Rajzolok a térképre

Új kütyü a házban. Végre. Évek óta álmodozok egy túrázási célú, masszív, ütés- és vízálló GPS-ről, de eddig mindig volt valami, ami beelőzte. (Elméletileg most is lenne, fél éve neszkafézok, mert nincs normális kávéfőzőnk, de megkötöttem magamat: hamarosan indul a bringa- és a kajakszezon, aztán ősszel a kirándulós szezon, ezeknek már nem akarok tájékozatlanul nekimenni.) Nos, ennek vége, megvettem, itt van, innentől már nem kell agyongyötört térképekkel vándorolnom, széllel bírkózva ki és behajtogatnom. (A térképeket ettől persze még nem dobom ki, tervezni sokkal jobbak. De barangolni, már nem.)
A kezdeti bénázásokat most hagyjuk, azokról úgyis lesz egy sokkal kockább írás. Szombaton jutottam oda, hogy már kezdtem kiismerni magam a technikában, gyorsan el is bringáztam vele egy körre. Közben kétszer eláztam, szóval jelentem, a vízállóság stimmel.

From Segédlet

És igen, mostantól már nem nekem kell a Google Earth-ben emlékezetből megrajzolnom, merre is jártunk (“Várjunk csak, ezen a sarkon most jobbra, vagy balra fordultunk, egyáltalán ezen a sarkon fordultunk vagy a másikon?”), hanem track letölt, megjelenít. Ennyi. Fentebb a Mapsource alkalmazásban látszik az út, de van Google Earth kimenet is.

Aztán ha már így belelendültem, nehogy már kajakon ne teszteljem le. Ez az év úgyis tragikusan gyengére sikerült eddig, a szigetközi vizitúrán kívül nem voltam sehol, ami egyszerűen felfoghatatlan. (Ez sajnos érzékelhető is a vízbiztonságon, a tenyerem érzékenységén, na meg a gyors kifáradáson.) Tehát vasárnap összeszedtük a felszerelést, a kajakok felugrottak a tetőcsomagtartóra, irány Budakalász. Az akciót megpróbáltam összekötni a fényképezőgép vízhatlan csomagolásának egyik tesztjével, persze nem a gépet csomagoltam be, hanem gombóccá gyúrt újságpapírokat. Az eredmény szomorú lett, egész egyszerűen itthon nem lehet tengeri körülményeket modellezni. Szentendre alatt volt egy alacsony, viszonylag erős áramlású szakasz, na ott voltak hullámok, de csak 10 méteren keresztül. A teszt lényege viszont pont az lett volna, hogy a tartósan hullámátcsapásoknak kitett kettős vízhatlan zsák hogyan viselkedik.

From Kajak

De a GPS remekül vizsgázott. Már eleve, nézz rá a fényképre, nekem eddig is tetszett a kajak cockpit-je, de így, műszerfallal lett igazán dögös. Persze gyakorlati előnye is van, ha a túra dashboard-ot teszem ki rá, akkor egyből látom, hogy mely evezési technikákkal haladok és melyekkel szuttyogok.

From Kajak

Erre a képre különösen büszke vagyok. A távolságból látható, hogy még felfelé megyünk, viszont a maximális sebességet sikerült feltornáznom 10,4 káemhára. Mindezt még formán kívül, egy teszkógazdaságos evezőlapáttal. Sokkal jobban örültem ennek a számnak, mint a lefelé beállított 13,2 kmh értéknek. Hiszen az utóbbi azért csak lejtős pályán született, míg az előbbi hegynek fel. (A kerékpáros statisztikát meg elfelejtettem lefényképezni, pedig ott is rá lehetett volna csodálkozni egy 47 kmh feletti maximális értékre.)

Sajnos a bringázáshoz hasonlóan a kajakra sem volt sok időnk, így Szentendrénél visszafordultunk. Így is lapátoltunk 13 kilométert, vasárnap délutáni programnak teljesen jó volt. A változatosság kedvéért ezt a track-et már átdobtam a Google Earth-be. Imhol.

From Segédlet

Úgy gondolom, eddig is elég alaposan dokumentált túráink voltak… de innentől minden csavargás, lett légyen az erdőben, hegyekben, kerékpárral, gyalog, vagy tengeren, folyókban kajakkal, vagy egyszerűen csak csavargás egy városban, minden trekkelhető, megjeleníthető, elmenthető. Hogy ez jó-e, azt még nem tudom, de a lehetőség megvan rá.

És még valami. Ahogy Zaphood Beeblebrox megtette, hogy agyának egy részét elmentette, hogy egy esetleges agymosás után vissza tudjon állni a korábbi állapotra, úgy jártam én is. Korábban állandóan bennem volt a mehetnék, de ez mostanában elsorvadt. Nem véletlenül voltam olyan keveset idén a vizen. Ha akarok menni, akkor úgyis megyek. De mostanában nem akartam. Túl sokat az sem segített, hogy sejtem az okokat – attól a mehetnék még nem éled fel. Viszont az izgetésért-mozgatásért felelős kukacot sikerült átplántálnom Nejbe, aki zsennyegett, rágta a fülemet, menni akart. Vasárnap nem győztem keresni a kifogásokat, hogy miért ne menjünk mégse, de sehogyan sem tudtam meggyőzni. Így elmentünk. A gyógyszer működött, átbillentem, jól éreztem magamat és már megint ott vagyok, hogy el se tudom képzelni, hogy ne menjek neki a nagyvilágnak, amint lehetőségem adódik rá.

25 Comments

 1. Gratula! Én nemrég a 78-as típust néztem ki. Még nincs rá érkezésem, de kérdeznék: Szóba jött a 78-as is amikor kiválasztottad? Ha igen, miért pont a 62-es lett a befutó?

 2. VÉGRE!

  Gratulálok, ez egy remek GPS, jó térképek kellenek rá és a legjobb útitárs ad lesz.
  Nekem egy Garmin Colorado 400t van, az talán nem ennyire strapabíró, de én azt szeretem.

  Proxy5

 3. @M_Atts: Micsoda egy álnaív kérdés! :)))) Persze, hogy szóbajött a 78-as, sőt, hónapokig vacilláltam, melyik legyen.
  Különbségek:
  – A 62 nem úszik.
  – Mások az antennák.
  – A 78-nak fent vannak a kezelőgombjai.
  Az úszik/nem úszik probléma nem igazán jelentős, úgyis mindig ki lesz kötve. A kezelőgombok elhelyezkedése sem olyan lényeges. Én mondjuk konzervatív vagyok, jobban szeretem az alsó gombokat, de a tesztekben azt írták, hogy csak eleinte szokatlan a felső, utána nincs vele semmi baj. Egyedül az antenna volt az végül, ami miatt a 62 mellett döntöttem. Habár műszaki ember vagyok, de nem ástam bele magam mélyebben abba, hogy melyik antenna mikor, milyen terepen, milyen viszonyok között jobb. Egyszerűen konzum fogyasztóként azt mondtam, hogy talán a Garmin mérnökei jobban értenek ehhez és tényleg úgy rakták össze a két készüléket, hogy a 78 a nagyobb, sík vizeken hozzon jobb vételt, a 62 meg az erdős, árnyékolt terepen. Mivel én négy helyszínen is használni szeretném (tenger, erdő, országút, városok) és ebből csak egy a tenger, végül így maradt a 62.

 4. A bejárt útvonalakat teljesítmény-adatokkal együtt is megoszthatod a Garmin Connect szolgáltatásával.

 5. @donkardos: Olvastam már róla, de ezek még hátravannak. Még meg akarok küzdeni a saját térkép gyártásával is, ha lezs valamikor időm rá.

 6. “Még meg akarok küzdeni a saját térkép gyártásával is…”

  Szerintem mar bele is veheted a portfolioba a terkepeszeti szolgaltatasokat is :)

 7. Kávégép ügyben nézz be majd ide is:

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9014122

  (talán nem meglepő de jobb egy 20 éves de frissen felújított még-volt-benne-anyag gép mint a mostani műanyag-max-három-évet-megy-de-majd-veszel-újat gépek)

 8. @AIRLAC: Köszi, megnézegetem. Bár ahogy elnézem az anyagi helyzetünket és a terveinket, nem is olyan rossz ez a neszkafé. Nincs vele annyi nyüglődés, mint egy komoly kávéfőzővel és olyan hosszúra csinálom, amilyenre akarom.

 9. Saját nyomod követésére már régóta ott az endomondo, bármely civilizáltabb GPS-es telefonnal, nem kell ide külön eszköz.
  Pláne ennyi pénzért.

 10. @CsasZ: Nem ez volt a fő cél, ez csak bónusz.

 11. Ha szeretitek a hosszú kávét, akkor tudom ajánlani a dugattyús kávéfőzőt, vagy angolul french press. A Müllerben lehet pl. venni, a 3 dl-es emlékeim szerint 3000 Ft körül van, a literes olyan 6-7e. Én egy tavaly őszi finn- és észtországi kirándulásnál kaptam rá a hosszú kávéra, mert rájöttem, hogy az is finom, csak jó kávéból kell csinálni. :) Azelőtt csak kotyogóssal főztünk otthon presszókávét (és azt tejjel, vagy magában).

  Persze vízforraló is kell mellé, de feltételezem, hogy olyanod már van. A french press nagy előnye, hogy bolondbiztos, ha nem töröd el az üveget, akkor életed végéig kitart, nem 3-4 évig. :)

 12. A GPS-re majdnem megkérdeztem, hogy miért költesz rá 80e Ft-ot, amikor 60e körül már Nokia E72 is kapható, de aztán megláttam a kajakhoz kikötve. :)

 13. 80!? Wow, azt hittem ez max. 30 ezer forintos bigyo lehet… Igaz, meg sose akartam ilyet venni, elnezest a tudatlansagomert :)

 14. @UnA: Ha szétnézel a belinkelt oldalon, láthatod, hogy mind a 62-es, mind a 78-as sorozatból ez a legolcsóbb készülék. A víz- és ütésállóságnak ára van.

 15. Ertem en ezt, ennyibe kerul – nincs is ezzel semmi gond, csak alultajekozottsagomat probaltam igy kifejezni.

 16. Szivar ás guminő,akarom mondani neszkafé:-(((((Pepin most igazán csalódott vagyok:-)

 17. @Adi: Kösz a tippet, kipróbáltam, bejött. Igaz, már egy kicsit drágább a cucc (6e, illetve 8e), de pont azt csinálja, ami nekem kell. Hosszú kávét, kávéból, és nem kell külön foglalkozni a vízkővel meg a karbantartással.
  Az ‘életem vége’ kitétellel viszont óvatosabban… vagy már tudsz valamit? :) Két helyen is látok gyenge pontot a konstrukcióban: a dugattyú tömítése lehet probléma, ha egy idő után a vasháló deformálódik, illetve a fémszűrő fáradhat el idővel. De még így is ügyes dolog, köszi még egyszer.

 18. A 62-es quad-helix antennája függőlegesen veszi jobban a jeleket, a 78-as patch antennája pedig vízszintesen, de egyik mellett sem rúg labdába egy nyúlfarknyi antennával rendelkező okostelefon.

  A 62-es jó választás volt. Ebben az árkategóriában még az Oregon 450 jöhetett volna szóba, de ha inkább a gombos kezelés jön be, akkor egyértelműen a 62 marad. Az Oregonnak a nagyobb felbontású képernyő, a barometrikus magasságmérő és a 3D iránytű az előnye, a 62-nek a gombok a külső antenna csatlakoztatási lehetőség és a közeledési riasztás.

  Az első képen ha jól látom egy Mapsource 6.16 van Turistautak térképpel. Javaslom a Basecamp-re és az Openmaps réteges térképeire való áttérést. A Basecamp többet tud a Mapsource-nál (például eléri a GPS belső és a memóriakártyát egyaránt, többféle diagrammot tud megjeleníteni a track-ekről, egyszerre több tracket tud megnyitni, fényképeket tud geocímkézni track alapján stb.)
  http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=4435

  Az Openmaps réteges térképei ugyanúgy a Turistautak adatbázisából készülnek, de többféle, külön kapcsolható kiemelőréteget tartalmaznak (színes turistaút kiemelések ikonokkal, kerékpárút kiemelések ikonokkal, szintvonalak) és tartalmaznak indexelést is. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy – a TUHU térképeivel ellentétben – működjön a cím- és POI keresés. A térképek a Garmin Manager-rel telepíthetőek:
  http://openmaps.eu/node/1330

 19. Ha jól tudom, a 62s-ben már van barometrikus magasságmérő, meg 3D iránytű, de én ezekkel már feladtam a kísérletezést. (Volt egy karórám és pont annyit szívtam vele, hogy azt mondjam, ez még nem igazán kiforrott dolog. A barometrikus magasságmérő erősen függ az időjárástól, iránytűben meg mindig van nálam egy 200 forintos nagyítós darab, arról tudom, hogy nem hagy cserben, nem fogy ki az eleme.)

  A térképes tippeket köszönöm, ahogy lesz időm rá, bele akarom ásni magam a témába… indulásnak pont jók az infók és linkek.

 20. Ezekben a Garmin-okban azért sokkal jobban működik a barometrikus magasságmérő. A GPS-nél a magassági adat pontossága 1,5-2x rosszabb a vízszintes pontosságnál. A gyakorlatban 20-30 métert is eltérhet a magasság a kijelzett értéktől. A barométeres magasságmérés ezen segít. Nézi, átlagolja a GPS vevő felől jövő magasságadatokat és figyeli a nyomás változásait, néhány méterre javítva a magassági adatok pontosságát.

  Az iránytűt geoláda kereséshez szokták használni használni a gyakorlatban, de tájoló is kiváltható vele:
  http://gpsgames.hu/blog/andreas/122/mire_hasznalhato_a_sightn_go_funkcio/

 21. 20-30 méter. :)) Az órámat akkor vágtam dühösen a fiókba, amikor Zakopánéban olyan 1000 méterről felmentünk 2000 méterre, ez a szerencsétlen ‘technika’ meg 4000 métert mutatott. A 20-30 méterrel én már bőven kiegyezek. Az végülis csak egy tízemeletes épület. :)
  Geoládákkal egyelőre még nem tervezek játszani. Javíts ki, ha tévednék, de úgy tudom, a mostaniban lévő iránytű is ugyanolyan jó, mint a 3D-s, feltéve, hogy vízszintesen tartom.

  ps.
  Köszi a linket, azt hiszem, elleszek az oldalon.

 22. Na ennyi tévedés tényleg nem lesz a GPS-szel :)

  A sima 62-ben úgy tudom nincs iránytű. Az irányt két egymást követő pozíció különbsége adja meg, vagyis ha egy helyben állsz akkor a pozíció vándorlása miatt a nyíl összevissza foroghat.

  Használni mondjuk nem sokat használom az iránytűt az Oregon-ban, mert már elmúlt az újdonság varázsa, meg aztán minden elemcsere után kalibrálni kellene.

 23. Tudom, hogy en kezdo vagyok ilyen szempontbol, de nekem a telomban van iranytu… vagy valami olyasmi, szoval ha felrakok ra egy iranytu appot, akkor beall eszaknak, kikapcsolt GPS mellett is. Plusz atment a vas-teszten, mellerakva egy kulcscsomot az eszaki irany kovetkezetesen a kulcsaim fele mutat. :-)
  Ha sokra nem is eleg, azert a nagyjaboli iranyhatarozasra mar jo.

 24. Ha leközelebb is jársz az adott útvonalon (bringa), ugorj be légyszi a nagymamám kertjébe, ott is le kéne vágni a füvet :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *