Mi a nehezebb?

Ezt a kérdést egyszer már feszegettem, és valószínűleg most is ott lesz valahol a helyzet kulcsa, de azért meglepő volt szembenézni vele. (Már amennnyire szembe lehet nézni egy kulccsal.) Szóval, mit tippelsz, mi a nehezebb: a víz, vagy a föld? Illetve a víz, vagy a tehénszar?(1)

(1) Gumicsizmás parasztok a tippelési játékból kizárva. Aki hétköznapi tapasztalatból tudja, hogy a tehénszar úszik a víz tetején, az túl nagy előnnyel indul.

Akinél nem a víz jött ki mindkét esetben győztesnek, az menjen el egyszer egy kertészetbe. Én holnapra terveztem egy egész napos földtúrást (Igen, esőben. Már alig várom, hogy fázzak.), emiatt bevásároltam ezt-azt: fröccsnek való rozét (Tudtad, hogy az Aldiban 900-ért adják a 2011-es Dúzsi rozét?), virágföldet, marhatrágyát. A virágföld 40 literes, a trágya 50 literes kiszerelésben volt kapható. Ha ez víz sűrűségű lett volna, akkor a virágföld súlya megegyezett volna a gipszeszsák súlyával, a trágyáé pedig a cementeszsákéval. Ifjúkoromban mind a kettőt cipeltem eleget, a súly érzete benne van a kezemben rendesen, a most becipelt zsákok még csak meg sem közelítették. Azaz vagy én lettem sokkal erősebb, vagy a víz sűrűsége nagyobb a fenti anyagokénál.

3 Comments

 1. A kerdes ott bukik meg, hogy a “fold” nem jol definialt fogalom, egeszen mas lehet a talaj, ha jarod az orszagot (vagy a vilagot). A bolti viragfold pedig foleg humuszbol van.

 2. @UnA jobbat mondok, minden fold (reszben) humuszbol van. A humusz ugyanis mint tudjuk, elpuszlott novenyekbol meg allatokbol keletkezik. No meg az allatok altal termelt tragyabol.

  A fold, na az viszont tenyleg nem mindegy, hogy milyen osszetetelu. Ahol a kozet/humusz arany a kozet javara billen, az a “vilagosabb” fold, vagyis kevesebb a termoereje, a masik iranyban viszont “sotetebb” lesz a fold, tobb tapanyag van benne, jobb a termoereje.

  A felreertesek elkerulese vegett: nem most huztam le a gumicsizmat, egyszeruen tanultuk.

 3. egyszeruen tanultuk
  Mi is. Még a képletét is. :) (Oké, ez túlzás, de konkrétan vizsgáztam a zeolitok kristályszerkezetéből.)
  Az írásban szándékosan voltam pongyola, hiszen a kérdés nem is működött volna, ha pontosan specifikálom, mit is értek ‘föld’ alatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *