Egy újabb hiábavaló decemberi reménykedés

Itt van megint a december. Az a hónap, amikor pár napig elkezdek tévét nézni. Nem, nem a Reszkessetek Betörők-re gondolok, hanem a darts VB-re. Szép, hosszú közvetítések vannak, durván délután kettőtől éjfélig mennek a meccsek. Attól viszont már elszoktam, hogy ennyi időt üldögéljek a tévé előtt. Valakinek a padláson is szivaroznia kell. Persze ott nincsen tévé. Laptop viszont annál inkább.
De jó is lenne, ha lehetne rajta tévét nézni. A XXI. században. Nagysebességű internethozzáféréssel. Digitális tévéadással.
Naná, hogy nem lehet.
Az ingyenes stream-ek elérése nagyjából olyan, mintha kokainnal kereskednél a neten. Mindenki ott irtja, ahol lehet, ami van, arra pedig ezerrel rátelepült az internetes maffia. Malware terjesztés, scam, amit akarsz.
De ezt még valahol meg is értem. A tévétársaságok, akik megvették a közvetítés jogát, nyilván azt szeretnék, ha te, mint néző, fizetnél is érte. Elvégre ez egy üzleti vállalkozás. A gond ott van, amikor fizetsz érte… és ennek ellenére sem tudod nézni.
Ez a T-Home.
Van TV GO előfizetésünk, mely elméletileg pont ezt tudja. Mobil eszközön – telefon, tablet, laptop – tudod nézni az adást. Pontosabban, tudnád. Ha azok a seggfejek képesek lennének olyan alkalmazást írni, amelyik működik. Androidhoz, IOS-hez van app, ez működik is, igaz, meg kell elégedned az egérmozi méretű képpel. A laptop kategóriát viszont nem tudták megugorni. Eleve ott kezdődik, hogy a szutyok programjuk a legtöbb böngészőn nem fut. (Konkrétan nem fut Chrome-on, Edge-n, Operán, Safari-n, és 64 bites Explore-en.) Akkor min fut? IE9-en. Őrület.
Jöjjön a Firefox, mert valamilyen félreértés miatt azon is fut. Bejelentkezés után azt írja ki a weboldal, hogy telepítened kell egy kliensprogramot. Böngészőhöz. Vastag kliens. A XXI. században. Na mindegy. Telepítsük. Aztán a telepítő elszáll. Nem tudja feltenni a vastag kliens alá a directx9-et. Na, ez az a pillanat, amikor az ember agya eldobja a szíjat. Mit akar telepíteni??? DirectX9-et? Egy gépre, melyen gyárilag már DX11.2 van? DX9 saccra valamikor a Vista környékén volt használatban. Eszüknél vannak?
És ezt a szart nyomják még mindig. Tavaly decemberben reménykedtem, hogy valamelyik fejlesztőnek, vagy szoftvertervezőnek elfogy a tudatmódosítója és egy pillanatra közel kerül a valósághoz, neadjisten ránéz a naptárra és felkiált, hogy emberek, mi ez a szar, amit csinálunk? De nem. A specifikációban minimálkonfiguráció van megadva, én legalábbis így értelmezem:

A TV GO szolgáltatás SD tartalmak lejátszásának _minimum feltételei_ Windows operációs rendszerű számítógépen:
Operációs rendszer:
Microsoft Windows Vista Service Pack 1+ (32 és 64 bites verzió)
Microsoft Windows 7 (32 és 64 bites verzió)
Microsoft Windows 8 (32 és 64 bites verzió, csak desktop módban, a csempe indítás nem támogatott)

De nem, a gyakorlat azt mutatja, hogy nem is fut máson.És mivel egy év alatt sem történt változás, valószínűleg szarnak az egészre.

Ja, és akkor ne is beszéljünk azokról a szerencsétlenekről, akik Linux alól böngésznek.

Szóval újfent dühönghettem egyet. (Nem, ne gyere más szolgáltatókkal, a világ végén lakunk, itt nincs más.)

Aztán szerencsére eszembe jutott, hogy van a fiókban egy ezer éve nem használt tabletem, hátha. És igen, ezzel sikerült megoldanom a problémát.

2016-12-28 20.11.42

De mit csinál az, akinek nincs tabletje? Elkönyveli, hogy fizet valamiért, amit a szolgáltató balfaszsága/arroganciája miatt nem lehet használni?

PS.
Egy kicsit utánaolvastam. Azt magyarázták egy helyen, hogy azért kell külön program, hogy a stream-et, azaz az adást ne tudd rögzíteni. Mert mégis, hogy gondolod?
Nem tudom, mennyire igaz az állítás, de ez nagyjából az a pont, amikor az embernek már kommentálni sincs kedve. Túl magas a labda.

7 Comments

 1. Amit baromira nem ertek: a legtobb DRM-fetisiszta szolgaltato (NetFlix, Spotify, Deezer) szamara tokeletesen megfelelo a Flash. Jo, tudom, elavult technologia, egy memoriadiszno, blabla, de minden gepen elerheto, ezer eve bizonyit. A T-nek konkretan miert nem volt jo ez a technologia?

 2. Távol álljon tőlem, hogy védjek bármit, ami T-vel kezdődik, de a DX9-ről nem ők tehetnek. Bármely játék, amelyet egy adott DX verzió idején készítettek, azt a DX verziót fogja igényelni és ha nem találja, telepíteni, akkor is, ha az oprendszerbe be van építve a hárommal újabb. Lásd még: “DLL-hell”. ,NET ugyanez. Szánalomputtony, Microsoft.

  • Nem kötelesek DX-et használni. De ha már amellett döntöttek, akkor legyenek kedvesek haladni a korral. A fenti GYIK idézet szerint már 8.1-es Windows-zal sem megy, az utolsó verzió a 8-as. Tudod mikor jött ki a 8.1? 2013-ban. Most pedig két nap és 2017-et írunk. Milyen már, amikor egy fizetős szolgáltatásnak az a feltétele, hogy öt évnél régebbi operációs rendszert kell használnom?

 3. Kicsit nyakatekert megoldás, laptopon, a nagy kijelzőhöz virtualizálj androidot: BlueStacks nekem bejött. Olyan appra, ami baromira kényelmetlen volt a telefonon, de monitoron már nem gond. Persze az erőforrás igény így nem kicsi.

 4. akkor neztem utoljara tv-t a netrol, amikor a digi elvitte a sport1rol a premier league -t.
  lehet szidni a flasht, hogy security hole meg igy-ugy amugy es egyebkent ; de mindig odalyukadtam ki, hogy a rojadirectarol a flash jelzesu streamet tudom nezni, a tobbit meg inkabb nem.
  ja es a flash meg linux alatt is mukodik jol.

 5. ui: hajra Barney ! :)
  es BUÉK !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading