Deseda bringával
2022.06.25; szombat

Akkorát aludtunk, hogy még a holdról is látszott. Meleg volt az este, de egy Ironman-nek meg se kottyant, még ha be is csúszott elalvás előtt négy sör. Pálinkát szerencsére nem vittünk.

Gyorsan összepakoltunk. A törölközőket nem kellett szárítani, mert mindketten úgy gondolkodtunk, hogy ha úgyis ugyanabban a ruhában tekerünk haza az ötezer fokos melegben, akkor tök felesleges zuhanyozni. Az ágyneműt meg úgyis kimossák. Remélem.
Gyors reggeli, gyakorlatilag a tegnapi maradék felzabálása. Hely ugye nincs a bringában.

Az első produkció a viadukt. Írhattam volna azt is, hogy a nulladik, hiszen ha végignéztünk a falu főutcáján, már kilométerekről ez a hídmonstrum uralta a látképet.

A drónt nem küldtem fel. Erős volt a szél, erős volt a forgalom, meg fogalmam sem volt, hogy egyáltalán lehet-e.
Daráltuk a távolságot.
A mai terep úgy nézett ki, hogy dombra fel, dombról le. Végig.

Ezt a kombinációt Hófehérkének neveztem el. Először a gonosz boszorkányt másztuk meg, majd Hófehérkét, végül a hét törpét. Látszódik, hogy a legdurvább játékos a Hófehérke, meredeken fel az egekbe, majd rögtön lefelé. Valahol a lefelé közepén helyezkedik el Igal. Azaz ha Igalon túl vagyunk, akkor túl vagyunk minden nehézségen. Igal or burst.
Nem volt könnyű. Igazából már a boszi is meglepett egy gyenge 11%-os emelkedővel. Ehhez képest Hófehérke jámborul odatálalt nekünk egy 6%-os emelkedőt. Ennyi? Puha vagy, Jenő. Ja. Aztán a végén jött három darab jó hosszú 11%-os kaptató. Na itt már kezdte lefeszegetni a pulzusom a sportórámat a csuklómról.

De nézd meg ezt a látványt. Ha belenagyítasz (katt a képre), akkor láthatod a távolban homályosan a Balaton északi partját, sőt, magát a tavat is. Meg persze a déli partot is. Balra emelkedik ki a tájból a fonyódi TwinPeaks.
Onnan, lentről indultunk. Onnan másztunk fel ide.
A lefelé oldal viszont egyértelműen csalódást keltett. Jól megengedtem a bringát és gurultam is… 35 km/h sebeséggel. Ennyivel az ajtónk előtti lépcsőről is le tudok gurulni. Jó persze, sokáig tartott… de felfelé 11% volt. Ember, itt van a Somogy-Tolnai-dombság legmagasabb pontja.
Maga a város viszont érdekes. Bizonyos értelemben hasonlít Veszprémre: egyik városban sincs egy darab egyenes út sem. Itt is csak le, meg fel, meg le, meg fel.

Azt terveztük, hogy itt ebédelünk, mely ebéd egy határozott, hideg sörből állt volna, a többit meg majd meglátjuk. Aha. Egy koszvadt, egy asztalos kocsmát láttunk az egész faluban. (Tudom, város, de 1300 fős, ennél még a volt bakonyi falunkban is többen laknak.) Végül beléptünk egy boltba, vettünk hideg sört, leültünk a templom előtti parkban, ettünk proteincsokit… és ez volt az ebéd.

Ez pedig itt a Szent Nyúl. Valaki úgy gondolta, milyen jó ötlet lenne a templom előtti szentek szobrai közé betenni a Húsvéti Nyúl ordenáré szobrát. Nem vagyok vallásos, de ha az lennék, ez a nyúl már égne.

Innentől jött a hét törpe. Azaz hol felkaptattunk, hol legurultunk. Egyenes út alig volt. Meleg annál inkább.
Tulajdonképpen nem voltunk már messze Péteréktől. Ha egyenesen oda mentünk volna. De előtte akartunk menni egy kört a Deseda-tó körül. Egyfelől kiváncsiak voltunk, másfelől idén a tó körüli kerékpárút lett az Év Kerékpárútja, és bár a magam részéről az ilyesmit marhaságnak tartom, de valószínűleg lesz az útnak valami egyedi hangulata. Harmadrészt meg holnap ide jövünk ki kajakozni, nem is akármilyen ladikokkal, nyilván érdekeltek a vízreszállási körülmények.

Röviden: jó. Hosszabban is. Ellentétben a korábbi nyertesekkel, ez a 15 kilométeres út tényleg megérdemelte a címet. Van benne minden. Kemping, strand, büfésor, látogatóközpont, evezősklub bérelhető kajakokkal, romantikus fahidak, pihenőállomások, lebegő stégek napozáshoz, vízbemászáshoz, horgász parcellák, közvetlen vízparti utak, illetve erdei ösvények. Az arborétum hídja éppen elfáradt, de volt mellette rengeteg erdő sétálni. (Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a víz tisztasága nem első osztályú. Ez inkább horgásztó, mint fürdésre való. Példaképpen itt van egy tavalyi közlemény. Idén valamivel jobb a helyzet, legalábbis eddig.)

A kör után már tényleg hamar megérkeztünk. A nagy melegre való tekintettel előbújtak a sörök, a sörökre való tekintettel a pálinkák, mindkettőre való tekintettel meg a sütögetendő kolbászok. Ironman. Késő estig beszélgetés, ágybaájulás.

Powered by Wikiloc