Itt tervezik

Én örülök neki, hogy itt lehetek,
Mert itt tervezik az isteneket.
Európa Kiadó: Jó lesz

Amellett, hogy a fenti szöveg kifejezetten jól öregedett, azt kell mondjam, hogy tulajdonképpen elégedett is lehetnék. Én ugyanis maximálisan egyetértettem Jenővel. Bohó ifjúkoromban kifejezetten szerettem tanulmányozni az emberiséget, az embereket. Történelem, pszichológia, szociológia… filozófia, művészetek. Mind megvolt. Valamennyire. Sőt, egy időben a megfigyeléseim alapján igyekeztem jellegzetes, de természetesen kifacsart életképeket viccesen megrajzolni, mininovellákban megírni.

Szóval tulajdonképpen maximálisan megkaptam a lehetőséget arra, hogy tanulmányozzam, milyenek az emberek. Ez a kis ország megmutatta, hogy egyetlen ember mértéktelen hatalomvágya és sérthetetlensége miatt hogyan tehetjük pokollá a saját életünket: lélektelen manipulátorok szűk köre gerinctelen, önző bábok segítségével képes szektaszerűen behülyíteni az országnak, az embereknek pontosan akkora részét, amennyi elegendő ahhoz, hogy az egész ország gúzsba kötve szenvedjen. Mindezt gyakorlatilag önként, egy olyan környezetben, ahol körülöttünk minden országban létező szempont mind az ország javának, mind az emberek életkörülményeinek javítása, azaz létezik valamiféle, az ország érdekét szem előtt tartó kormányzás.
Gyakorlatilag olyan, mintha ez a mi kicsi országunk az ördögi aljasság piciny laboratóriuma lenne, ahol tanulmányozhatjuk, meddig képes süllyedni mind az egyes ember, mind a társadalom.

Érdekes módon mégsem örülök a lehetőségnek.

1 Comment

  1. kb. ilyen érzés lehetett a fasiszta Németországban élni anno…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *