Egy újabb nap a tetvek között

Pedig ma már csak permetezni akartam. De aztán erőt vettem magamon, és megvizsgáltam a Szent Magyalt is.

Erről tudni kell, hogy alig úszta meg. Amikor ide költöztünk, eredetileg a kert sarkába szerettük volna rakni a faházat – de ott egy nagy bokor volt.
– Kivágjuk – jött a verdikt. Aztán amikor odakerültem, akkor éppen nagyon szép színekben játszottak a levelei és inkább átterveztem az udvart. Azóta ez a növény a Szent Magyal, senki nem nyúl hozzá, hagyjuk úgy nőni, ahogy kedve tartja. Azaz nagyon. Hihetetlen tempóban növekszik. Nála talán egyedül az ecetfa megy csak jobban. Ez alatt a 3 év alatt bejátszotta a faház és a kerítés közötti térdarabot.

Nagyon sokáig nem mertem megvizsgálni. Nekem ez az egyik kedvenc növényem a ház körül – bogyós és évszakonként más színűek a levelei – mondhatni elég nehezen viseltem volna, ha meg kell ritkítani. Pedig. Ez a nyomorult fertőzés az alacsonyan fekvő ágakon keresztül támad. A magyal pedig roppant alacsonyan és szélesen terjeszkedett. Mindemellett pedig annyira sűrűn, hogy igazából be sem lehetett nézni alá.
Ma viszont alámásztam – és beigazolódtak a kellemetlen sejtéseim.
Jöjjön a tipikus ‘előtte – utána’ képsorozat.

Nagyítás

Nagyítás

Kell még ehhez kommentár? A fehér por, a fehér gyapjak az egész növényt letámadták, olyan erősen, hogy már permetezni sem volt értelme. Nyissz. Ha enyém a kert, akkor legalább én pusztítsam ki, ne egy tetű.
Aztán ugyanígy járt egy másik bokor is. Pontosabban, rosszabbul, mert abból még ennyi sem maradt. Ez a bokor a fenyők között lapult, nekem teljesen ki is ment a fejemből. Fogalmam sincs, mi lehet, olyan rododendronféleségre tippelek, de nem vagyok benne biztos. Most meg már csak reménykedek, hogy magához fog térni a hamvaiból.
Aztán vágtam még egy nagyot az ecetfából és a japánbirsből. Pusztán megszokásból.

Végül jöhetett a permetezés, persze elböktem, a második adag felhabzott, az meg nem jön ki a tartályból, szóval holnap folyt. köv.

Ha behunyom a szemem, tetveket látok.

5 Comments

  1. nem… inkább nem mondok semmit…

  2. Szerintem ideje beszerezned néhány bonsai szakkönyvet…

  3. Ize, en komolyan nem ertek hozza, de szerintem ez mar nagyon nem a szappanos viz kategoriaja. Szerintem ennek most kellene valami baromi komoly permetszerrel nekiesni, mert a vegen a kertedbol semmi se marad. Az a gond szerintem,hogy a szappanos vizet a mostani esozesek secc-pecc le fogjak mosni, aztan veheted tonnaszam a szappant meg a denaturalt szeszt. A felszivodo permetnek legalabb az az elonye meglenne hogy felszivodik – azaz az eso nem mossa le, es talan a nyaron mar nem lesz talalkad a gyapjastetvekkel. De en igy latom magam elott a szomoru jovot, hogy osszel szinte nem is lesz mit osszegereblyezni az udvarban, mert nem lesznek leveles novenyek, amik utan takaritani kelljen (max a fenyo). Bar, ha ez a cel…

    Arrol nem beszelve, hogy tartok tole: a szappanos viz csak a meglevo tetveket oli meg (ha ugyan), de a jovobeni tamadasok ellen nem ved.

  4. Persze, az lett a vége. Két hullámban végigpermeteztem mindent actara-val.

  5. Hat, akkor nincs mas hatra, mint szebb nyarat kivanni jovore. Mert ennek a nyarnak mar lottek, ahogy a naptarat elnezem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *