Teszt? Az mi?

Az itthoni gépeken a Comodo Internet Security csomag Premium változatát használom. De most azért elgondolkodtam.
Pár nappal ezelőtt jelezte a szoftver, hogy telepítene egy kiegészítőt, Comodo Internet Security Essential néven. Nem vitatkoztam vele.
Aztán két nappal később jött egy újraindítás, mely után meghülyült a gépem. A Chrome-ból konkrétan nem lehetett elérni a Google szolgáltatásokat. Minden más böngészőből igen. Szerencsére eszembe jutott az a CIS Essential, kikapcsoltam. Megjavultak az elérések. De nem minden jött rendbe. Amikor például az Endomondo-ba be akartam importálni egy track-et, a böngésző feldobta a talpát. Szószerint. Kiírta, hogy crash, majd úgy is csinált. Firefox-ból ment rendesen. Ezek után uninstall CIS Essential… és azóta béke van.

Ebben a történetben nem az az ijesztő, hogy kijött valami frissítés/kiegészítés, melyről később kiderült, hogy hibásan működik. Meglehetősen sokszor találkozunk ilyesmivel. Az ijesztő a teszt milyensége. Már ha egyáltalán volt. El tudod képzelni, hogy egy biztonsági – azaz meglehetősen kritikus – szoftverhez kipublikálnak a teljes világra egy kiegészítést, gyakorlatilag teszt nélkül? Mert ne mondja nekem senki, hogy volt teszt. Gondolj bele, mit kellett volna elcsípniük: elindítják a Chrome-ot, aztán megpróbálják elérni a Google keresőt(!), a Youtube-ot(!), a Google Maps-t, a Google Translator-t, stb. Szóval bármelyik Google szolgáltatást – és hopp, egyből megvan a hiba. Ez nem történt meg. Akkor mi mást tesztelhettek?

4 Comments

 1. Nekem van egy kis toolom (iteenotifier), amit magam írtam. Ha a mobilom csörög, vagy SMS-t kap, akkor a tálcán megjelenít egy értesítést. Ezt a kis exét, ami c#-ban van írva, .net-es, azaz simán visszafejthető a forrásig, 5 víruskereső is vírusnak érzékelte… Mindegyiknek jeleztem, a Trenmicro pl lassan egy hónapja nem foglalkozik a bejelentésemmel, továbbra is vírusnak detektálja… A többinél 2-3 hét alatt elértem, hogy kivétellistára kerüljön.
  Persze ezek a vackok a valódi vírusokat a legritkább esetben fogják meg.

 2. Ilyenkor érdekes lenne tudni, hogy milyen pattern alapján dolgozik a víruskereső. Persze a megoldás abban is lehet, hogy a programod milyen módon kommunikál a telefonnal – talán azt tekinti veszélyesnek.

 3. Az alkalmazás egy webszerverre van csatlakozva, a SignalR könyvtárat haszálja ehhez.
  Amivel bajuk van, az az, hogy az alkalmazás megnézi, van-e friss verziója, és ha igen, akkor update-eli magát.
  Ez annyira, de annyira gyanús tevékenység, hogy emiatt meg kell jelölni…
  Egyébként ezt még el is fogadnám, bár alá van írva az exe a nevemben, de azt már nem, hogy ez a nyamvadt cég egy hónap alatt sem ellenőrzi le a kódot, és teszi kivétellistára… Ja, és egy nyamvadt emailt nem írna, hogy foglalkoznak vele, vagy nem is érdekli őket….

 4. Nekem van néhány appom (bár nem én írtam), ahol hasonlók történnek. Ezek is ilyen kis segédprogramocskák.
  A vírusirtó azért van olyan jó fej, hogy kerek perec kiírja: Nem vírus, de azért törlöm…

  Nekem is van Comodom. De hogy is mondjam… Állandóan fel akarja telepíteni a Yandexet. Minek utána erősen kételkedek, hogy melyik oldalon is áll a Comodo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *