítik a munkát, hogy amíg a többihez nem lesznek hasonló lehetőségek, addig biztosan nem váltok.
  Esetleg az illetékesek a plugin-technikát szabványosíthatnák, s akkor minden plugin működhetne minden browserben (kivéve IE, mert ők biztosan nem állnának be a sorba, de az meg kit érdekel).

 2. kb. 1 éve tértem át a Chrome-ra, megbántam, pont a pluginok eltérése és hiánya miatt.
  Joep által leírt hibákkal én is küzdök, de már leszokóban vagyok a Chrome-ról. Főleg amióta a netbankom be se jön, vagy csak küzdés után, mert a bank frissített valamit.

 3. Próbáld ki az Operát. Én már évek óta nem tudok más böngészőben normálisan dolgozni, a Firefox darabos, a Chrome bugyuta, az IE meg, haha, hát az IE.

  A 11-es verziónál már nem emlékszem kompatibilitási gondra sehol – na jó, az ELMŰ oldala kitiltotta a biztonságom érdekében (csak IE 5.5+ vagy Firefox 2.0+, szóval ott azért más defekt is van az IT-n).

 4. @Joe: Nálam teljesen stabil és gyors a Chrome (Linuxon).

  Viszont a megfigyelésed teljesen jogos, mert van egy trükk, amit a sebesség érdekében tettek bele és ez a többszálú letöltés: annyi párhuzamos TCP sessiont indít, ahány elemet a weboldalon talál. Ez nem minden hálózaton működik jól, mert a hálózati eszközök egy része limitálja az aktív session-ök számát.

  Emiatt a munkahelyemen sem érdemes elindítani a céges proxy mögül, mert ott elég hamar timeout-ra megy, ezért ott Firefoxot használok. (az is igaz, hogy a gyakran frissíteni így sem szabad ugyanazt az oldalt, mert az is kvótázva van…)

  Hiba esetén érdemes nézni netstat-ot, és ha sorakoznak a TIME_WAIT állapotok, az sok mindent megmagyaráz.

 5. +1: a Chrome nem csak Linuxon hasít, hanem Windows-on is jó (lenne), de azt csak a munkahelyen használom.

 6. @S.E.:

  Én annyira nem vagyok oda a pluginokért. Pontosabban, a rengeteg pluginért. Kezdő FF felhasználóként telepakoltam a böngészőt mindenfélével, aztán jöttek a frissítések, a kompatibilitási problémák, lassulás. Azóta 5 darab plugint használok (adblock, flashblock, translate, gmail notifier, bookmark), azok meg léteznek mind Chrome, mind FF alatt.

 7. @Hőbörgő:

  Ezt el is felejtettem írni, a netbankkal én is szívok. De ez szvsz a netbank hibája.

 8. @Caleb:

  Most tettem az FF-re valami minimális skint, meg kapott egy google toolbart, így egész jó.

 9. @UnA:

  A többszálú letöltés nem rossz ötlet. (Bár úgy tudom, ezzel más böngészők is játszanak.) Az viszont furcsa, hogy ha nem minden session zárul normálisan, akkor ezt úgy reagálja le a böngésző, hogy a teljes oldal nem érhető el.

 10. @Joe: próbáld ki ezt a sorparamétert:

  –host-resolver-parallelism=4

  De van még “speculative TCP/IP preconnection.” is. Elrettentésül a teljes lista:
  http://peter.sh/experiments/chromium-command-line-switches/

 11. A jelenség nálam is létezik. Csak én még sose vártam meg a hibaüzenetet, ha egy oldal nem tölt be (legalábbis nem kezd el betöltődni 1-2 mp alatt, akkor már nyomom a stop, refresht. Emlékeim szerint olyan 3-4 hónapja csinálhat ilyet a Chrome, és sajnos valóban egyre gyakoribb. Nekem a Gdocsnál még nem csinált ilyet, teljesen véletlenszerűen, hol ennél, hol annál az oldalnál jön.

 12. IE9-ben nem találkozom a fenti problémákkal, teljesen jól működik: http://awebszepsege.hu/

 13. bakker. Linuxize letemre mar csak en hasznalok surubben explorert ?

  ui: az ‘europa liga’ napot miert nem fogadja el ?

 14. @hokuszpok:

  ui: az ‘europa liga’ napot miert nem fogadja el ?

  Ha kéred, felveszem kivételnek. :)

 15. Szerintem Chrome-hiba. Egyik cimbim panaszkodott a minap, hogy a nálam hostolt privát postaládáit nem tudja szerkeszteni Postfix Adminnal – csinált egy újat és nem jelenik meg. Mondom WTF?! Buta felület, semmi AJAX-os csicsa, eddig soha nem volt rá panasz és én sem tapasztaltam semmi furcsát.

  Aztán kiderült, hogy Chrome-ot használ, höhö.

 16. Lehet hogy a tuzfaladon szurve van az osszes icmp. Ami karos, mert megakadnak a DF es csomagok, es csunya tcp timeoutra futnak.
  Nezd meg a path mtu reszt itt:

  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Maximum_transmission_unit

 17. Köszi, de nem valószínű. Nálam csak router van, tűzfal nincs.
  Habár nincs túl jó véleményem a T-Home-ról, de azt azért nem feltételezem, hogy olyan ősöreg eszközeik lennének, melyek nem tudják lekezelni a DF bitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.