Vita, feleslegesen

Vitatkozol valakivel. Pontosabban ülsz, és hallgatod. Legszívesebben azt mondanád, hogy “Nem érdekel, amit mondasz, mert alulművelt vagy. Nem azért vagy alulművelt, mert nem olvastál eleget és kevés a lexikai tudásod, hanem azért vagy alulművelt, mert valamikor nem olvastál eleget, nem ismerted meg, hogyan működik az ember, az olvasott dolgok nem értek meg benned, nem vetted észre a jeleket – emiatt teljesen félreértesz, félremagyarázol jelenségeket, majd ezekre a félreértésekre alapozod a világnézetedet. Én pedig sem a működést nem tudom röviden elmagyarázni neked, sem éveket adni, hogy ezek megérjenek benned.”
De hát ilyeneket nem mond az ember. Inkább hallgat.

4 Comments

  1. Arra gondoltam, hogy én is inkább hallgatok.

    De azért mégis megkérdezem: miért gondoljuk, hogy amit én, te (vagy bárki más) a világról hiszünk, az lenne az igaz? Ugyanúgy tévedhetünk. Persze egy hamis illúzió mindig jót tesz az ember önbecsülésének…

  2. Ez abszolút így van. De a vita pont ezért is felesleges.

  3. “nem ismerted meg, hogyan működik az ember” – szerencsére nem egyformán és sajnos nem őszintén :)

  4. Sokszor érzek én is ilyet. Ráadásul az ilyenekkel azért sem lehet vitatkozni, mert meg sem hallgatják, amit mondasz. Vagy ha mégis (ha van benne annyi tisztelet, hogy nem vág a szavadba), akkor sem a szavaidra reagál, hanem folytatja a saját monológját. Ami ugye nem vita.

    Az ilyeneket általában ott szoktam hagyni. Még ha tágabb értelemben vett családtag, akkor is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *