Vallás

A vallás nem más, mint a kollektív tudat képzelt barátja. És ahogyan az egyénnél is pszichés rendellenességnek számít a képzelt barátba vetett hit, a vele való beszélgetések és a neki való megfelelés, ugyanúgy, ugyanolyan mértékben rendellenesség ez a kollektíva számára is.

#nemanépszerűségethajszolom

5 Comments

  1. Baráti sörözés közben bemondva szerintem lehet ezzel sikert elérni, még talán a szájuk is tátva marad (főleg az alkohol miatt).

    De talán nem érdemes mondanom, hogy alapvetően logikátlan mindkét mondat.

  2. Azért logikátlan, mert vallás (vagyis kollektív hitrendszer) nélkül nem lehet élni. Még a mostani ateista ember életét is átszövik a vallásos jellegű hiedelmek, legyen annak az alapja egy színes papírdarab, a nemzet, vagy a tudomány (talán nem kell elemezni az ősrobbanás hitelességét). És ez így a jó, mert a kollektíva meghal közös mítoszok nélkül.

  3. Én nemvagyok vallásos. Tökéletesen élek 47 éve. A hiedelmek amiket említesz maximum a környezetből felvett szokások, és nem vele született tulajdonságok. Ha nem jönne egy-egy élethelyzetben önkéntelenül elő, lenne helyette más, aminek köze sincs a valláshoz.

    A kollektívát olyan mítoszok is össze tarthatják aminek nincs köre egy közös képzelt felsőbbrendű hatalommal bíró mesehőshöz.

    A poszt írójával maximálisan egyetértek.

    • Úgy látom, nem olvastad el figyelmesen amit írtam, mert a lényeg az lett volna, hogy a vallás és az egyéb közös mítoszok működése megegyezik – vagyis ha a vallás esetén ez “rendellenességnek” van kikiáltva, akkor ez igaz a többire is. Enélkül viszont nem létezik emberi közösség.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *