Az Exchange bosszúja

Meglehetősen hülye látványt nyújthattam, amikor másztam fel a létrán a padlásra, hónom alá szorítva egy szilikát válaszfalblokk méretű Exchange 2000(!) könyvet. Ezt a könyvet már legalább ötször ki akartam dobni, de aztán mindig megmenekült: gondoltam, milyen jó lesz egyszer majd vigyorogva nézegetni az ősrégi technológiát. Aztán most meg tanulhatok belőle.
Valahogy nem így képzeltem.

From MiVanVelem

A magyarázat röviden: Nagy Ügyfél beszopta. A könyv ugyanis kifejezetten optimistán, mondhatni lelkesen propagálja, hogy ez milyen isteni platform workflow alkalmazások fejlesztésére: ott vannak a nagyszerű public folderek, a web store, az Exchange fájlrendszer, az event sinkek. Ezek közül ma már egyedül a public folder rendszer él, de az is csak azért, mert a plebs többször kis híján forradalmat robbantott ki, amikor az MS meg akarta szüntetni. De az MVP találkozókon láttam Redmondban, hogyan szorult ökölbe a fejlesztők arca, amikor bárki a public folderekkel kapcsolatban kérdezett valamit.
Na mindegy, Nagy Ügyfél belelkesedett, fejlesztett rá anno egy workflow rendszert. Akár adhatta volna neki a Csapda nevet is, ugyanis ezzel a rendszerrel a teljes levelezését lehorgonyozta a kőkorszakba. Ha már csak egy Exchange 2007-est betenne, akkor lőttek a transport sinkeknek, a 2010-essel meg a store sinkeknek. (Pontosabban a fene tudja, mi történne a rendszerrel egy mixed organizációban.) Elméletileg újrafejleszthetnék az egészet Sharepoint alá, de erre se pénz, se paripa, se fegyver, arról nem is beszélve, hogy aki az egészet fejlesztette, már nem dolgozik a cégnél, betonkolonccal a lábán pihen a Duna alján. (Oké, ez erős túlzás volt, az illető természetesen él, de nekünk úgy kell rá tekintenünk, mintha nem létezne.) A rendszerről semmilyen dokumentáció nem készült, ellenben az egész cég ezt használja. A mi dolgunk pedig az, hogy üzemeltessük. Felelősségteljesen. Amikor még azt se tudom megjósolni, mi történik, ha beteszek a meglévő mellé egy másik szervert.
Felhördültél? Elnézést. Tartozom egy vallomással. Ezt a részt mindig elblicceltem a tanulásban. Úgy gondoltam, hogy senki nem lesz annyira bátor, hogy ténylegesen erre az Exchange-re alapozzon egy céges workflow-t, különösen itt, nálunk. Nem is gondoltam rosszul, és már úgy éreztem, megúsztam. De nem: 13 évvel a kibocsátása után előlépett a homályból egy múmia és hátbadöfött. Az Exchange bosszúja.
Én pedig szedhetem elő a pókhálós könyvet és tanulhatom azt, amit egykor jó érzékkel feleslegesnek ítéltem, azt, amiről az MS fejlesztői is úgy gondolták később, hogy zsákutca, azt, amiben semmi tudáspotenciál nincs, hiszen a kor elhaladt mellette: ilyen rendszereket ma már csak múzeumban lenne szabad mutogatni.

[Update]

A történet vége a szakmai blogban található.

21 Comments

 1. Csak a korrektség kedvéért: átolvastam és javítottam néhány apró tárgyi tévedést.

 2. Elvileg van valahol kifejezetten a workflow-okról és sinkek programolásáról szóló kiadványom egy-kettő… MEgkeresem majd a padláson (én nem járok oda dohányozni, de a könyv ott van :-))

 3. A sink programozás és a workflow fejlesztés annyira azért nem érdekel. :) Egyedül arra vagyok kíváncsi, hogyan vannak ezek beledrótozva az architektúrába, és mi történik akkor, ha megpiszkálom alattuk a rendszert.

 4. En nem piszkalnam meg. Meg kiderul, hogy valahol lapul egy duhos, ehezo oroszlan… az pedig enyen kellemetlen elmenyeket tud okozni.

 5. A tesztrendszer osszerakasa lesz szerintem trukkos az egeszben… nem tudom, az xch2000 az felmenik Win2k3 sp2-re?

 6. Minden elismeresem, hogy hajlando vagy (marmint… erted) evtizedes technologiakkal ilyen szinten foglalkozni. Nekem ilyenhez egyszeruen nem lenne eleg turelmem, ugyfel ide vagy oda.

 7. Mi ilyenkor virtualizáljuk a szervereket egy izolált tesztkörnyezetbe és kipróbáljuk, hogy mi történik :)

 8. @engedib: Így van, elméletileg ez a helyes megoldás. Csakhogy a gyakorlatnak mindig vannak trükkös szempontjai. Egyelőre annyi biztos, hogy meg kell tanulni az elméletet.

 9. @hrongyorgy: Ha lesz tesztrendszer, akkor az virtualizálással fog készülni, azaz ugyanaz lesz az oprendszer, ami most is van.

 10. @forrester: Úgy látszik, nem eléggé korpás a hajad. :)

 11. Csak remélni tudom, hogy a kajakos bejegyzéseidhez irott hozzászólások valamivel érthetőbbek nem kajakozók számára is! :)

 12. @Fourty: Kizárt. :))

 13. @JoeP: miert, most milyen OS van?

 14. Varhatunk amugy detektives cikkeket is ennek kapcsan?

 15. @hrongyorgy: Detektívest? Nem igazán. Az OS-ről meg annyit, hogy nem tudom. (W2k v, W2k3.) Egyelőre nem lényeges.

 16. OS-ből nálunk az A-s van. :)

 17. Csak más sorrendben. :)
  OSA

 18. @Fourty: Most mondja valaki, hogy nem kicsi a világ. Először nem értettem, amit írtál. Aztán az RSS olvasómban megjelent egy írás a Wangfolyó blogból (http://wangfolyo.blogspot.hu/2013/01/don-egy-tragedia-es-annak-utoeletei.html), rákattintottam és rögtön azzal fogadott, hogy OSA Centrális Galéria. Rákerestem a helyre a guglin, erre kiderült, hogy ez pont az a hely, ahol a házigazdánk voltál egy héttel ezelőtt.
  De most már legalább értem, mit írtál. :)

 19. @JoeP
  Ennek a készülő installációján keresztül mentetek be. :)

 20. @hrongyorgy: Hm, mégis lett. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *