Még mindig KATA

Tényleg nem értem, minek kell ennyire elhúzni. Sokkal egyszerűbb lenne egy ötfős kis csapattal személyesen felkeresni az összes népnyúzó katást és helyben főbelőni őket.

Itt van ez a cikk. Röviden arról szól, hogy a könyvelők észrevettek egy súlyos hibát a törvényben. A régi törvény szerint az átalányadózást lehet választani év közben is, a friss új szerint meg nem. Azaz a katázók 80-90%-a számára a kata megszűnik szeptember elsején, de a helyette választható – és a kormány által eddig propagált – átalányadó csak január elsejével választható. Közte? Vegyünk ki négy hónap fizetés nélküli szabadságot. Vagy dögöljünk éhen.

A legdurvább az, hogy ezt a módosítást a cikk is hibának, elírásnak tekinti.
Szerintem meg nem az. Nekem már a múlt héten összedobott tervezgetős exceltáblám is kihozta azt, amit ezek a görények a nagy kapkodásban csak most vettek észre. Az átalányadónak ugyanis része 1,2M forint éves adóalap-kedvezmény, mely töredékévre is jár, méghozzá nem töredékben, hanem teljesen. Azaz a négy hónapra is tudom ennyivel csökkenteni az éves adóalapomat, ami nagyjából havi 100e forint plusz bevételt jelent (nyilván nem a katához képest, hanem a normál átalányadóhoz képest), természetesen csak erre a négy hónapra. Ez eddig is így volt, gyakorlatilag ez volt az egyik motiváció arra, hogy a katások ha máskor nem is, de az év vége felé térjenek át az átalányadóra. Mondom, eddig így volt, az érintettek tudtak róla. Most viszont a katást ütni-vágni kell, nemcsak egzisztenciálisan kinyírni, hanem éreztetni vele, hogy ő itt a vérszívó, a társadalom ellensége, aki minden bajnak a forrása. Hát nehogy már kapjanak ajándékba bármit is. Azaz szvsz szándékosan tiltották meg idén ezt az átállást és az sem érdekel senkit, ha néhányan emiatt tényleg nyomorba süllyednek. Annyival is kevesebb népnyúzó szívja itt a levegőt.

Csak a pontosítás kedvéért. A nyomor, illetve az éhenhalás nyilván erős túlzás, legalábbis számomra. Túl fogom élni. De nem azért spóroltam, hogy most emiatt a szándékos kibaszás miatt feléljem a megtakarításaim egy szemmel is jól látható részét egy négyhónapos fizetés nélküli szabadsággal. Mint ahogy arra is kíváncsi lennék, az ügyfeleim mit fognak szólni, ha azt mondom, hogy bocsi, de ingyen nem dolgozok, idénre felejtsenek el.

PS
Azért ez annyira pitiáner gecizés, hogy Orbán le sem tagadhatná, hogy köze van hozzá:
– Hozzunk egy nap alatt egy új törvényt, mely kinyírja 450000 kisvállalkozó megélhetését.
– Adjunk nekik 50 napot, hogy más adózást válasszanak helyette.
– Tiltsuk meg az egyetlen értelmes választást.
– Fogjuk rá a nyuszira és minden médián sulykoljuk, hogy ők a hibásak.
– Az egész változtatást kérje, mit kérje, könyörögjön érte az az Orbán seggében lakó féreg, akinek pont a kisvállalkozók érdekeinek megvédése lenne a feladata.

15 Comments

 1. Ahogy olvastam a régi, még hatályos törvény alapján július 31-ig még át lehet átalányadózásra váltani?

 2. Mostanában sulykolja a Google, milyen egyszerű Észtországban digitális nomádként vállalkozni… https://www.e-resident.gov.ee/ (nem néztem még meg mélyebben, mennyire van így…)

 3. Ezt a kamut szépen végigtolta a teljes ellenzéki sajtó, de legalább most közölhetik, hogy nem igaz.
  https://telex.hu/gazdasag/2022/07/19/penzugyminiszterium-felreertette-a-konyvelok-egyesulete-az-uj-katatorvenyt

  • Nem szivesen személyeskedek, de a kamu az az öreganyád térdekalácsa. Honnan kellene kiszopnia egy könyvelőnek, hogy két, egymást ütő rendelkezésből melyik az erősebb? Várjál, segítek.

   Ruszin:
   “Ruszin azt írja, a jogi problémát a vonatkozó részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot, ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, de a régi törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést. A módosítás átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022.08.01-én hatályba lép, a MKOE-elnök értelmezése szerint ez lerontja a régi törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható…”

   Pénzügyminisztérium:
   “Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót. A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi kata törvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan.”

   Hát, a lófaszt egyértelmű. Augusztus 1-től már az új törvény érvényes, amelyben – valószínűleg (remélhetőleg) a kapkodás miatt – jogilag rossz kifejezést használtak, ez alapján viszont szeptemberben nem lehet átalányadózást választani. A könyvelőnek meg az a dolga, hogy az ilyesmit észrevegye. Teljesen jogos értelmezés az, hogy két ütköző passzus esetén az újabb felülírja a régit. A “visszamenőleg megmásíthatatlan” kitétel csak arrogáns parasztvakítás.
   Ettől függetlenül remélem, hogy a PM fenti állásfoglalását – miszerint jelen esetben a régi törvény erősebb, mint az új – minden könyvelő ki fogja tűzni a falára.

  • “Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt a PM reakciójára pedig a következőt írta:

   „A PM sajtóosztálya a saját érdekéből magyarázza a szabályokat, ez egy ilyen hiba után érthető. A közlésük nem is tartalmazza az “adóév” szót, ami ugye a lényeg lenne, miközben az átlépésre ez a szöveg az egyetlen átmeneti szabály.
   A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete várja a törvény korrekcióját.”

 4. Ha valaki nem birja a balti klimat, javasolom Olaszorszagot, ha valaki vallalja hogy olasz tax resident lesz (es eddig meg soha nem volt az) akkor az ossz bevetelenek a 30%-a utan kell csak adot fizetni 5 evig, ha vallalja, hogy delre kolotozik (elmaradotabb tartomanyba) akkor csak 10% utan kell fizetni az adot. Illetve ha van eltartott kiskoru akkor pedig 10 evre jar a kedvezmeny.
  Az egyetlen szivas, hogy az egezsegbiztositast azt a teljes bevetel utan kell fizetni es eleg vaskos.
  https://accountingbolla.com/new-residents-tax-regime/

  Esetleg Portugalia, ahol az orszagon _kivul_ keletezett bevetel utan nem kell adozni,…
  Non-Habitual Residency (NHR) regime
  Some expats living and working in Portugal can apply for the special NHR tax regime.

  Under the NHR regime, expats pay income tax on all Portuguese earnings at a flat rate of 20%. Most significantly, the NHR scheme allows workers to benefit from a tax exemption on income received from abroad.

  Expats can only gain NHR status if they’re deemed to be conducting activities that arise from high-value activities of a scientific, artistic, or technical nature.

  van egy ugyfelem Portugaliaba (sved eredetileg) aki megerositette ezt.

  https://www.expatica.com/pt/finance/taxes/self-employment-freelance-and-corporate-tax-in-portugal-1092039/

  • Ha nem költözöl effektíve ki, hanem itthon van székhelyed, akkor itthon (is) kell adóznod, attól függetlenül, hogy milyen illetőségű a céged.

   Nem véletlen, hogy amikor mi Angliában céget alapítottunk, akkor hivatalosan a munkavégzés helye egy londoni cím volt minden papíron. Ott volt a cég székhelye, és semmi magyar vonatkozásunk nem volt. Ez egy csomó hátrányt jelent amúgy, pl az itthon keletkező költséget nem tudod kint leírni semmilyen jogon, hiszen hivatalosan te nem vagy Magyarországon jelen. Ugyanez az eszközvásárlásra is, bármi külső országból külön áthozatni költség, ami kis és közepes cégnél nem éri meg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *