Tesco Aquarius Fröccsvíz

A lecsófesztiválon találkoztam először ezzel az izével, és többen esküdtek is rá. Sajnos én már abban az állapotban voltam, hogy megéreztem, ezt már nem tudnám gördülékenyen, közérthetően, egyben végtelenül szellemesen elmagyarázni, így csak legyintettem.
De azért ne menjünk el teljesen szó nélkül mellette.

Illetve előtte olvassuk el ezt a tesztet – és borzadjunk el. Tipikusan az, amikor abszolút hozzá nem értők nekiülnek és komoly képpel letesztelnek valamit. Ja, persze, indexes teszt. Úgy hülyeség, ahogy van, de erről majd később.

Kicsit messziről kezdem, de ne keseredj el, hamar a lényeghez jututnk. A szódavíz az szénsav, azaz H2CO3. Ez akkor keletkezik, ha széndioxidot vízben nyeletünk el. A reakció egyensúlyi (ha még emlékszel a kémiaóráról, ez az, amikor alul is, felül is nyíl volt, egyenlőségjel helyett), azaz ha a körülmények változnak, akkor a szénsav koncentrációja is változik. Oda-vissza. A koncentrációt növeli a hőmérséklet csökkentése, illetve a nyomás növelése. A nyomás növelése értelemszerűen zárt térben értendő. Trivialitás, de említsük meg: a szénsav koncentrációja függ a reagáló anyagok mennyiségétől is. Ha a víz még venne fel széndioxidot, de az már nincs, akkor gyenge lesz a szódavíz.

És akkor vágjunk a közepébe. Amikor az ásványvizet palackozzák, akkor a gyári hőfokon telenyomják széndioxiddal, majd gyorsan lekupakolják. Innentől zárt lesz a rendszer, azaz ha szállítás közben felmelegszik, akkor a szénsav elengedi a széndioxidot, a palackban pedig megnövekszik a nyomás. (Ha ilyenkor bontod fel, tipikusan sziszeg, aztán szanaszét fröcsköl a víz.) Ellenben ha visszahűtöd, a gáztérből a széndioxid visszatér a folyadékba, szénsavként.
Oké, kivetted a hűtőből az ásványvizes palackot, letekerted a kupakját, majd ráborítottad a borra. Elkészült a fröccs. Finom? Igen. Csakhogy közben csúnya változások történtek a flakonnal. Amikor letekerted a kupakját, elszökött a túlnyomás. Sőt, a gáztérbe is bejutott levegő és illant el belőle széndioxid. Hiába tekerted egyből vissza a kupakot, az a szénsavkoncentráció már soha sem fog visszajönni, ami az első bontásnál volt. Mint írtam, egyensúlyi reakcióról van szó, a hőmérséklet növekedése, a gáztér nyomásának csökkenése, a gáztérben lévő széndioxid mennyiségének csökkenése mind-mind rontják a szénsav erősségét. A második fröccs még olyan so-so, a harmadik már döglött.

Ehhez képest mit tud a szódásszifon? Akár házilag gyártod benne a szódát, akár kistermelőtől veszed, a lényeg ugyanaz: hideg víz plusz nagy nyomású széndioxid, mely zárt rendszert alkot. Akkor is, amikor fogyasztod. Nyilván a vége felé ez is gyengül, de a gyengülés meredeksége sokkal-sokkal enyhébb a pillepalackos vízéhez képest. Hogy mennyivel? A szifonban akkora a nyomás, hogy nem csak a magas szénsavkoncentrációról gondoskodik, hanem a folyadék kinyomásáról is. Normál esetben a kinyomáshoz szükséges nyomás sem fogy el, így a szénsavkoncentráció sem esik le az elfogadható alá. Amikor már kiürül a szifon, akkor jön ki csak ismerős hörgéssel a túlnyomást jelentő széndioxid. Egyedül akkor van probléma, ha a szódát hűtőben tároljuk, ekkor ugyanis a folyadék fel tud venni annyi széndioxidot, hogy a vége felé lecsökken a nyomás. Ha ilyenkor megrázzuk a szifont, akkor a folyadékból elmegy valamennyi széndioxid, cserébe lesz nyomás, mely kinyomja a szódát. De az már egy kicsit gyengébb lesz, mint amit addig ittunk. (Azt azért említsük meg, hogy a szódásszifonok tömítése idővel hajlamos elöregedni, ilyenkor persze az állandó nyomás, mint körülmény, nem igaz.)

És akkor nézzük most az indexes cikket. Ott ül a tesztelőbrigád, bontanak egy ásványvizet, szétöntik x felé. A fröccs egyértelműen jó lesz, hiszen most bontották. Még az is lehet, hogy veri a szódásszifont, hiszen ebben az esetben a kiindulási koncentráció számít. Nem, a pillepalackot nem ezért nem használjuk fröccsözésre. Azért nem használjuk, mert már a második bontással készült fröccs is gyatra, szemben a szifonnal, melynél a szóda erőssége alig változik.

Térjünk rá a Tesco Aquariusra. Gondolom, sejtheted, ugyanaz. A pillepalackos ásványvíz nem a tartalma miatt rossz koncepció, hanem a tárolás miatt. Lehet, hogy ebbe a vízbe extrém körülmények között tolják be a széndioxidot és jó sokat nyeletnek el belőle. De amikor felbontod és iszogattok belőle (2 literes a palack!), akkor a túladagolt széndioxid visítva távozik. Nem tud nem távozni.
A lecsófesztiválon ugyan tesztelgettem, de… szóval hagyjuk. Azért hoztam haza is egy palackkal, itthon próbálgatom, és azt tapasztaltam, amit sejtettem: a teszkónak sem sikerült megdöntenie a fizika/kémia törvényeit.

A végére egy összegzés. Habár úgy tűnhet, de nem vagyok egyértelműen ásványvízellenes. Lehet abból is fröccsöt csinálni: nagy társaságban. Amikor felbontasz másfél liter vizet, szétborogatod, a maradékot pedig félreteszed más célra, mert az fröccsre már nem lesz jó. A házi gyártású szódavíz sem egyértelműen jó megoldás: nagy társaságban képtelen leszel olyan tempóban gyártani a szódát, hogy kellően harapós vizet tudjál adni. (Az egyensúlyi reakcióknál az egyensúly beállásához idő kell.) Azaz csinálj szódát, ha egy meleg vasárnap délután fröccsözgetni támad kedved és használj nyugodtan ásványvizet, ha 5-10 fős társasággal fröccsözgettek és mindenki nagyjából egyforma tempóban iszik. Minden más esetben pedig inkább szerezz be kistermelői szódát.

23 Comments

 1. Teljesen igazad van! Az igényes vendéglők ezért tartanak szódavizet is akár fél literes palackot is.

  A fröccshöz. Jó pár évvel ez előtt olvastam egy borfesztivál hirdetést és megdöbbentő volt látni, hogy az Apenta (!) volt a hivatalos beszállítója! Ez nem csak a szóda miatt érdekes, de ez a márka kissé “büdös” is. Szerintem. Tehát egy fröccs vonalát keményen befolyásolja. Az egész olyan mókás volt.

 2. Rudi, voltam már olyan borfesztiválon a Balatonnál, ahol a minőséget még a Hunyadi János keserűvíz sem befolyásolta volna.

 3. A froccs kulturahoz: A multkor voltunk Egerben a “Masfel millio hosszulepes Magyarorszagon” mozgalommal, es a vendegloben nem tudta a pultos csajszi, hogy mi az a nagyfroccs. Edes Istenem ! Hova lesz ez a vilag ?!?! Egerben, a bor hazajaban.

 4. A szódához hozzaszólva. Mi – mondjuk elsősorban nyaraláskor – nagyobb társaságban beszerzünk a helyi kisboltból vagy a kocsmából 8-10 szódát (1.8 literesek úgy emlékszem). Amikor már csak kb 2 van, akkor átsétálunk az újabb adagért. Egyébként itthon is ilyen szóda van. Minden pénteken jön a ‘szódás’ kocsi és amit kiteszek, azt kicseréli :)

 5. lesliel: Jó nektek. Én már évek óta keresek szódást, akár úgy is, hogy én megyek el hozzá, de eddig még nem találtam.

 6. @sztupi: Ne is mondj semmit. Én Egerben akkor kaptam először rohamot, amikor elkezdték beszerelni a sörcsapokat a borozókba.

 7. Ti ugye valahol a XVIII kerületben laktok? Ez pl: http://szikviz18kerulet.hu/kapcsolat.php
  Lehet, hogy egy telefont megér

 8. @lesliel: Köszönöm! Mindig öröm olyan emberrel találkozni, aki jobban kezeli nálam a guglit. :)

 9. hiába no. a vegyészmérnöki diploma is jó valamire :D)
  a mindenttudás egyeteme sorozatban mikor lehet letölteni a teljes előadást ?

 10. @hokuszpk: Szerintem jobban jársz, ha természetben végzel el kisérleteket. :)

 11. Ezekről a csapvízből szódát csináló szerkezetekről mi a véleményed? Cégeknél mostanság előfordul, egy CO2 palackkal jó pár száz litert megcsinál. Lehet otthonra is megéri, sajna a műszakvezető nem tudta az árát megmondani.

 12. Bocsi a szólásért, de talán Te is tudod a különbséget. A helyi csapvizes szóda is jó lehet, de ott nincs szűrés. A szódakészítők viszont kötelezően szűrik-tisztítják a vizet.

 13. Drágák. Egyszer elmentem a Mediamarktba és végigszámolgattam, melyik készülék mennyiért csinál egy deci szódát. Nagyon drágák, legalábbis a sima szifonhoz képest.

 14. Ezért jó faluszerte! Ott hétvégén (nálunk) kiteszik az üres palackokat rekeszben majd valamikor jön a helyi szódás Bácsi és kicseréli. Nagyon vidám pacák, de mikor meghallottam, hogy helyi képviselőnek is pályázott, kissé letörtem. Talán értitek miért. Basszus! Most meg várossá lettünk! :-))

 15. Ja, és várom a jelzett írásod föccs teszt ügyben mert abban teljesen igazad van, hogy az maga a borzalom! A kisfilmről annyit, hogy semmit sem csináltak tényleg! Vicces.

 16. Akkor nem en vagyok a hulye, hogy ugy erzem: a pillepalackos szoda az sokkal zajosabb, mint ami szifonbol jon. Oszinten szolva en a szifonosat jobban szeretem, nem annyira “harapos”, nem tolja a pohar innivalo felet az orromba, viszont kellemesen szensavas.

 17. Ohm, nyilvan a frissen nyitott palackra gondolok. Egy normal masfeles asvanyvizet olyan ot-hat percig szelloztetek, hogy jo legyen, csak sajnos onnantol meg gyorsan viz allaguva szelidul, ami meg nem jo.

 18. szoktam kiserletezni, megfigyeleseim egybevagbak az okfejtessel, csak én többnyire sörfronton mozgok.
  ezért a frissen bontott sör gyorsan megiszom, nehogy legyen ideje megszökni a bubinak. aztán jöhet a következő.
  egyszer lehet kölcsönkérem a fejkamerádat szigorúan a tudomány előrevitele érdekében :D)

 19. Urak!
  Évekkel ezelőtt lehetett kapni pillepalackra rácsavarható szódásszifon fejet a hozzá illő csővel. Valaha így csináltunk málnaszörpöt.
  A fröccshöz nem lehet jó?

 20. @AdorjanT: gondold vegig. Hogy teszed ra ugy a szifonfejet, hogy kozben ne szokjon ki a szendioxid? Csak ugy mukodhetne a dolog, ha a kupakon at tudna magat verni.

 21. Elég kevés hely van a pet palackban és elég sok buborék a vízben. Ha elég gyors vagy, kicsi a bubi veszteség.
  Ez egyféle magyarázat.
  Mindenesetre a málnaszörp utolsó cseppig kijött a palackból. :-)

 22. Az a problema, hogy ahogy leontesz belole, mar nem igaz az a tetel, hogy keves hely van a palackban, raadasul otthoni korulmenyek kozott kb. lehetetlen legmentesen visszazarni a palackot, tehat folyamatosan szokik a szendioxid. A masodik toltes mar kevesbe lesz szensavas, akarmit csinalsz vele. A PET palack sajnos nagyon is konnyen deformalodik, es mar egy pici, lathatatlan deformitas is okozhatja azt, hogy elszokik a nemes gaz.

  Nem veletlen, hogy meg a muanyag szodasszifonok sem PET palackbol keszulnek, hanem jo vastag es kemeny muanyagbol, raadasul egy picit jobban be is vannak biztositva gazszivargas ellen.

 23. Én Debrecenben az extra Tescoban vásároltam először, és próbáltam ki. Miután a szénsavas ásványvíztől rendesen ég a gyomrom, meglepetéssel tapasztaltam, hogy ettől nem. Na azóta vásároltok rendszeresen Nyiregyházán, egyszerre 3-4 zsugorral. De az utóbbi egy hónapban már nem kaptam, azt ,mondta ott egy eladó, hogy ne is keressem,mert kilistázták, rendelni sem lehet.
  Kérdésem ? MIÉRT ???????
  Amúgy akik bor és fröccsivók, nem is vásárolnak ásványvizet, hanem inkább a töltött palackos szódavizet, mert a bor íze is másabb ezzel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *