1. fázis: Megérkezik az ünnepi hangulat (12.24).

A fenyőfa kint pihen az udvaron. Reggeli után szétpakolom a kerékpárokat és nagyon alaposan kitakarítom a nappalit. Utána kimegyek a teraszra és befaragom a fát a tartójába. Bevonszolom a nappaliba, beforgatom a helyére. Két ablakkilincshez is kikötözöm, vizet öntök a tartójába. Újabb takarítás. Előbányászom az égőkészleteket, kibogozom, cserélem a kiégett izzókat. Megy fel mindegyik a fára. Huh. Ez kész. Közben a lányok a bányában konyhában dolgoznak.
Rövid pihenő után kitakarítom az étkezőt, elrendezem az étkezőasztalt.
Gyors, könnyű ebéd, hogy a vacsoráig ne haljunk éhen. Utána jön a díszítés. Ekkor már együtt van a család, hárman körbeülik a dohányzóasztalt és kötözgetik az ehető mindenfélét, illetve bogozzák az összegubancolódott díszeket. A háttérben szól a karácsonyi zene, bontunk bort és közben persze megy a férfias szivatás duma. Én ingajáratban közlekedek, pakolom a fára a már elkészült anyagot.
Amikor befejeztük, megterítjük az étkezőasztalt, átöltözünk és vacsora. Némi pihengetés után mindenki visszahúzódik a szobájába és a megbeszélt sorrend alapján külön-külön kipakoljuk az ajándékokat a fa alá. Örömködés, meghökkenés. Mikor mi. Utána borozgatás, kötetlen duma.

2. fázis: Ünnepi hangulat (két nap).

Tök jó, amikor reggel/délelőtt kibóklászunk a szobáinkból és megpillantjuk a nappaliban a feldíszített karácsonyfát. A macskák egyelőre csak messziről kerülgetik. A délutáni sötétben a karácsonyfa fényei sejtelmesen pislákolnak.

3. fázis: A megszokás (szilveszterig).

A fa még tetszik, de egyre inkább megszokottá válik. És bár mindenki esküszik rá, hogy nem eszik csokoládét (istenbizony), sorra tünedeznek a fáról az ehető díszek. A macskák már lekapkodják az alsó gömbdíszeket és befocizzák a szekrények alá.

4. fázis: A kényelmetlenség (január 5-ig).

A fa már annyira nem szép és zabálni sincs róla mit. Ellenben a bringák kerülgetése egyre kellemetlenebbé válik. Már várjuk a vízkeresztet. A karácsonyfát még lehetne őrizgetni hetekig, de már nincs értelme. Hétköznapok jönnek, dolgozunk.
Elmúltak az ünnepek.