Propaganda

Mi a veszélyesebb? Egy konkrét betegség, vagy a hit, hogy sohasem lehetek beteg?

Egy ország sokféleképpen lehet beteg, de a legdurvább károkat az okozza, ha hagyják elszabadulni a propagandát. Nem, nem csak mi vagyunk ennyire “alattvaló” nemzet – mint ahogy rendszeresen önostorozzuk magunkat – hanem kellően erős propagandával minden nép megvezethető. Minden emberi közösségben vannak könnyen befolyásolható, világos magyarázatokra vágyó emberek, vannak az összefüggéseket át nem látó egyszerű emberek, vannak a periférikus gondolkodásba beleragadt emberek, vannak frusztrált, a hibákat másokban megtaláló emberek, vannak önző, másokon átgázoló emberek, vannak, akiknek meg kell mondani, hogyan éljenek, hogyan gondolkodjanak. Ezek emberi dolgok. Az már a társadalom, konkrétan egy ország vezetésének a felelősége, hogy mit kezd ezekkel az emberekkel. Lehet őket tanítani… és lehet őket propagandával alattvalókká, szavazatokká redukálni. (Az már más kérdés, hogy mi évszázadok óta mindig a másodikat választjuk és azért ez mára meg is látszik.)
Ha megnézzük, számtalan példát láthatunk rá, hogyan is működik ez. Goebbels óta ismert, a propaganda akkor is működik, ha tudjuk, hogy propaganda. A németek még csak kellemetlenül sem érezték magukat, elhitték, hogy jogos háborút vívnak. Az oroszok most szintén. Az észak-koreaiak nagy része meg van róla győződve, hogy a világ legjobb országában él. Az amerikaiak szentül hiszik, hogy az egy szabad ország. Sorolhatnám a végtelenségig. A közös, hogy ha már kialakul és hatékonyan működik a propaganda, akkor nagyon nagy földbeállás kell ahhoz, hogy a bepalizottak felfogják, hogy átmosták az agyukat.
_Nincs más mód._
A kognitív disszonancia racionalizálása mindent felülír. Egy, de inkább két generáció is kellhet ahhoz, hogy a bekövetkezett tragédia után egy nép feldolgozza azt, hogy átvágták és valójában ő volt a gonosz a történetben.
Ezt láttuk a második világháborúban, ezt látjuk most a szomszédban, úgy értem durván Ukrajnában, kevésbé durván Bulgáriában… és ezért nincsenek illúzióim arról, mi lesz nálunk. Nekem maximum egy generációnyi életem van még, azt tutira elgombázták, akármi is lesz április harmadikán. Az ország beteg, a sokkterápiához meg kevés lesz egy választás.

1 Comment

  1. Lásd Argentina.
    A rezsicsökkentéses hatósági áras kamu halálos méreg, emberöltőkön át öl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *