Neverending 04

Csak tiszta forrásból

Habár az eddig leírt események egyfajta logikai sorrendet követnek (probléma, kinlódás, megoldás), a valóságban ez nem így történt. A problémák párhuzamosan jelentkeztek és a megoldásuk is párhuzamosan folyt. Amikor például a Dell oldalát nézegettem, feltűnt egy Driver Detection lehetőség. Arról volt szó, hogy le lehet tölteni egy progit, lefuttatni, az elküldi az adatokat a Dellnek, melyek után kapok egy pontosan a gépemre szabott driverlistát. (Persze a szokásos vérgáz UI-val.)
Megcsináltam… és feltűnt egy új, eddig nem látott szekció: BIOS. Azt mondja, hogy jelenleg a legfrissebb az A13. Nézzük csak, nekem milyen van: A03. Hát, nem túl naprakész. Lehet, hogy ez miatt nem megy a GPU váltás? (1) Frissítsünk. Mi bajunk lehet?

(1) Mint írtam, ekkor még nem oldódott meg a probléma.

Letöltöttem a futtatható fájlt és lefuttattam. Azért nyeltem közben nagyokat, amikor írta, hogy most éppen törli a korábbi BIOS-t, most meg éppen felrobbantja a chipet. Látszott rajta, hogy komolyan gondolja, én pedig beleborzongtam, hogy mi lesz akkor, ha ez félremegy. Mehetek a géppel a sóhivatalba.
Restart. Ahogy megjelent az első képernyő, rögtön láttam, hogy baj van. Nekiállt PXE módban bootolni. Ez nem látja a merevlemezt. Egy perc után lelőttem a DHCP keresést, továbblépett… és elindult a BIOS frissítés. Huh. Látja a merevlemezt, csak a bootolási sorrend változott meg. Szépen be is fejezte, beléptem a setupba., a boot sorrendben legvégére tettem a network opciót, legelejére a CD-t, aztán F10… és lefagyott a setup. Kikapcs, bekapcs, megint network boot. Escape, setup. Újabb beállítás. Megint lefagyott. Jó, velem lehet beszélni. A következő próbálkozásnál meghagytam középen a networkot, de betettem elé a CD-t.

Rövid kitérő. Hogy miért favorizálom annyira azt a CD-t. Amikor telepítettem a Windows8-at, akkor bent volt az SSD (megformázva) és bent volt a CD helyén a másik vinyó, formázatlanul. A Windowsnak van egy kellemetlen szokása, hogy ha két drive-ot lát, akkor az egyik lesz a system, a másik a boot. (Hogy miért jó az a Microsoftnak, hogy így két vinyó kell a rendszer elindulásához, azaz megduplázódik a diszkhiba miatti crash kockázata, azt nem tudom. De a Windows-t képtelenség erről lebeszélni, csak akkor nem csinálja ezt, ha fizikalag kiszedem a második vinyót. Én viszont eredetileg úgy terveztem, hogy audit módban telepítek, átrakva a User könyvtárat egy másik vinyóra, azaz ilyenkor kell a második diszk.) No, mindegy. Tehát amikor azt mondtam neki, hogy települjön az SSD-re, akkor oda is rakta magát, de a második vinyóról bootol. Mely vinyót ő CD-nek látja.
Megjegyzem, a bogarászgatás közben találtam egy fórumszálat, ahol azt feszegetik, hogy egy közeli Dell laptop nem is tud bootolni SSD-ről, melyet én rendkívül furcsának találok, de ettől még feszegetik a problémát

Oké. F10… és nem fagyott le. Jó lesz ez. Restart. Ismét PXE. Nanemá. Setup. Nem vette figyelembe az általam beírtakat, visszaállt az eredeti állapotba. Azaz két lehetőségem van a setupban: vagy lefagy, vagy nem csinál semmit. Nem túl biztató.
Downgrade. Bármennyire is tiltakozott ellene a program. A Dell oldaláról négy verziót lehetett letölteni: A13, A11, A07, A04. Elindultam visszafelé. Az első három ugyanúgy viselkedett, az A04-re viszont már nem engedett visszatérni, gondolom azért, mert az ahhoz tartozó struktúrát az A13 törölte. Kész. Visszaraktam az A13-at. Nyomtam neki egy gyári reset-et, de csak azt értem el vele, hogy kihullott a boot opciók közül a hard disk. (Lehet, hogy mégis igaza van a korábbi fórumbejegyzésnek?) Aztán újraindítás után visszajött.
No mindegy, legfeljebb minden induláskor nyomok majd egy eszképet. (Megfordult a fejemben, hogy visszaviszem szervízbe a gépet, de aztán végiggondoltam, mit mondanának: Igen, fiatalember, szóval kiszedte a beépített CD-t, átrakta a helyére a merevlemezt, aztán a merevlemez helyére betett egy SSD-t, a gyári Linux helyett pedig feltett egy Windows8-at, és most arra panaszkodik, hogy a BIOS összezavarodik a bootolásnál? És maga szerint ez garanciális hiba?)
Később rájöttem még valamire. Akkor van csak PXE boot, ha a Windows-ból restartot nyomok. Ha shutdown-nal állítom le, akkor a következő alkalommal simán indul. Érteni ekkor már nagyon nem értettem, de ennyi belefért.

GPU tesztek. Elindítottam a Premiere-t, videóeditálás… és elkettyentem: 26 másodpercig bírta szaggatás nélkül a lejátszást. Hát, a béta videódriverrel volt ez jobb is, igaz, már az akkori egy perctől sem voltam teljesen elájulva. 26 másodperc. Leellenőriztem, mind a GPU detektálásnak, mind a Premiere-nek engedélyezve volt a GPU. A régi desktop gépem 10 másodpercig bírta. 16 másodpercért dobtam volna ki ennyi pénzt, szenvedtem volna ennyit? Próbáltam hangolni a programon, a cache és a project preview könyvtárakat átraktam az SSD-re, de nem hozott észrevehető változást.

Aztán akksi teszt. Végre, legalább ez rendbejött: feltöltött akksival 4 óra 12 perc. Minden jel arra mutatott, hogy a látszólag jó beállítások ellenére a GPU nem működik, az egy percből meg valószínűleg azért lett 26 másodperc, mert ennyivel gyengébb az AMD drivere az Intel kártyához, mint az eredeti Intel driver. Finoman fogalmazva, nem vertem a seggemet a padlóhoz örömömben. Ha minden jól van beállítva, akkor ennél jobban már nem tudom beállítani.
Elnapoltam a problémát.

Azért, mert jelentkezett egy újabb. Időnként már kisütött a nap, és vastag polárban ugyan, de immár ki lehetett ülni a teraszra. Wifi. Habár már az elején felvettem az összes AP-t a lakásban, de most, a teraszon nem csatlakozott automatikusan egyikhez sem. Connect. Kérte a jelszót. Hmm. Egyszer már megadtam neki, de valahol igaza van, amennyi kavarás történt azóta a gépen, nem csoda, hogy elfelejtette. Beírtam, csatlakozott. Teszt. Restart. PXE boot. Escape. Wifi. Nem csatlakozott. Connect. Jelszó. Anyád.
Nézzük csak. A driverrel feltelepült egy Intel Proset nevű cucc is, ebből lehet finomhangolni a wifi beállításokat. Létrehoztam mindegyik AP-hez egy profilt, beleírtam a jelszavakat és a proset már nem felejtette el ezeket. Azaz a Windows8-ból továbbra sem tudtam automatikusan konnektálni, de ha a Proset-ből csatlakoztam, akkor nem kellett jelszót gépelnem. (Tekitve az itthoni wifi jelszavakat, azért ez nagyon nem mindegy. Biztos vagyok benne, hogy a kölykök gyerekkori traumáiban dobogós helyen áll, hogy mindegyik okostelefonjukon, mindegyik AP-re egy-egy megjegyezhetetlenül bonyolult jelszót kellett megadniuk. No meg telefonon begépelniük.)
Nos, jó, ez végülis egy workaround, bár se nem elegáns, se nem túl kényelmes.
De mi lehet a mélyben meghúzódó probléma?
Figyelmesebb olvasók már sejthetik, előbb-utóbb nekem is beugrott. Ha a proset-tel megy, a Windows8-cal meg nem, akkor tuti nem jó a Windows8 driver. Igen, ugyanaz volt a hiba, mint a grafikus drivernél: a Dell-től Windows7 drivert töltöttem le, amelyről azt hittem, hogy Windows8-as. Ekkor lett elegem a kutyakomédiából, aprólékosan odafigyelve leszedtem az összes, immár biztosan Windows8 drivert és egyenként lecseréltem mindet. Egyből megjavult a wifi működése. (Igaz, egyben el is tűnt a proset, de ekkor már nem volt rá szükség.)

És ha már a Dell oldalainál tartunk, akkor még egy észrevétel. Mint írtam, a driverekhez kétféleképpen lehet hozzájutni: vagy beírom a szervízkódot és akkor kiadja a szerintük ehhez a laptophoz való drivereket, vagy letöltöm a driverdetect programjukat és ez alapján javasol drivereket. Vajon melyik a megbízhatóbb? Ugyanis az eredményhalmaz nem ugyanaz.
A driverdetect a butább: ez például külön kiadja az Intel videódrivert is, de azt a fajtát, amelyikkel nem működik együtt az AMD GPU. Nyilván ezt nem szabad feltelepíteni. És most jön a végképp elgondolkodtató momentum: a driverdetect kiadja a BIOS-t is, a szervízkód viszont nem. Majd miután feltettem a BIOS-t, az nem is működik jól. Na most akkor mi van? Az Inspiron 5520-ra általában telepíthető BIOS pont nem telepíthető az én Inspiron 5520-asomra?

13 Comments

 1. Vadász, vadász… :)

 2. Ez egyre jobb. Hihetelen turelmed van. En szvsz mar a foldhoz csaptam volna a cuccot, de legalabbis egy par egeret kinyirtam volna. Az utobbi nalam fogyoeszkoz.

 3. Akárhogy nézem, sokkal jobban jártál volna egy Intel + NVidia párossal, az nálam nagyon szépen muzsikál a Thinkpadban. Annál a Windows támogatás is nagyon rendben van, igaz egy kicsit drágább volt, mint a Dell.

  Na de ezért szoktam azon Ubuntut futtatni, hogy nekem is legyenek ilyen kalandjaim: pl. Wine vagy Optimus… :)

 4. Ezt a bejegyzést végigolvasva felötlött bennem, hogy vajon miért is kezdtél el win8-cal játszani? Visszakerestem, az a pendrive volt a bűnös :D Magam részéről inkább csináltam volna egy win7es pendrive-ot, ahogy halad a sztori, egyre inkább megerősít :) Azokat az időket juttatja eszembe, amikor kijött a vista aztán a win7. Nagyon jó volt, főleg az utóbbi, de a kezdeti időszakban drivert találni – pláne ami működött, no, az hasonló kihívás volt :) Kitartás!

 5. Sulyos epizod, es kezdem erteni a cimet :)

  (Felig off, nem flameles celzattal) Amugy tokeletesen ravilagit, miert hulyeseg az, ami minden win/apple vitaban elojon, hogy a pc moddolhato kedved szerint, az apple gepek meg be vannak betonozva. De ha barmihez hozzanyulsz, a windows ugyanugy osszeborul, mint 5 vagy 15 eve, es neked kell osszerakni a darabokat. Teny, hogy hibaturobb, es tobb a driver, de a mai napig ugyanaz az osszevissza minoseg es anti-felhasznalobaratsag jellemzi, mint regen.

 6. @UnA: Szerintem már írtam korábban, hogy én is nvidiá-t szerettem volna eredetileg. De kellett a 8 GB RAM, kellett a core-i7, és mindez együtt már sokkal-sokkal drágább lett volna, mint a mostani megoldás. És a végeredmény ismeretében azt kell mondjam, hogy igen, munkás az összerakása, de utána gyönyörűen muzsikál ez is.

 7. @Phoenix: Valószínűleg elsiklott a figyelmed afölött, hogy nem a pendrive volt a hibás, hanem az A03 BIOS-sal a Windows7-ben lévő WinPE nem látta az USB eszközöket. Van külön Windows7-es pendrive-om is, azzal sem ment. A Windows8-ban lévő WinPE már látta, azért került fel végül az. Alternatíva lett volna a belső DVD visszaszerelése, vagy – most már tudom – a fent lévő WIndows 7 alól BIOS frissítés és utána telepíteni pendrive-ról.

 8. Ez az egész olyan, mintha egy alternatív univerzumból olvasnék vadregényes informatikai történeteket. Az én világomban itt van az asztalra kicsapva teljesen pőrén egy alaplap, van benne egy processzor, memória, egy AMD kártya, mellé van rakva egy táp, két merevlemez meg egy DVD-író, össze vannak drótozva, és s ennyi. 18 perc alatt felmegy rá a Windows 7, negyedóra alatt a Windows 8. A Windows egyaránt felmászik CD-ről és USB-ről is, továbbá soha nem próbálta meg abuzálnia telepítés közben a merevlemezeket: azt mondtam, ide tegye magát oda tette, ott van a boot és a rendszer is. Ezután letöltöm a telepítéskori legfrissebb Catalystet, soha nem volt vele semmi problémám. .NET-et bottal nem piszkálok, és dologozom/játszom rajta felváltva. Igaz, nem vágok videót Premiere-ben.

  Valahol az elején elvesztettem a fonalat: mert már az meghaladja a tudásszintemet, hogy miért van két kártya egy gépben, és ez miért/mire jó? Persze, részvétem meg minden elismerésem a küzdés miatt, csak… ez nekem földönkívüli. Elnézést.

 9. @Payskin: Azért, mert laptop. Az Intel videókártyával 4 órát megy akksiról, az AMD-vel még egyet sem. Ezért fontos, hogy csak akkor dolgozzon az erősebb, ha tényleg szükség van rá.

 10. @JoeP: Jogos, ott a pont, azt elfelejtettem hozzá venni. Úgy látszik kezd elhatalmasodni a win8 paranoiám :D

 11. Ha a CD helyén van a HDD, akkor az hűtés-ügyileg megfelelő?
  Én a CD helyére raktam az SSD-t, a HDD maradt a helyén.

 12. @xpet: Ez meg sem fordult a fejemben, pedig igazad lehet. Hmm…

 13. @JoeP: nehogy kicseréld, mert a végén megint telepíthetsz mindent újra! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *