Generációk

Egy korábbi komment előhozta ezt a generációs kategorizálást, és eszembe jutott, hogy nem is tudom, engem melyik földtörténeti korszakba raktak.

Először nézzük a skálát.

 • Miocén: 23 millió – 5 millió évvel ezelőtt,
 • Pliocén: 5 millió – 2,5 millió évvel ezelőtt,
 • Pleisztocén: 2,5 millió – 12 ezer évvel ezelőtt,
 • Holocén: 12 ezer évvel ezelőttől máig, ezen belül:
  • Veteránok: 1920 – 1930 között születettek,
  • Baby boom nemzedék: 1946 – 1964 között születettek,
  • X generáció: 1965 – 1975 között születettek (digitális bevándorlók),
  • Y generáció: 1976 – 1995 között születettek,
  • Z generáció: 1995 – 2012 között születettek (digitális bennszülöttek).

1964-es lévén elméletileg még a Baby boom-ban lennék, de rám általában jellemző, hogy a személyiségem jóval fiatalabb, mint a fizikai valóm. (Ez fiatalkoromban nem volt túl szerencsés, az még elment, hogy általános iskolásként alsósokkal, sőt, néha ovisokkal játszottam, de középiskolásként naív, álmodozó romantikusnak lenni már nem volt annyira nyerő. Ellenben így ötven körül kifejezetten élvezem, hogy taknyos harmincasokkal, negyvenesekkel jár egy srófra az agyunk.) Szóval legyen inkább az X.

Marc Prensky az X generáció tagjaira használja a „digitális bevándorló” jelzőt. Ez arra utal, hogy amíg a Z generáció tagjai (“digitális bennszülöttek”) beleszülettek a 21. század digitális világába, míg az X generáció tagjai nem születtek bele a digitális világba, hanem életük során nyűgözte le őket, elfogadták és elkezdték használni a digitális világ új vívmányait. A digitális bevándorló így alkalmazkodik a környezetéhez, de félig még a múltban él.
Wikipédia

Magyarul ez az a generáció, amely dinoszauruszként éppen kimászott a mocsárból és még éppen fel tudott kapaszkodni a digitális fejlődés vonatára. (Micsoda képzavar! Büszke vagyok rá.)
Jó ez? Szerintem igen. Mi még átéltük a múltat (függvénytábla(1), logarléc(2)), tudunk gyorsan fejben számolni, még emlékszünk a nyolc collos floppyra, de tudjuk tartani a tempót a jelenkorral is. Attól viszont már ódzkodunk, hogy a mobiltelefont implantátumként ültessék belénk.
Viszont a gyökeres változás, a kontraszt miatt meglehetősen fontosnak érzem, hogy átadjuk a fiataloknak, milyen élmény is volt ezt megélni. Milyen volt analógból digitálissá alakulni.(3)

(1) A szüleim meglehetősen nyitottak voltak, nekem már általános hetedikben volt zsebszámológépem. Csak éppen nem használhattam, tilos volt. Ugyanúgy függvénytáblából kellett gyököt vonnom, mint mindenki másnak.

(2) Igen, volt logarlécem is. Éppen megtanultam, hogyan kell használni, amikor hirtelen engedélyezték a zsebszámológépet. De még megvan a fiókomban.

(3) “Bezzeg az én időmben még petrencerúdra szögelt katonai sisakkal mertük a szart a derítőből!” (4)

(4) Tényleg.

10 Comments

 1. És mi van az Y-nal? Ők hol vannak a digitális világban?
  Én X vagyok, de nekünk már szabad volt számológépet használni :).

 2. 74-esként szerintem Y vagy Z vagyok.
  Minden éppen utolért, mindent használtam fiatalon, nem érzem lemaradva magam semmilyen generációhoz képest.
  Volt C64-esem általános suliban, PC-t is programoztam gimiben,
  Email és web (lynx, Mosaic), chat és news, VAX és unix, Sun és SGI az egyetemen, 1996-ban már mobiltelefonunk volt és .hu-s kereskedelmi domaint regisztráltunk a cégünknek, SMS spam-et küldtünk internetről 1997 körül, amikor még azt sem tudtuk mi az a spam,
  Minden ugyanaz, csak kicsit fejlettebb. De tök természetes, hogy kétség esetén vezetés közben 200 méteren beütöm Waze-n a célt és módosítom az útvonalat, fotózom a céges WS flipchart-jait ha reprodukálni kell az imént hallottakat egy másik szobában és facebook-on tutira találok 2 nap alatt pajtikat a privát telekocsimba, ha lemegyek hétvégén a Bükkbe egy terepfutóversenyre.
  Webkamerán nézem meg, hogy mekkora a sor a céges kantinban és meg fogom venni a Garmin Epix-et mert végre GPS-HRM és érintőképernyős túratérkép egy okos sportórában és kiváltja a eddig használt Endomondo-t.
  Ha kimarad valami, az nem azért mert fiatalabb cucc nálam, hanem mert nincs rá szükségem, felesleges. Pl. minek Skype, ha ingyen van a céges telefon? :)

  • Ez mind szép, de nem ebbe születtél bele, ezek mind szerzett tudások. Még emlékezhetsz rá például, hogy hétfőn nem volt tévéadás, hogy a kilencvenes évekig mekkora truváj volt, ha valakinek volt otthon vezetékes telefonja, hogy mekkora császár volt az, akinek volt otthon Videoton gyártmányú Pong játéka. Elhiszem, hogy gyorsan adaptálódtál (én is), de nem volt mindez a gyerekkorodtól kezdve természetes. (A gyerekeim úgy nőttek fel, hogy már egy-két éves koruk óta volt otthon videókamera. Olyan természetes volt nekik a kamera és az előtte való viselkedés, mint gyerekkorban nekem mondjuk a rongyból kötözgetett Jancsi bohóc.)

   • Tudtam én hogy nem jó amit írok, csak olyan érzésem van, hogy a szempontrendszerben amire ezt a kategórizálást létrehozták, majdnem úgy viselkedek, mint egy Y vagy Z.
    De ez sem biztos :)

  • Értelek, de egy trendet nem lehet néhány ellenpéldával megcáfolni. Sajnos :)

 3. @CsasZ: Én is 74-es vagyok, de hozzád képest kőkorszaki :). Nincs okostelefonom, tableten csak olvasok (meg szókeresőzöm, ha nagyon unatkozok), se okosóra, se más izé. FB szinte csak olvasgatásra, még kapcsolattartásra sem. Szóval én tényleg X vagyok, veled ellentétben :). Lehet, hogy te informatikus vagy ;)?

 4. Most jol meglepodtem, hogy sikerult irast ihletnem a kommentemmel… :-)

  Szerintem nekem az a problemam, hogy egyreszt mindig kicsit oregebbnek ereztem magam a valos koromnal, masreszt az en eletembe a technologia eleve keson tort be. A betarcsazos korszak kozepe-vege fele lett betarcsazos netem, mar el volt terjedve a kabelnet mire nalunk is lett, apamnal akkor volt 30 MBites net, amikor en bekottettem az 1.7 MBitet, most apunal van 60 itthon 20 (a kornyeken ez a legtobb, ami elerheto). De en egyaltalan nem banom ezt, egy kicsit kinn is, egy kicsit benn is. En is emlekszem a fuggvenytablara meg a 3.5 colos floppykra, a C64 ot-tiz perces kerregesere mire egy nagyobb jatekot betoltott, emlekszem a “sargakazis” kinai SEGA koppintasokra… csupa olyan dologra, ami egy Z generaciosnak mar csak velunk elo tortenelem. Lesz mit meselni az utanam kovetkezo generacionak – ok majd azt fogjak hinni, hogy fantazia, mese, mint nekem gyerekkent a vilaghaborus tortenetek.

 5. 61-es lévén, nekem már ez a hozzászólás is óriási eredmény!
  Engem nem érintett meg a digitális forradalom. Öreg, analóg korosztály.

 6. Anyám 75 évesen még tolja ezerrel a facebook-ot a saját laptopján, szóval ne add fel. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *