Age of Empires II

Nna, ezzel most akkorát szoptam, hogy még mindig O betűt formál a szám.
Ezen a hétvégén a gyerekek desktop gépét húzom újra.
Igen le volt már pusztulva, spyware gyanús cucc is akadt rajta (search assistant… a-ha) -> Dezsőnek meg kell halnia.
De ekkor jött a címbeli csoda. (Bármilyen furcsa, de teljesen legálisan van meg. Valami hardverhez adták ajándékba sok évvel ezelőtt.) Eddig nejem gyűrte, de nemrég megtetszett a nagylánynak is.
Szépen felraktam, beléptettem a gyereket, tesztelje. Persze, nem indult a progi: visszahőbörgött, hogy nem számított ekkora ‘error’-ra.

1. Adtam írási jogot a csajszinak a játék könyvtárára: elindult, de most CD olvasás közben dobta be a ‘nem számítottam rá’ hibát.
2. Filemon/Bauchis Regmon: hihetetlen aktivitással indult a program, még a szűrt lista is hatalmas volt.
3. Ezért inkább beraktam a gyereket a Power Users csoportba: beröffent a program, de a nyitóanimáció alatt lehalt, mondván ez nem az eredeti CD. Anyád. Adminként futtatva persze elég eredeti.
4. Filemon/Regmon, mostmár dühből: mind a sokszáz hibának utánamentem; ahol jogosultságprobléma volt, megadtam; a többi helyen lecsekkoltam, hogy amit nem talál, az tényleg hiányzik-e. Gigászi munka volt és csak az derült ki, hogy minden rendben van.
5. Itt jutottam el oda, hogy már nem válogattam az eszközökben: runas /savecred. (Ne is mondjátok, tudom… kerülöm is, ahol lehet.) Eredmény: a program elindul, de a nyitóanimáció során directx hibával elszáll. (Kész szerencse, hogy tesztuserrel próbálkoztam -> usertörlés/profiltörlés és eliminálva lett a /savecred.)
6. Intenzív keresés az interneten. Felháborodott cikkeket találtam bőven (link1, link2), a KB is foglalkozik vele (egész pontosan azt mondja, hogy ‘nesze semmi’)… de megoldás sehol.
7. Elindítottam W98 kompatibilitási módban a programot: gyenge bepróbálkozás volt, kinyomta megint a váratlan hiba ablakot. (És szerintem még röhögött is hozzá.)
8. Mivel adminként lett telepítve, a gyerek nevében újrainstalláltam ugyanabba a könyvtárba: megint nem tetszett neki a CD.
9. Joe-nak mindig vannak jó kis segédprogramjai. Lekaptam tőle a CPAU-t. Az eredmény ugyanaz, mint az előbb: a CD nem gyárinak minősíttetett.
10. RunasAdmin: a saját gépemen is ezt használom. A gyerek így lehetne administrator, de nem tudna rendszergazdulni. Két probléma van: fájlszinten tud garázdálkodni, illetve ha megtanulja, hogyan kell admin módban elindítani a játékot, akkor gyakorlatilag tudja, hogy hogyan kell kikerülni máskor is a korlátozást.
11. Kínomban átolvastam jobban a CPAU doksiját és megtaláltam a /profile kapcsolót. (Nem keverendő össze a /savecred kapcsolóval.) Beírtam és… működik.
Hajnali fél egy és már fel is raktam egy játékot… ha nem angol nyelvű stratégiai cuccról lett volna szó, valószínűleg már rég megtiportam volna a gyári CD-t… a gyerek lelkével együtt.

(Érdekes: a civ2 nagyjából ugyanebből a korból van, nem is az Intézetben fejlesztették – mégis egyből felsöpör az XP-re… és működik.)

2 Comments

  1. Szép, becsületes munka volt, felnézek rád.
    gaba

  2. Inkább lelkiekben készülj fel… neked is ilyen jövőd lesz, ha azt akarod, hogy tekintélyed legyen a gyerek előtt.:-D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *