Bringás kör. Nem sportos, inkább sörös. Konkrétan Nejjel becéloztuk a Rizmájert, sörre szomjasan.

Útközben Soroksáron Péter Apostol utca.

Nem én lettem volna, ha nem indul be az agyamban a bringás okoskodás.

 • Többórás tekerés közben van tere is és ideje is az agynak, hogy mindenféle baromságokon töprengjen. Szokott is.
 • Péternek sok állapota volt. Eredetileg Simonnak született, halász volt. Később Jézus mellé szegődött, akitől a Péter nevet kapta. Teljesen belezsongott Jézus világnézetébe, halála után kiemelt szerepe volt a keresztény egyház létrehozásában. Ekkor kapta az apostoli címet is.

  Azaz a Péter Apostol utcát nem egy emberről nevezték el, hanem egy bizonyos ember egy bizonyos státuszáról. Mintha egy utcát nem Petrényi Józsefről neveznének el, hanem Petrényi Rendszermérnök Úrról. Némileg szokatlan, de jelen esetben érthető, hiszen önmagában a Péter név elég tág kört jelenthet, az az utcanév meg, hogy Péter, Aki Apostol Is Volt tényleg elég hülyén hangzik.

  Viszont, ha már itt járunk. Nem tudom, mennyire közismert, de amikor Rómában úgy döntöttek, hogy Pétert is keresztre feszítik, Péter bedurcizott és arra hivatkozva, hogy ő nem méltó ugyanúgy meghalni, mint Jézus, szóval szeretné, ha őt fejjel lefelé feszítenék keresztre. Így is történt és ez alapján találták meg később a csontjait.

  Mit gondolsz?

  Nekem egyből az ugrott be, hogy mekkora swag már. Irulva-pirulva, hogy nem vagyok méltó és hogy én inkább tucatszor többet szeretnék szenvedni, mert én annyira szeretem Őt, hogy még ennyi szenvedést is örömmel bevállalok érte. És ezzel tulajdonképpen meg is váltottam a jegyet a páholyba.

  Jézus.

  Itt valamit nagyon félreértettek.

  Én úgy gondolom, hogy az az izé, amit – nem spinózai értelemben – Istennek nevezünk, az semmiképpen sem lát le az egyes emberekig. Talán a Földig. Talán az emberiségig. De odáig is maximum annyira, hogy ha viszket, akkor megvakarja. Gondold el, mennyit tudsz a fehérvérsejtjeidről? Negyedévente elmész a laborba és kapsz egy számot, mely ha benne van a határértékek között, akkor jó. Ha nem, akkor kapsz gyógyszert. Most komolyan, mit tudsz arról, hogy egy Béla nevű fehérvérsejted hogyan pusztult el valami bacival vívott küzdelmében? Mit tudsz arról, ha egy Péter nevű fehérvérsejted fejjel lefelé feszítteti magát keresztre? Meg hát magad mellé ültetni? Hogyan?

  De – eltekintve az én világnézetemtől – eleve az, hogy kedves Jézus, látod, én direkte milyen sokat szenvedtem érted, ugye, látod, mennyire odavagyok érted, szóval a túlvilágon léccilécci biztosíts nekem egy tuti helyet valahol a közeledben, szóval ez… ez egy nagyon perverz gondolkodás. És ha ez tényleg így működik, akkor az sokat elárul Jézusról. Na meg a faterjáról.

  PS.
  Igen, tudom, ez az elképzelés valójában az emberi gondolkodásról árul el sokat.