Ádvent van

Még ha valaki nem is hisz, de az advent, azaz az eljövetel nem csak vallásos értelmű lehet: hiszen várhatjuk az év végét, a megpihenést, az ünnepi hangulatot, a bejglit.

Ma mászkálós napom volt. Részben megszokott helyszinekkel (pl. könyvelő), részben tűzoltásból. (Nej desktop gépében vacakolni kezdett a diszk, a border router meg úgy döntött, hogy szolidarít vele.)
Háát… őrület, ami a városban van.

Külváros, forgalmas kereszteződés. Váratlanul – azaz nem kiszámíthatóan – beragadtam. (Egy csuklós busz volt túl agresszív, aztán ő még ki tudott menekülni, én már nem.) Szerencsére nem jött mögöttem senki, gyorsan visszatolattam. Nem teljesen sikerült, mert időközben mögém érkezett egy autó és úgy döntött, hogy nem teljesen enged vissza, hiába nem volt mögötte senki. Nagyjából a lökhárítóm lógott be a kereszteződésbe. Ez volt a maximum, amit ki tudtam hozni a helyzetből. Aztán váltott a lámpa, elindult a forgalom és a balról érkező sofőr – dacára, hogy látta, mi történt, látta, hogy a busz fogott meg, dacára, hogy kábé húsz centi belógást kellett végül csak kikerülnie, szóval mindennek dacára ordítva mutatta be a középső ujját.
Túljutottam a kereszteződésen és magamban füstölögtem, hogy milyen seggfejeket hord hátán a Föld. Aztán abbahagytam, mert annyi volt belőlük, hogy fejben még le sem kezeltem az előzőt, de már jött a következő. Agresszív, nyomulós barmok, autót, életet kockáztatva azért, hogy két autóval előrébb kerüljenek a sorban, felpumpált egóval nyomuló vérengző mimózák, akik egyből nyomták a dudát, gyakorlatilag mindenkire, aki nem azt csinálta, amit ők képzeltek el. Sorolhatnám a konkrétumokat, de nincs értelme.

Ember. A karácsony tudomásom szerint még mindig a szeretet ünnepe, nem a háborúé. Azért legyilkolni mindenki mást, hogy jól sikerüljön a te karácsonyod, az az ünnep teljes és tragikus félreértése. Az ádvent pedig pont arról szól, hogy van négy heted arra , hogy lezárj mindent, lelassítsál, időben előkészíts mindent és ráhangolódj az ünnepre. Ha mindezt az utolsó pillanatra hagyod, akkor stresszeled magad, stresszelsz másokat és a karácsony csak egy nyűg lesz, nem ünnep.
Ja és még seggfej is leszel.

3 Comments

 1. Én most már jó ideje szinte napi szinten vezetek Isztambulban. És hát… itt aztán lehet látni mindent. Bár azért még nem olyan, mint amiket az orosz videókon szokott lenni (harckocsival pl. még nem találkoztam), de azért van elég érdekesség bőven.
  De mégis. Mégis.. Valahogy az egésznek van egy rendszere. És valahogy ebben a hatalmas kavarásban érezhető, hogy bár a sofőrök rettentő agresszívek, viszont nagyon is tudnak vezetni.
  Most már lassan 10 éve leszek itt, és eddig csak 5 balesetet láttam (abból is négyet rendőrautó okozott… üres úton és lépésben ment, de az más történet).

  Mindeközben otthon mintha a nagy többségnek csak szája lenne, de közben meg annyira nem tudnak vezetni, hogy hihetetlen.

 2. Ma jöttünk fel wellnessből a #7 autópályán dél körül (mi kihagyjuk az utolsó hetet és mindent igyekszünk jóval előbb letudni). Kis karácsony jó karácsony.
  Lehet a gyér forgalom tette, de mintha javult volna a jobbra tartás ismertsége, csak pár idióta ment középen vagy esetleg a belsőben beragadva.
  Tudja fene.
  De az elmúlt hetek alapján Bp. és az egyszámjegyű vidéki utak összképe az tragikus. A “nem tudom hol vagyok típusú” biztonság kedvéért 70-el megyek az autóúton (lakott területen 30-40-el mindig) )vagy az utolsó pillanatban kitalálom hogy a legjobboldali sávból balra fordulok (vagy fordítva) idiótái, esetleg a zseni, aki satufékezés után elfordítja a kormányt és mégis lemegy a régi 2-es útra Vác felé (és majdnem nekimegy az elválasztó táblának – én meg őneki vagy a szembejövőnek ha lett volna olyan) – ez kész.

 3. Még Budapesten a buszmegálló előtti zebránál csináltak egy mini járdaszigetet középre. Akkora volt, hogy talán 4 ember éppen elfért rajta. De legalább lehetett “pihenni”, amikor a két sáv között próbált az ember átmenni.
  Egyszer decemberben volt egy őrült időszak, amikor minden reggel a járdaszigeti gyalogos táblát elütötte valaki. Estére mindig felállították, aztán reggel megint elütötték. Kb. 3 héten keresztül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *