Évtizedek óta tartó defektvadászásaim során láttam már sok mindent, volt már száz méteren belül három defektem, hogy a legutóbbi, balatonfelvidéki túráról ne is beszéljek. De ilyet még nem tapasztaltam.
Van egy edzőköröm, 40 kilométer, 250 méter szint, pont jó. Végig aszfalt. Általában az országútival szoktam megjárni, de az évnek ebben a szakában a karácsonyfa miatt az outi nagyon el van pakolva. Ilyenkor a gravel/trekking játszik.
Tegnapelőtt is ez volt a napi mozgás. Mondom, végig aszfalt. Hazaértem. Estére leeresztett a hátsó kerék. Miközben simán hazaértem vele.
Jó. A következő napon nekiestem. Nem mostanra terveztem, de ha már adta magát, akkor csináljuk most.

A gyári Maxxis Rambler külső gumi mintája alapvetően rendben van, viszont csak az oldalfala defektvédett. Emiatt gyakorlatilag defektvadász a gumi. Ősszel hosszas nyomozás, tanulás, cikkolvasás után megrendeltem az utódját, egy Pirelli Cinturato Gravel M szettet. Meg is jött, de úgy voltam vele, hogy ráérek áprilisban cserélni, amikor beröffen az új szezon. Hát, nem. A Rambler képes teljesen esélytelen helyeken is defektet kapni.

Jó nagy szenvedés volt a csere – mint minden új gumi első felrakása – de késő délutánra végeztem. Mindkét külső bepattant a helyére, jól is nézett ki, oké.

Reggelre leeresztett az első(!) kerék. Amellyel nem mentem egy centit sem. A külső vadonatúj volt, nem ragadhatott bele sunyi tüske, üvegszilánk. A felnit természetesen kitöröltem előtte papírzsepivel. A belső teljesen rendben volt. Mégis, állás közben fogta magát és leeresztett.
Na, ilyet nem láttam még.

Újabb nekiveselkedés. Természetesen a külső még nem volt betörve, ugyanakkorát kinlódtam vele, mint előző nap. Megnéztem a belsőt, varrás mellett fakadt ki, volt rajta egy annyira pici lyuk, hogy nem is látszott, csak a légáramlat árulta el. Azaz annyi történt, hogy 4 bar nyomáson szépen elvolt, most 4,5 bart tettem bele (ennyi a max, a külső bepattanásához meg kell is), na ezt már nem bírta ki. Frankó.
Most már nem is kell bringáznom ahhoz, hogy defektet kapjak.
A lehetőségek végtelenek.