Netbook

A múlt héten volt téma, hogy a netbooknak annyi. Mondani eddig is mondták, de most, hogy az Acer és az Asus is felhagyott a gyártásával, mindenki elkönyvelte, hogy ez az egész csak egy technológiai zsákutca volt, spongyát rá, kár volt egyáltalán belekezdeni.
Én meg csak pislogok.
Valamivel több, mint két éve használok netbookot és nemhogy tökéletesen meg vagyok vele elégedve, de igencsak zavarba jönnék, ha elromlana és választanom kellene azon technológiák között, melyek úgymond elsöpörték.

Először leírom, hogy mire használom.
Illetve még előbb leírom a paramétereit:

Acer Aspire One 751h

 • 1 GB RAM
 • Intel Atom Z520 / 1.33 GHz processzor
 • 11,6″ display 1366*768 felbontással
 • 160 GB merevlemez
 • 6 cellás akkumulátor, induláskor 7-8 óra, manapság már inkább 5-6.
 • Windows 8.

Munkavégzés
Habár nem egy atomerőmű, de három átlagos program elfut rajta egymás mellett: egy böngésző, egy Total Commander és még valami: pl. Word, Excel, Notepad++, Outlook. Kifejezetten nagy állományokkal is tudok dolgozni, pl. a TCP/IP könyv második kötetét ezen írtam Word-ben, márpedig az közel 300 oldal, rengeteg ábrával. A blog nagy része is ezen íródott, konkrétan ez a bejegyzés is. Ügyfélnél tipikusan arra használom, hogy RDP-n ráugorjak a szerverekre, de ha nagyobb teljesítmény kell, akkor itthon is RDP-zek.

Médiafogyasztás
Na, itt vannak gondok. Videókat kínszenvedés nézni rajta, még a Youtube-ról is. Erre nem is használom. Ebook-ot mindenfélét tudok rajta olvasni, de erre a célra inkább a Kindle-ket nyúzom. (Van külön DX a pdf-eknek is.) Zenét elméletileg lehet rajta hallgatni, de az kilő a három programból egyet, szóval inkább nem. Tényleg kész szerencse, hogy ilyen célokra ritkán használom, a webböngészés viszont hibátlan.

És akkor az előnyei. Nagyon pici, nagyon könnyű. Gyalog, illetve tömegközlekedéssel járok, elhiheted, egyáltalán nem mindegy, mit cipelek. Nem beszélve arról, hogy a padlás a dohányzó szakasz: azon az ingatag létrán – a kávés termosz mellett – nem sok mindent tudnék felhurcolni.

Oké. Nézzük akkor az alternatívákat.

Tablet
Lehet, hogy a Szájer képes egy alkotmányt tableten megírni (mondjuk, olyan is lett), de én nem. Mondom ezt annak ellenére, hogy anno egy komplett Technet Magazin cikket megírtam a metrón, PDA-ba, stylusszal. Hülyén hangzik, de nem ugyanaz. A PDA-n volt értelmes szoftveres billentyűzet, állandóan elől lévő magyar karakterekkel. A stylusszal nagyon pontosan lehetett bökni, a magyar karakterekhez nem kellett varázsolni – kis gyakorlással lehetett írni. Se a tableten, se a – meglehetősen nagy képernyőjű S2-es mobilomon – nem tudok szöveget írni. Ujjal pontatlan a célzás és az S2-n 1-2 perc után érzem, hogy fáradok, szaporodnak a hibák. Az pedig, hogy az ékezetes betűket milyen körülményesen lehet előcsalogatni, gyakorlatilag kizárja a géppuskaszerű gépelést, még a tableten is.
De próbáltam rajta Excel táblázatot is editálni, borzalmas volt. Munkára egész egyszerűen nem használható.
Médiafogyasztásra már igen, de én a sokat olvasók közé tartozok, nekem már megéri Kindle-ben gondolkozni. Filmeket általában nem nézek, a Youtube videók meg nem bírnak akkora vonzóerővel, hogy azok miatt válasszam. (Mielőtt bárki megszólna, van a családban tablet. Tapasztalatból beszélek.)

Notebook
Elméletileg mindenre tökéletesen alkalmas, elfogadható az ára is, viszont nagy. Nagyon. És nehéz.

Ultrabook
A tökéletes megoldás. Csak éppen háromszor drágább, mint egy netbook.

Látható, hogy a négyből három kompromisszumos megoldás, a negyedik pedig borzasztóan drága. Az én céljaimra a legjobb kompromisszum a netbook. És erre mondják, hogy zsákutca, megszűnik.
Emberek, itt mindenki annyira gazdag, hogy inkább ultrabookot vesz?

ps.
Kiváncsiságból rákerestem: ACER Aspire One AO756 netbook (11,6″/Intel Pentium Dual-Core 987 1,5GHz/4GB/500GB/Intel HD Graphics) jelenleg 76900 Ft + sarc. És ez a termékvonal szűnik meg, mert nem kell senkinek. Pedig ez már – a tudása alapján – notebook kategória. Az ultrabookok ugyanitt olyan 300e+áfa környékén kezdődnek.

9 Comments

 1. Nem neztem mostanaban mik futnak, de egy regebbi 13″-as notival sem tudnad kivaltani? Nem csodalkoznek ha megmaradt peldanyok arban es teljesitmenyben eleg kozel lennenek a fentiekhez.

  Egyebkent az indokaid teljesen helytalloak, nemreg olvastam egy cikket egy minimalista vilagvegen lako linux hekkerrol, aki kb. ugyanilyen konfiggal dolgozik (sajnos nem bookmarkoltam). Mindenesetre ugy tunik a kicsi-konnyu-mobil eszkozok piacat elleptek a casual tablet juzerek :)

 2. Az a baj Józsi, hogy habár igazad van, rád (és mondjuk százezer másik felhasználó-társadra) nem lehet egy iparágat alapozni. A többség eldöntötte, hogy nem kell nekik netbook, a járulékos veszteség nem számít.

  Ez ugyanolyan, mint androidos telefon hardveres billentyűzettel. Van egy ismerősöm, aki hetente jajveszékel, mert képtelen a touch felületen gépelni, neki kellene telefon fizikai billenccsel. A gond az, hogy a felhasználók 99%-nak nem.

 3. Józsi, ez most nem ellened szól, de meg tudok őrülni attól a körtől, amit a “jaj minél kisebb gépet akarok, mert olyan nehéz (nyaf-nyaf)” jelentenek

  Nálunk a topmenedzserek csinálják azt, hogy berendeltetik a legkisebb laptopot (“ne legyen ám nehéz” és “de ne legyenek ám aprók a betűk”), persze nem jó a használhatósága és azon lendülettel megrendeltet egy 22 colos monitort (wtf?)

  És olyan emberek problémáznak mondjuk 1,5 kilós többletsúlyon, akik garázstól-garázsig autóval járnak és max a lifitg kell “elcipelni” a laptopot. Basszus, életerős férfiember ne azt nézze már, hogy mennyivel nehezebb a gép :S
  Értem én, hogy státusszimbólum is, tárgyaláson megjelenni egy olyan géppel, de legalább akkor hivatkozzon arra, ne a súlyán arénázzon…

 4. Lotus: hasonlítsd össze, hogy mi történik, ha a kezedet a) vízszintesen kitartod, b) a) pont 800 g-os netbookkal, c) a) pont 2kg-os notebookkal. Az arányszámok jól reprezentálják majd, hogy vállon/háton/kézben mennyivel jobb/komfortosabb egy könnyebb gépet cipelni, mint egy nehezet. (btw, én pl. bringázok)

  Amúgy hasonló helyzetben vagyok én is, csak nálam mások a paraméterek, de mondjuk egy évnyi notebook-repertoárból nagyjából 1-2 jó árban is, 3 másik pedig jó, de méregdrága. Ezt kb. 1000-1200 notebookból mondom.

 5. Én is kíváncsi lettem és rákerestem. Bruttó 190-ért már atomerőművet lehet venni ultrabook kategóriában is. :)

 6. @Lotus: Ez teljesen olyan, mint amikor a férfiember a barátnőjét győzködi, hogy nem a méret a lényeg. :) Pedig igencsak fontos.

 7. @szabolcs: Én a Ramiris kínálatát bogarásztam át, ott ezek voltak az árak. Mivel nem lehetett külön leszűrni arra, hogy ‘ultrabook’, így lehet, hogy lett volna olcsóbban is, de igazából a többség ebben az árkategóriában (300-450e) nyomult.

  Érdekességképpen jegyzem meg, hogy súly szerinti szűrés viszont van és 1 kg. alatt csak netbookot láttam.

 8. Egy netbook kicsi+könnyű+olcsó, és hordozható gépként a legtöbb embernek bőven elég, sőt praktikusabb a notebooknál.

  Jó hosszú idő óta ez egy olyan termék volt, amire azonnal azt mondtam, hogy nekem találták ki! :) Másfél éve megvan (Asus X101, 1,66GHz, 8GB ssd, 1g ram), és tökéletes winxp-vel és backtrack-kel egyaránt.

  Ugyan izlés dolga, de én elképzelni nem tudom, milyen értelmes dologra jó pl. egy tablet… Zsebrevágni nagy, táskában törékeny, nehezen kezelhető, stb-stb.

  ps.: Köszönöm szépen, hogy ilyen jó könyveket írt! :)

 9. Y: Köszönöm, remélem, hasznára volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *