Micsoda éjszaka volt

Este nyolctól kaptam időt arra, hogy szöszmötöljek egyik ügyfelünk Exchange szerverével. Szöszmötöltem. Meglehetős érzelmi deficitje lehetett a szutyoknak, mert nem elégedett meg az eredetileg tervezett egy órányi törődéssel. Végül hajnal egykor hagytam abba, de messze nem úgy, hogy most már minden rendben. Sőt. Úgy jártam, mint öcsém, amikor elkezd kopogtatni egy ránézésre egész jó autót, aztán folyamatosan pereg le róla a gitt.

De nem is ez a lényeg. Egyszer csak arra eszméltem, hogy eszméletlenül fázok. Nem is értettem. Mostanában nem kaptam akkora terhelést, hogy rázzon a hideg. Lehűlt volna a levegő? Nadehát füllesztő idő volt egész nap. Mindenesetre otthagytam a gépet egy jó egyórás reseed közben, teleengedtem a kádat meleg vízzel és belemásztam.
Továbbra is fáztam. Ekkor becsuktam a fürdőszobai ablakot és hamarosan elmúlt a vacogás. Ezek szerint tényleg kintről jött a hideg.

Visszamentem a géphez, próbáltam gyógyítgatni. Hajnal egykor lett belőle elegem. Tekintve, hogy 4.30-kor csörög reggel az óra, így is elböktem az alvást rendesen. Már csak egy összefoglaló levelet kellett elküldenem az illetékeseknek. Ez nagyon fontos dolog, mert így lehet elérni, hogy reggelre ők is idegesek legyenek, ne csak én. OWA. Nincs ilyen cím. Nocsak, éjszaka váratlanul csődbementünk?
Néhány próba… sikertelenül. Elment az internet. Semmi gond, usb stick. Fiam elvitte a táborba. Másik usb stick. Még mindig szar a fájlrendszere. Aha. Megírtam notepad-ben a levelet, de nem jött vissza addigra a net.

Jó. Irány a padlás, nézzük meg, nem nálam van-e a hiba. Nem jutottam el odáig. Az emeleti fürdőszobából borzasztóan penetráns szag dőlt ki. Etil-merkaptán – köpte azonnal az orromban lakozó anallabor. De hogy kerül az oda? Addig rendben, hogy amióta nyár van, most csuktam be először az ablakot. Az is oké, hogy időnként feljön a klotyiból a csatornaszag. (Fogalmam sincs, hogyan csinálja, de soha nem a földszinti klotyiba jön fel, mindig az emeletibe.) Na de ki az, aki ilyen büdöset klottyant a csatornába? Nem mondom, a hagymás kaják után nálunk is van némi kénes cifrázás, de tiszta etil-merkaptán?
Gondolkozzunk. Hol található meg még ez az anyag? Hát a földgázban. Mármint nem a nyersben, hanem a Gázművek által eladottban. (Ezzel szagosítják, mert annyira penetráns, hogy pár molekula már elég a szaghatáshoz.) Azannya. Gázszivárgás?
Visszasétáltam a szobánkba, felvettem egy fejlámpát. Innentől kezdve a villanykapcsolók elfelejtve. Gyorsan kereszthuzatot csináltam az emeleten. Próbáltam megkeresni a forrást. Lementem a földszintre, elvégre csak ott van gázcső, illetve gázos eszköz. Sehol semmilyen szag. Még abban a lukban sem, ahol a cirkó van. Még a másik pici lukban (spájz), ahol az óra van, ott sem. Kimentem az utcára, ott sem. Tehát a forrás nálunk van, de nem a gázrendszerből jön.
Őrület.
Mentem, pusztán az orrom után. A forrás egyértelműen az emeleti klotyi volt. Amint bedugtam a fejem a fajanszba, majdnem elszédültem, olyan tömény volt a szag.

Lecsuktam a tetőt, bezártam az ajtót, aztán hagytam az egészet a fenébe. Majd holnap kiderül, mi volt ez. Vagy csak álom és holnap felébredek belőle.

Felmentem a padlásra. Ott vert csak orrba igazán a szag. De már nem hozott lázba. Természetesen mind a kábelmodem, mind a router meg volt halva. Ekkor már komolyan megfordult a fejemben, hogy nem a kábelen jön-e bitek helyett a merkaptán és az csinálta ki az eszközöket? Ne röhögj, láttam én már ennél sokkal hülyébb álmokat is.
Reseteltem a vasakat és elindultam a létrán lefelé. Ekkor hallottam meg először a hangot.
Olyan volt, mint ha valami ideges állatot egy dobozba zártak volna, ahol bepánikol és faltól falig pattog.
Schrödinger!
Bővebben kifejtve. A múlt hét, beleértve a hosszú hétvégét is, a bolhátlanítás jegyében telt. A csajok kicsit elhanyagolták a macskákat, és mire észbekaptunk, a lábamon már ott volt Braille-írással a Háború és Béke. A macskák egy gyors kezelés után ki lettek tiltva egy hétre a lakásból, bent pedig egy őrült nagy sikamika indult el. Egy héten keresztül.
Tegnap volt a napja, hogy először bejöhettek. Ha azt mondom, hogy rosszul viselték az udvarfogságot, akkor még finom is voltam. Mindkettőnek az arcára volt írva, hogy csak egyszer jöjjenek be, odakötözik magukat valami nehéz tárgyhoz és az életben nem lehet őket kizavarni. Ebből lett az, hogy az egyik idétlen – tuti Picur – bemanőverezte magát valami olyan szűk helyre, ahonnan nem tudott kijönni, aztán jól bepánikolt.

Na, ekkor néztem úgy körbe, mint aki egy ZS kategóriás horrorfilmbe keveredett. A lakás tök sötét volt, csak a fejlámpám világított. Minden szoba el volt árasztva egy mérgező gázzal. (Igen, az RSH mérgező, csak éppen hamarabb rosszul leszünk a szagától, mint ahogy mérgezne.) Valaki elvágta az internetcsatlakozást. És valami valahol a lakásban folyamatosan dübörgött, kereste a módot, hogy bejöhessen. Komolyan, egyből a külső ajtó küszöbére tévedt a tekintetem, jön-e az ajtó alatt befelé a füst.

Végül megráztam a fejem, csináltam lent is kereszthuzatot, leteszteltem az internetkapcsolatot, elküldtem a levelet. A macskát hagytam a fenébe. (Ahogy lépteket hallott, egyből megállt, így nem tudtam kinyomozni, hol van.)
Elmentem aludni.

Reggel – azaz három óra múlva – már sokkal enyhébb volt a szag. A fürdőszobában nem, ott továbbra is durván hasított. Én ekkor már erősen hajlottam arra, hogy biztosan a szomszéd evett valami egzotikus thai kaját. Más logikus magyarázat nem jutott eszembe. Nej még az utcán beleszagolt a csatornába – és tényleg, halványan, de ott is lehetett érezni a merkaptán szagot. Mivel ez az anyag _tényleg_ keletkezhet szerves bomlás eredményeképpen (valójában konkrétan a különböző merkaptán-vegyületek felelősek az ürülék kellemetlen szagáért), a csatorna meg pont ilyen anyagok elvezetésére szolgál, a magam részéről ezzel lezártam az ügyet.

Nej hívott kora délután, hogy lányunk nem mer bemenni a házba. Mert mi van, ha tényleg gáz és akkor elég egy szikra is? Mondtam neki, hogy ne kapcsolgasson lámpát, ne csiholjon szikrát, menjen be, szagoljon körbe – és ha még mindig erős a merkaptánszag, akkor szellőztessen, majd szóljanak a gázműveknek.
Elkéstünk.
Mire bement és körbeszaglászott, már kint is volt a sárga autó. Valaki más riasztotta őket.

Én délután négy körül értem haza, addigra már rendeződött a helyzet. Mindkét macska a nappaliban bóklászott, büdös már csak a fürdőszobában volt, az internet ugyan megint elment, de a csajszi felment resetelni.

Este viszont újra kezdem, mert az a nyomorult szerver még mindig törődésre vágyik.

9 Comments

 1. Nekem errol M. Night Shyamalan jutott eszembe, aki a “The Happening” folytatasahoz otleteket keresve botlik ebbe a bejegyzesbe, es tatott szajjal nyogi: “Fuck me, THAT’S IT!”

  Meg szerencse, hogy itt nagyjabol jo vege lett :)

 2. Oké…
  De mitől volt büdös…? :)

 3. Ja, mi volt a forrás?! :o

 4. 4.30-kor kelsz?! Mit csinálsz te akkor, horgászol egyet a munka előtt? :)

  Amúgy meg érdekes munkahelyed lehet, hogyha éjszaka dolgozol és másnap elvárják, hogy munkakezdésre jelenj meg ugyanúgy, mintha aludtál volna. Szerintem kezdj el gondolkodni egy munkahelyváltáson.

 5. Menj el vállalkozónak és akkor majd’ minden éjszakád ilyen lesz. Viszont kelhetsz hajnalban.
  Plusz nem érsz majd rá nyaralni, nem fogod rongálni magad a kajakkal sem. Tiszta haszon.

 6. @BB, payskin:

  A büdös az tuti etil-merkaptán volt, azt messziről megismerem. (Kaptam már belőle vegyi gyárban akkora adagot, hogy maga a szag fizikai fájdalmat okozott, ahogy összerángatta a hányinger a gyomromat.)

  A többi… homály. Kint volt a gázművek, aztán vagy csinált valamit, vagy nem… de egy nap múlva eltűnt a szag.

 7. @Adi:

  Nem mondom, hogy földhözvagdosom a seggem azért, mert a mostani munkahelyemen dolgozhatok – de ez a rész speciel értelmesen van megoldva minálunk. Nem munkaidő alapján dolgozunk, hanem feladat és határidő alapján. Most éppen két tevékenység interferált, ilyenkor az ember összeszorítja a fogát, aztán hozza mindkettőt. Utána meg – mint most is – simán le tudom csúsztatni az egészet.

 8. Értem én, meg már írtad is, de ez akkor sem normális. Emberek vagyunk és napi 8 óránál többet igen nehéz dolgozni. A munkáltatód is jobban járna kipihent emberekkel, mert azok jobban tudnak koncentrálni, dolgozni.

  A lecsúsztatós részét meg nem hiszem el, mert olyanról még itt soha nem írtál. :))

 9. A lecsúsztatós részét meg nem hiszem el, mert olyanról még itt soha nem írtál. :))

  Dehogyisnem. Például a legutóbbi kajakosban is írtam. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *