Rég volt már sportóra

Haladunk. A múltkor sikerült rendbetennem a misztikusan lebutult gépemet, most pedig rendeztem a sportóra viszonyát a mobiltelefonnal.

Ez is úgy indult, ahogy szokott: új Android érkezett a telcsire. A 9-es.

Megjegyzem, rögtön az elején felbosszantott. A Google megint kirakta a nyitólapra azt a ronda keresőcsíkot, de most nem is lehet eltávolítani. Akárhányszor előveszem a telcsit, rögtön azt az ocsmányságot látom és elküldöm a Google-t a kurva anyjába. Hogy ez miért jó nekik, nem tudom.

Na mindegy, felment a Pie. És egyből meg is halt a szinkron a sportórámmal. Minden más alkalmazás kibírta, a Garmin nem. Miért is nem lepődtem meg? Az óra azt mutatta, hogy kapcsolódva van, a Garmin Connect a mobilon meg azt, hogy nem. Innentől elkövettem minden vudu varázslatot: újraindítottam mind a két eszközt, ki-bekapcsolgattam a bluetooth-t, töröltem az órát az applikációból, újratelepítettem az app-ot, leszedtem egy direkt a Garmin órák számra készült, kapcsolódási hibákat javító alkalmazást (miért nem lepődtem meg, hogy ilyen is van), semmi nem segített. Az USB kábellel csatlakozott ugyan a számítógéphez, de az meg kontakthibás, hol működött, hol nem.
Pár nap kinlódás után feladtam. Írtam a Garmin supportnak.

Ez is vicces volt. Jelezték, hogy a levelekre 3-4 nap múlva válaszolnak, ha gyorsabb segítség kell, akkor ott van a chat. Megnéztem. Ki volt kapcsolva.

Három nap múlva jött is a válasz. Azt kérdezték, hogy próbáltam-e már kikapcsolni majd bekapcsolni? Meg ilyesmik. Írtam is egy maró stílusú levelet, tele szarkazmussal, de elküldés előtt még eszembe jutott valami. Nejnek pont ugyanilyen Android One telefonja van, időközben ő is megkapta a 9-es verziót, nézzük már meg, hogy egyáltalán bluetooth szinten látja-e az órámat? (Mert az enyém még úgy sem.)
Na, itt jött a döbbenet. Látta.
Azaz a telefonnal van baj. Konkrétan az enyémmel. Mit csinálhatott vele az upgrade? Amit Nej telefonjával nem?

Nem húzom az időt, végül meglett a bűnös. A Bluetooth menüpont alatt van egy olyan, hogy ‘Previously connected devices’. Ide ragadt be az óra, méghozzá valószínűleg rossz beállításokkal. Olyanokkal, amelyekkel nem tudott konnektálni, de az elmentett profil megakadályozta az applikációt, hogy újra felvegye az órát.

Azaz nincs itt semmi látnivaló, tessék mindenkinek továbbhaladni. A Garmin szokás szerint szart gyártott szoftver helyett. Mert valamitől csak tönkrement az óra korábbi bluetooth profilja, aztán amikor eltávolítottam az órát az alkalmazásból, csak nem törölte ki a régi bluetooth profilt. Aztán pedig csak annyit közölt, hogy ‘Pairing failed’. Azt, hogy miért, azt nem.

Viszont oszlik a ház felett a fekete felhő. Csak hát nem ilyesmikkel akarom elcseszni azt a kevés szabadidőmet, ami van.

7 Comments

 1. Android 9: ki kell dobni a Google launchert, és feltenni egy másikat. Van ingyenes és reklámmentes (Lawnchair) vagy pl a Nova. Egyébként azért erőltetik, mert már benne van a Google Assistant…

 2. Meg van egy lehetoseg. En is igy jartam amikor frissult Android Pie-ra, es nem akart rendesen csatlakozni az oram, hiba tettem be ujra, mondtam, hogy felejtse el, stb. Egy forumban talaltam ezt (es ez oldotta meg nekem is): resetelni kell a Bluetooth kapcsolatot a kovetkezo keppen: Beallitasok -> Rendszer -> Specialis -> Beallitasok visszaallitasa -> Wi-Fi, mobiladatok Bluetooth visszaallitasa.
  Ez utan ujracsatlakozik az ora meg a telefon (az ora ad uj kodot, stb.) es stabilan mukodik a kapcsolat.
  Ugyanezt eljatszottam a biciklis GPS-el is.

 3. Egyetértek UnA kommenttárssal. Nem vagyok egy hűséges típus, és a fene se akar a Google meg a gyártók összevissza módosítgatott launcheréhez alkalmazkodni a mobilok cseréjekor. Van egy saját, jól belakott megoldásom, azt rakom fel mindig. Nem a leggyakrabban használt launcher, de nekem elég egyedi elképzelésem van arról hogy nézzen ki a mobilom. És így legalább már a nyitóképről is fel lehet ismerni ezer közül is.

  • Jól hangzik, csak én már megszeretten ezt a minimalista Android One launchert. Semmi kedvem sincs kísérletezni valami 3rdparty termékkel.

   • Ezért javasoltam a LawnChairt is, ami az Android One launcher mintájára készült, de a Google hülyeségei nélkül. Persze ez továbbra is csak javaslat :)

 4. Köszönöm szépen! Nekem is bedöglött a Garmin Connectom, de neked köszönhetően sikerült megjavítanom :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *