Apa, kezdődik

Itt van az ősz, itt van újra… és sorban rohadnak le megint a hardvereim.

Kezdte az otthoni desktop. Dolgoztam rajta, lógott a nyelvem, toltam az egeret ezerrel… aztán egyszer csak keményre fagyott a gép. Az egér seggében kihúnyt a piros fény, a billentyűre nem reagált, a vinyó nem pörgött, az usb perifériák meghaltak, a zene az utolsó hangon sípolt folyamatosan – igaz, a cédétálcát kiadta. Kikapcs. Ezt csinálta olyan havonta egyszer, aztán hetente ötször, igaz, ezt az ötöt mindig közvetlenül egymás után szórta, egy órán belül. Végül kedden este vagy tízszer lefagyott, lehetetlenné téve minden munkát. Azért még bíztam benne, szerdán újra nekifutottam, de egy óra után újból betonkemény fagyás.

Apa, kezdődik. Nyilván lehet az alaplap, a memória, a processzor, valahol egy kontakthiba, a kapcsoló, a ház, a tápegység, de akár az áramellátás is. A boldog békeidők, amikor elfüstölt a proci: kiszedtem, vettem egyet 20e pénzért és már mehettünk is tovább. Most meg kezdhetek mindent lecserélni, bízva abban, hogy nem kell egy komplett új gépet vennem ahhoz, hogy kiderüljön a hiba.

Első körben kértem kölcsön egy tápegységet, kicseréltem – és immár áram sincs a gépben. Mivel most úgyse nagyon vagyok otthon, leadtam az egészet Janinak, vessen rá egy gyógypillantást, hátha ő észrevesz valamit, ami mellett elsiklott a figyelmem.

Aztán egyik este meghülyült a nas. Nem csinált senki semmit – és egyszer csak nem működött rajta az smb elérés. Webfelületen be tudtam lépni, bementem a megosztásokhoz, mindegyikhez beléptem, nyomtam egy okét – és újból el lehetett érni a könyvtárakat.

Ezzel gyönyörű összhangban a munkahelyi gépem is elkezdett szórni egy kiszámíthatatlan, sztochasztikus hibát. Időnként megmakacsolja magát és nem lehet bekapcsolni. Vonatkozik ez a sleep és standby állapotból való visszatérésre is. (Notebook a szentem.) Hol az segített, hogy kiszedtem az akksiját és visszatettem, hol az, hogy kihúztam a konnektorból és visszadugtam. Hol meg semmi sem, csak a kataton ki-bekapcsolgatás. Egy dolog volt, amitől mindig rendbejött: ha felvittem az IT-hez(1) és beadtam a szervízbe. Akkor mindig hibátlanul működött.
Ja, és kábé 3 hete van még a garanciából.

(1) Furcsa egy IT cégnél azt mondani, hogy felvittem az IT-re, de ettől még léteznek a fiúk.

Most nagyjából így állok. Jelenleg a tablet működik egyedül hibátlanul – a többiről meg fogalmam sincsen, hogyan fognak valaha megjavulni.
Igaz, a jelenségek remekül illeszkednek a megszokott mintázathoz: egész héten a Teched-en leszek – és már megint nincs olyan gépem, amellyel össze tudnám szinkronizálni az ilyentájt létfontosságú PDA-mat. Miközben tegnap este vettem észre, hogy átvariálták az általam már korábban kiválasztott előadások időpontjait.

11 Comments

 1. Ne csináld! Amikor defektekről írtál én is kaptam. A gép nem induláson egy hete átestem, nem kérek még egyet. Én hülyeségem volt egyébként, a quick boot beállítás miatt (ilyenkor nem írja a rizsákat az elején csak egy nagy ASUS logó van) miatt nem vettem észre, hogy a setupban állítódott el valami és nem látta jól a vincsesztert, mire erre rájöttünk sorban cseréltünk, tápot, videokártyát és a vincsesztert és kipróbáltuk őket másik gépben is. De minden jó, ha jó a vége. Jó szerencsét neked is!

 2. véletlen-e h pont ezt hallgatom?

  Eminem – Till I Collapse
  http://www.youtube.com/watch?v=RPkAHvp1Vgw

  ne add fel! :)

 3. csak egy kerdes. Milyen tipusu a notebookod ? Most szandekozok ujat venni es akkor azt tipust en kerulnem. Vagy csak Te vagy elatkozva …

 4. alfaprimo | voidminds.freeblog.hu

  2009. November 10. Tuesday at 08:37

  az a munkahelyi laptop véletlenül nem agy asus? ugyanezeket a problémákat kreálja nekem is, és akkor jön rendbe amikor visszaviszem a boltba…

 5. @pulykakakas:

  Senki nem mondta, hogy a blog olvasása nem jár bizonyos kockázatokkal. ;)

 6. Ez egy HP notebook, a tipusszámát most meg nem mondom, mert legalább ezer kilométerre vagyok tőle.

 7. Hmmm . A cegnel mi is kovetkezetesen hp-s cuccokat hasznalunk es jellemzoen egyre tobb gond van veluk.

 8. a HP-t is reszben az asus gyartja :D) // pontosabban az asus gyart a HP reszere is //

  @JOEP : allitolag az emberi agy kepes befolyasolni a szamitogepet. magamrol mar regota tudom, lehet neked is megvan ez a kepesseged :D)

 9. Csak nem ünnepelni mentél ODA?

 10. Teljesen mas celbol jottem ide – de ha mar itt vagyok, kimentem unnepelni. Tudod: ich bin ein berliner. (Tiboru szerint ez azt jelenti, hogy en egy cukraszsutemeny vagyok.)

 11. @hokuszpk:
  Egyaltalan nem kizart. Amikor az emildetektiv indult, az volt a szkop, hogy oda csak az erdekes problemaimat es azok megoldasait irom meg. Szerintem en vagyok az egyeduli ember Magyarorszagon, aki errol a teruletrol rendszeresen frissulo blogot kepes vezetni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *