Száraz zsemle

Kidobod? Butaság. Például el lehet dolgozni fasírozottba. Jó, tudom, nem lehet mindennap fasírozottat csinálni, különösen ebben a rohanó világban.
De valami hasonlót igen.

Biztosan van otthon ilyen préselt melegszendvicset gyártó sütőd. Ha nincs, érdemes beszerezni, párezer forint és nagyon jó dolgokat lehet vele improvizálni.

Például fogod a brutálisan kemény zsemlét. Láncfűrésszel felvágod. (Ne mondd, hogy az sincs otthon.) Jól megvajazod, egy kis mustár, egy kis majonéz, egy kis gulyáskrém. Bármi mehet bele, amitől szaftosabb lesz. Aztán egy szelet sonka, vagy párizsi, vagy májkrém. Aztán sajt. Füstölt is, meg nem füstölt is. Jó sok. Majd összerakod a zsömit – és most jön a trükk – jó alaposan megmosod a csap alatt. Csöpögjön belőle a víz. Utána ezt a pépet berakod a sütőbe, jó erősen rácsukod a tetejét, majd vársz 15 percet. Ennyi idő alatt az olvadt sajt összekeveredik a zsemlepéppel és egységesen ropogós keménységűre sül. Pár perc hűlés után fogyasztható. (Én céklát és kisfröccsöt szoktam tálalni mellé.)

A többit már a fantáziádra bízom. Lehet belerakni gombát, én már ütöttem rá tojást is. Újhagyma. Az ananász is meg tudja bolondítani. A kolbásszal, szalámival vigyázni kell, mert ezek sok zsírt engednek. Nyilván a bacon és a szalonna is. Nagyon jó olyan esetekben is, amikor már gyanús a sonka, mert már egy hete áll a hűtőben. Negyedóra sütést még a legkeményebb baktérium sem bír ki. Tipikus hűtő- és spájztakarító kaja.

9 Comments

 1. Ez erdekelne. Tudnal linkelni egy ilyen “préselt melegszendvicset gyártó sütő” -rol kepet, hogy hogy nez ki? Lehet, hogy mar lattam ilyet, csak nem ilyen nev ala.

  Nalam egyebkent a szaraz zsemle siman is elmegy, az a trukkje, hogy ha nem melegszenyonak akarod megcsinalni, akkor vizes kezzel meg kell simogatni a “buksijat”, es ugy 10-15 masodpercre be kell dobni a mikroba arra a fokozatra, amin amugy is melegitesz (nekem 750-es mikrom van, szoval en arra szoktam). Meg forron, vagy egy picit kihutve meg KELL enni, kulonben 5-7 percen belul egy vasbeton kemenysegu tortenet valik belole, amit onnantol csak onvedelmi fegyvernek lehet hasznalni.

 2. A mikrós trükköt én is játszottam régen, de nagyon jól kell tudni hozzá saccolni. Ha csak öt másodperccel is több időre teszed be, mint amennyire az aktuális zsemle keménysége megkívánja, akkor nem öt perc múlva lesz betonkemény, hanem mondjuk kettő.

 3. Ja, és a negyedóra az az én sütőmön van, lehet, hogy egy másik, erősebb sütőben elég kevesebb idő is. Ezt ki kell tapasztalni.

 4. Füveskönyvbe való recept !

 5. Aham, jol tippeltem.

  En mindig ugyanonnan szerzem be a zsemlet, es kb, mindig ugyanakkor is lesz szaraz (az utolso darabok egyikerol van szo altalaban) szoval en leszamolom. De egyebkent szerencsere birja a nyitogatast, vagyis kinyitom, megtapizom, ha meg nem jo, akkor gyorsan vissza, par masodperc, es jo. Kell egy stopper melle, ez teny.

 6. Régebben mi is készítettünk “lapított zsemlét”, de egy ideje inkább mindig csak annyit veszek, hogy aznap elhasználjuk. Amilyen vacak minőségű a bolti pékáru többsége, nem szabad egy naping sem megtartani. Ezért legtöbbször már magunk sütjük a kenyerféléket.

 7. @UnA#7 attol fugg, honnan veszed. En olyan zsemlet szoktam venni a Tescoban, ami majd’ egy hetig is jo.

 8. @hrongyorgy: akkor az nem lehet a “vizes zsemle” nevű árucikk, mert az már másnap reggel elég vacak. Meg lehet enni, de minek, ha veszek sokkal jobbat a sarki kisboltban… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.