Még mindig a hétvége szopásai közül válogatok.
A gyerekek gépéhez kellett volna egy monitor driver. Leültem a gépemhez, irány a net. Meg is találtam, csakhogy az adott cég adott linkje ftp szájtra mutatott – az meg nem volt elérhető, hiába sportoltam a személyes tűzfallal. Nézzük az ADSL router csomagszűrőjét: iszonyú lassan érhető el. Mifasz? Tanácstalanul pislogtam a monitorra, amikor észrevettem, hogy szürke a skype ikon: az a szerencsétlen több óra alatt sem tudott kimenni a netre, de addigra már ezerrel ostromolta a routert. (Pedig kapott saját portot, sőt, azt is mondtam neki, hogy használd Ödön nyugodtan a 80-ast is.)
Ez volt az utolsó csepp a pohárban: addigra már hosszú lajstromot szedett össze a progi. Pl:

  • Hiába volt beállítva, hogy _nem_ érdekelnek az újabb verziók, minden századpontos változásnál nyaggatott, hogy tőccsek má.
  • A gyerekek gépén az admin accounthoz a lányom skype profilja volt belőve. (Úgy maradt.) Amíg be voltam lépve, többször is letámadtak mindenféle hapsik ismerkedési célzattal. Ha kinyomtam a telefont, jöttek a cseten.

Eldöntöttem: a skype megy. De még ekkor is visszalőtt: amikor legyilkoltam, leszedhetett valami közös dll-t is, mert újraindítás után behalt a bluetooth stack service. Ez már komoly érvágás volt, mert az utóbbi évben teljesen hozzászoktam a PDA/otthoni gép/munkahelyi gép szinkronizációhoz.
Oké, gyári cédé elő, BT driver/programok le, majd fel. A helyzet csak rosszabb lett. Újból leszedtem a cuccot és amíg törtem a fejem, kínomban visszadugtam a dungle-t a gép popsijába. Erre csilingelt egyet, majd rövid idő után nekiállt kéken villogni. Minden driver és program nélkül… Oké, miután összevakartam az állkapcsomat a szőnyegről, beugrott, hogy az XP SP2-ben van BT driver. De az is beugrott, hogy nem kicsi szívásokat olvastam már erről.
Mindkét emlék igaznak bizonyult. A legkisebb cucli még az volt, hogy az Activesync beállításakor a PDA közölte, hogy nem tud kapcsolódni, ezért nem is hoz létre ikont a kapcsolatnak. Közben persze létrehozta és jó is volt – csak nem jelent meg a listában. Amikor belefáradtam és kikapcsoltam… majd később visszakapcsoltam, 15 tök egyforma kapcsolat ikon vigyorgott a BT Managerben. És amikor kapcsolódni próbáltam, mind a 15 egyszerre próbálkozott… és mind a 15-nek egyszerre sikerült.

Harmadik hete rendszergazdáskodom (aka szívok, mint a torkosborz) itthon. Lassan szeretnék már végre olyan környezetben eltölteni pár napot, ahol a szabad elektronok ülnek békésen a seggükön és eszükbe sem jut gerjeszteni a feszültséget.