Békében élni

Időnként úgy belegondolok, mennyivel másabb, mennyivel magasabb életminőség lenne egy olyan országban élni, ahol az állam, vagy az önkormányzat nem abban határozná meg fő – és egyedüli – célját, hogy saját hatalmának irreális magasságokba növelése érdekében az állampolgárait megalázza, megnyomorítsa, életüket tönkretegye. Már csak az is elképzelhetetlen számomra, hogy akár csak egy napra is békén hagyjanak.
Nem sorolom, az utóbbi egy hónapban mi minden történt. Aki nem traktorbelsőben él, tudja.

Komolyan, a mentális egészségem érdekében volt, hogy megpróbáltam traktorbelsőben élni. Boldogabb országban lehet, hogy működne. Nálunk ez a legrosszabb túlélési stratégia.

Most már eljutottam oda, hogy amikor tegnap kimentem a Kis-Dunára öt órát evezni, pusztán azért, hogy kikapcsoljam magam, lenyugodjak, hát a frászt, egész úton azon járt az agyam, mi mindennel járna és hogyan lehetne megvalósítani egy kiköltözést valami másik országba. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy el is lett döntve, inkább csak arról van szó, hogy nekem általában vannak B, C, D terveim, én pedig szeretem ezeket is kidolgozni.

Nézd meg. Útikalandból álló sorozatot elvből nem szoktam más írásokkal megszakítani. Most meg már ez a második. Most se tettem volna, ha nem jelent volna meg egy újabb cikk. Most kivételesen nem országos vonatkozású, hanem helyi ügyben. Arról a bizonyos Flór Ferenc utcai útburkolásról, amelyről anno elég sokat írtam. Ez remekül mutatja, hogy mi, itt a XVIII. kerületben duplán meg vagyunk áldva, mert az úgynevezett ellenzéki önkormányzat valjóban teljesen Fidesz-kompatibilis, ugyanolyan arrogáns hazudozásokkal, ugyanolyan hataloméhesen, ugyanúgy az állampolgárok egy részének félrevezetésével, másoknak a nagyívű leszarásával operál, mint az országos vezetés.
Maga az írás szerencsére nem arról szól, hogy újra nekiugranának a burkolásnak. Inkább csak egy újabb adalék ahhoz, hogyan játszott az önkormányzat. Röviden összefoglalva, volt egy társasház, melyet különösen kipécéztek maguknak. Dörgő felszólításokat küldtek, bontani is akartak. A társasházban lakó ügyvédnő nem hagyta annyiban és kinyomozta… hát, hogy mit, arról szól a cikk. Tipikus magyar történet arról, hogyan működött, pontosabban nem működött a kilencvenes években a Földhivatal (tudnék mesélni, jelenleg mi is harcolunk) és ezzel a zavaros helyzettel hogyan próbál meg utólag visszaélni a hatalom.

[PS]
Két utólagos észrevétel a cikkhez.
– Habár Gabriella tigrisként küzdött, és küzd még mindig, de nem ő volt az összefogás szervező ereje. Benne volt a csapatban, de nem ő fogta össze.
– Ennél sokkal fontosabb megjegyzés, hogy habár a 24.hu azt sejteti, hogy az általuk keltett médiavisszhang miatt állt el az önkormányzat, nos, ez nagyon nem így volt. Az önkormányzatot ugyanis semmi nem zavarta, totális háborút hirdettek. A 24.hu előtt már egy csomó médiafelületen megjelent a balhé, Petrovai – utána, illetve közbe – mindenhová bement és lenyomta a saját hazugságait. Az sem zavarta őket, hogy mekkora botrány lesz a 28 óriásplakátból. A Facebookon már felhergelték a hergelhető lakosságot, minket kitiltottak, az önkormányzati képviselőket maguk alá gyűrték, szóval egy akármilyen sajtóvisszhang már nem állította volna meg őket. A halálos találat a pályázati pénz elbukása volt. Ugyanis elment egy bejelentés az illetékes kormányhivatalnak, miszerint az önkormányzat a pályázat beadásánál hazudott. Ezt a pályázatot csak meglévő földutak burkolásához lehetett igénybe venni, itt viszont egy jelentős szakaszon – hivatalosan – nem volt se földút, se semmilyen út. A kormányhivatal hétfőn kiküldött egy vizsgálócsoportot és szerdán már Szaniszló kijött az utcába és bejelentette, hogy nekik fontosak az emberek, nem harcolnak ellenük, emiatt visszalépnek. Némileg rontott a szavahihetőségén, hogy mindezt a 28 brutális vaskeret előtt jelentette be, melyeken még előző nap is vadul dolgoztak a melósok.

5 Comments

  1. Pontosan ezert (is) elek Svajcban.

  2. Joep,

    A kezdetektol olvaslak, nemreg ujraolvastam az egesz blogot. Hotzicher hogy alaposan utana fogsz menni mindenek, tablazatiad lesznek, stb. Talan egy kis tapasztalattal tudok segiteni.

    En (mi) az elmult 10 evben 8-at nem otthon eltunk (4 gyerekkel, a legkisebb fel eves volt amikor elindultunk). Ket evet otthon voltunk 2019tol de egyszeruen elfogyott a levego, pedig en rohadtul nem foglalkozom politikaval, kioltek belolem, hogy erdekeljen, de az, hogy minden hivatal mindenbe beleszol, hogy meg akarjak mondani, hogy mit csinaljak, es hogyan az durvan sok volt.

    Megvolt Anglia, Olaszorszag, Franciaorszag, most van Irorszag. Angliaban kontraktor voltam ugynoksegeken keresztul nagy nagy cegeknel, bankoknal toltam az ipart (legjobb dealem 550 GBP/nap volt). 3 eve teljesen freelancer vagyok, az Upwork.com-ot hasznalom projektek keresesere es nyelbe utesebe. Gyakorlatilag a vilag minden sarkabol voltak ugyfeleim, az Upworknek majd utan olvaso a lenyeg, hogy aki szakmailag tapasztalt, es kepes szakmai megoldasokat kinalni, hajlando dolgozni az nagyon jol fog boldogulni. Szerintem a kezdtek utan te siman kerhetenel 130-150 USD/orat es duskalnal a projektekben. Kell egy wise-os szamla (az neked van olvastam), az USD alszamla, oda lehet lerakni a dodo-t. Aztan akarhol vagy is, a valtassal nem jarsz rosszul, a wiseos kartya mindenhol mukodik, ha mashova koltozol annyi csak hogy atirod a cimed.

    Ha kulfoldre indulsz adozas szempontjabol talan legjobb Anglia (egyszemelyes Ltd. adsz magadnak fizetest, aztan az osztalekot – ha jol emlekszem – 20% ado utan kiveheted). Szivas viszont, hogy a fasz Brexit miatt vizum kell, es azt csak allasra adnak….

    Olaszorszag, Portugalia mindketto kinal betelepodoknek kedvezmenyes adozast. Irorszagot nem javaslom, ket okbol: iszonyatosan nehez es draga ingatlan venni es berelni (eros hiany van), az adozas meg fos, amilyen adoparadicsom volt regen annyira nem az.

    Franciaorszagban nem ennyire lehetlen a berles (Parizsban vasarlas lehetetlen hacsak nem vagy krozus), videken egesz villakat lehet venni 50-60000 bar halal fasza (mondjuk szerintem neked bejonne), egy dolog, a franciak iszonyatosan burokratikusak, bar aki magyar hivatalokon edzodott annak semmi nem lehet meglepetes. Adozas szivas kb 50-53%-os retention van.

    Olaszban a vasarlas, berles viszonylag konnyen megvan. Adozas kiraly. Korabban mar irtam, linkeltem. Portugaliaban a legegyszerubb dolgohoz is ugyved kell, de az adozas meg kiralyabb (pl. a Portugalian kivulrol erkezo bevetelek utan nem kell adozni).

    Balti orszagok szerintem geopolitikai okokbol felejtosek. Nemetorszaggal kacerkodunk, kacerkodtunk, adozas nem (annyira) rossz, a burokracia szopo (freelancer szempontbol), lakasberles szinten (kukacosak, maceras a folyamat, stb). Svajcrol is jokat hallottam, olvastam.

    Mi a kovetkezo kerdesekett tettunk fel magunkak: szivas-e ami otthon van? Igen. Tudunk a kornyezeten valtoztatni? Nem. Szivas e a koltozes, a nullarol kezdes? Igen. A kornyezet jobb-e? Igen.

    Mondjuk nekem konnyu, itthonrol tolom, a kolkok mar nagyok online egyetemet tolnak, a legkisebb meg home schooled.

    A legjobbakat kivanom, komolyan, remelem dulore juttok!

  3. Minap, mikor mentem haza, a nachtspielzeituberraschung dildo reklamokat felvaltotta grumpy emoji kitkellutalni fajta… Tudtam jo az irany!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *