Egy nyers szervert kellett átadnunk péntek reggelre. Kollégák felhúzták, de csütörtökön jelezték, hogy nem megy a windows update. Elindítás után feljött egy nyomógombos oldal és bármelyik gombra nyomtak, a 0x80244021 kódú hibát kapták. Böngészés, knowledge base, a KB842773 cikk pont erről szól. Oké, ISA2004 szerveren beállítottam, hogy a konkrét gép IP alapján is kimehessen. De a windowsupdate megint elszállt hibaüzenettel. Nekiálltam kuruzsolni (IE6 Sp1 telepítés, ActiveX engedélyezések, trusted site-ok feltöltése, automatic update beállítása, szervízek automatára állítása, egy csomó újraindítás, stb…) – és egyszer csak észrevettem, hogy megváltozott a hibakód: 0x8024402F. (Ha agyonüttök sem tudom, melyik lépés után változott meg.)

Újabb guglizás, de semmi értelmeset nem találtam. Aztán valahonnan a régmúltból előjött, hogy egyszer már szívtam ilyennel és akkor a BITS2.0 telepítése oldotta meg a problémát. Nosza, töltsük le: KB842773. (Genuine check, offkórsz.) Ez egyben letölti a Winhttp5.1-et is, így egyet kér, kettőt kap a tisztelt admin. Természetesen telepítés után újraindítás – és a gép elment kávézni. Pingre válaszolt, de máshogy nem lehetett elérni. Jó egy órába került, mire találtunk embert a Dataplex környékén, aki távvezérléssel (telefon) belerúgott a gépbe.

Akkor windowsupdate megint. Azt mondta, most még telepíteni szeretné a legújabb windows installert is. Oké, tedd azt. De nem tette, hibaüzenettel elszállt. Hát vécére is én vigyelek ki? – morogtam, és letöltöttem a windows installert is. (KB893803; genuine, naná.) És már el is jutottam odáig, hogy válogathatok a foltok közül. Király.
Csak éppen nem jött le semmi, az összes letöltés failed-re futott. (Hibakód:0x8024401B.) Elmegy ez egyáltalán a proxy felé? Az ősködből előjött egy proxycfg.exe segédprogram emléke. A Winhttp ugyanis egy karakán egyéniség, szarik az IE beállításaira – neki külön beállítások kellenek; a BITS pedig ezekből dolgozik. Command prompt, proxycfg, ismeretlen parancs. Mi is az oprencer? Windows 2000 szerver sp4. Hát… Na, mindegy, töltsük le. Nem lehet; kérheted és majd odaadják. De már fél nyolc van és nekem holnap reggelre át kell adnom ezt a cuccot. Végülis… ez egy registry érték, be lehet ezt gépelni direktben is. HKLM / Software / Microsoft / Windows / Currentversion /Internet Settings / Connections, itt van egy kulcs: Winhttpsettings. Sajnos bináris típusú, a fene tudja, mi a jó értéke.
Utánaolvastam, egy helyen azt írták, hogy a Winhttp5.1-hez másik proxycfg.exe kell, az amelyik az XP Sp2-ben jelent meg. Nosza, kerestem egy sp2-es XP-t majd felmásoltam a szerverre a segédprogramot. És működött. Proxycfg -u; ezzel lehet elérni azt, hogy Winhttp uraság ugyanazokat a proxybeállításokat használja, mint az IE. Csakhogy így sem működött az update. Proxycfg -d; visszaállás.

Legyünk tudományosak, vegyük elő a netmont. Röpke kukucska – és továbbra is sűrű sötét a homály. A windowsupdate teljesen jó irányba forgalmazott teljesen jónak tűnő http forgalmat. Nézzük az ISA szervert, az mit rögzített. Hoppá, itt van egy HEAD http kérés, mely deny-re futott. Lehet, hogy nincs engedélyezve a metódus a HTTP proxyban? Engedélyezzük. De… nincs filter menüpont a jobbklattyban és szürke a gomb a panelen… miafene…?! Oké, tudom, hogy az add-in-ok között van egy http filter ki/bekapcsolási lehetőség; és ha kikapcsolom, akkor ezt a jelenséget kapom. Csakhogy most nincs kikapcsolva. A legtudományosabb windows módszert választottam, néhányszor ki/bekapcsoltam a filtert, majd újraindítottam a tűzfalat. Semmi hatás. (Mental note: ezzel az ISÁval még foglalkozni kell a közeljövőben.)

Nos, ez az ügy egyre cifrább. Elmormogtam néhány ősmagyar siralmat a fogaim között és engedélyeztem minden protokollt az IP-s szabályban. Újabb windowsupdate kísérlet, megint ugyanaz a hiba. Viszont az ISA logban látszott, hogy minden forgalom átment, semmi deny. Csak hogy csináljak valamit, felraktam egy firewall klienst is, de azzal sem működött.
Itt rúgtam bele az asztalba és mentem haza.

Aztán új nap, új remények. Először is szóltam egy kollégának, hogy indítsa el a windowsupdate-t a gépen, írja fel egy cetlire a patch azonosítókat és kezdje el egyenként letölteni, fellapátolni. Eközben összedobtunk egy tiszta szervert, hogy azzal kísérletezzek. Elindítottam a windowsupdate-et, mely első lépésben nekiállt letölteni(!) a Bits2.0-át és a Winhttp5.1-et. Anyád. Az a hernyótalpas. Ezt tegnap este miért nem tudtad megcsinálni?? Restart,az újbóli próbálkozásra leszedte az új windows installt. Itt már csak csóváltam a fejem. A következő lépésben a tesztgép úgy lekapta mind a 27 foltot, mint a huzat.
Nézzük az éles rendszert. Szerencsére a kolléga még csak töltögetett (21 a 27-ből), nem installált. Próbaképp ráböktem egy kicsi patch-re – és lejött. Egyből vérszemet kaptam és ráindítottam mind a maradék 26-ot. Mind lejött. Meg a csempe is a falról.

Mivel racionális ember vagyok, számbavettem, mi történhetett valójában:

  • Valamelyik kolléga kecskét áldozhatott éjfélkor, keresztútnál.
  • Az a Compaq Management utility volt a bűnös, melyet reggel leszedett a gépről egy kolléga.
  • A Microsoftnál volt valami üzemzavar.
  • Mindhárom nagyjából azonos esélyű. Rátok bízom a választást.

    Megjegyzés:
    TankoP írkál itt valami apt-get-ről. Szerintem csak azért, hogy bosszantson.