Egész jó cikk.

A sok különböző vélemény ellenére mára lényegében konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy nem is annyira a képességek, mint inkább a vezető karaktere, belső morális integritása a döntő jelentőségű. David Gergen, a Center for Public Leadership igazgatója a Harvardon. Nixontól Clintonig négy amerikai elnöknek volt a személyes tanácsadója.

Évtizedes tapasztalatait összegezve, úgy véli, hogy a vezetői képességek közül mindennél fontosabb az integritás, ahogy mondja “leadership starts from within”, a vezetés belülről kezdődik. Peggy Noonan, Reagan és Bush elnök beszédírója, a Wall Street Journal tekintélyes kolumnistája egyetért vele. Szerinte a mindenkori elnök karaktere a legfontosabb.

A tanácsadókkal ellentétben ugyanis bátorsághoz, tisztességhez nem lehet pénzért hozzájutni. Morált és tartást pedig nem lehet bérelni. Ezt a vezetőnek kell magával hoznia. Ha az elnökben, miniszterelnökben van belső integritás, akkor képes jelentést, értelmet adni a kormányzásnak. Ha van szilárd belső meggyőződése, akkor képes élni a hatalommal, tudja, hogy merre akarja vezetni az országot. Hiszen a vezető karaktere ott van szinte minden kormányzati döntésben. Sok helyütt, így Magyarországon is inkább ez – és kevésbé a jogszabályok – határozzák meg, hogy a hatalmon lévő adminisztráció mit tehet meg, és mit nem.