Cicc

Macskátlanítottuk a lakást.
Remélhetőleg nem örökre, de nem is egy-két napra.

A macskák ugyanis kezdték megszegni az egyezséget – és az sem mentség, hogy nem is tudtak róla, hogy egyáltalán van ilyen. A deal ugyanis az volt, hogy addig lakhatnak a házban, amíg szobatiszták.

Minden a kicsivel kezdődött. Azt mondtam, kicsi? Már nagyobb, mint a másik kettő, és még csak azt sem tudom, hogy ő nőtt-e meg, vagy a többi ment össze. Mindkettőre van esély: Sztracsi akkora zabagép, mint egy exkavátor a külszíni szénfejtésen. Amíg nem élt velünk, a két idősebb macska beosztotta a napi kajáját. Amióta hárman vannak, mindenki behepeteli már hajnalban az egész napi adagot, mert egyébként a kicsi tenné meg ugyanezt, rögtön, amikor enni kapnak.
Na, ebből lesznek a brutális szarások.
Mindez úgy, hogy teljesen elkanászodtak. Kintről bekéredzkednek, csak tojni. Pedig direkt nem gereblyéztem össze a leveleket a hársfák alatt, hogy legyen valami puha, ami alá el tudják kaparni, akkor is, ha fagyott a föld. Nem mintha annyira megerőltetnék magukat: Picur már az alomban sem foglalkozott az elkaparással, egyszerűen odatette a tetejére és kész. A mestermunka meg ott illatozott, amíg valamelyikünknek elege nem lett belőle. A dög meg valószínűleg úgy gondolta, hogy minek kaparja el, ha a szolgaszemélyzet úgyis egyből eltakarítja. Hát, nem. A szolgaszemélyzetnek elege lett és kibaszta őket, mint macskát szarni. Az utolsó lökést egyébként az adta meg, amikor rendszeresen kezdtek felbukkani a fürdőszobában is a szarkupacok. Gondolom, valamelyik finnyás kisasszonynak nem tetszett az alom, aztán megoldotta máshogyan.

Szóval a helyzet megérett a brutális fellépésre, de nagyon vacak érzés látni, ahogy egész nap odatapadnak a teraszajtóra meg az ablakra és kétségbeesetten nyávognak. Az ablak ráadásul fél méterre van attól a helytől, ahol dolgozok, így mondhatni két pofára kapom az élményt. De addig biztosan nem jönnek be, amíg meg nem tanulnak odakint szarni.

11 Comments

 1. Nálunk nem opció a kijárás, lévén sziámit sikeredett kerítenünk. Korábbi tapasztalatokból okulva egy baromi kezdőköltséggel járó, de hosszú távon kifejezetten megtérülő beruházást választottunk:
  http://www.macskaalom.hu/
  Azóta nincs szag, elkaparja a macs helyett a cuccost, és egy macskánál tényleg 20-25 napig elég egy tálca. Nálunk ez volt az “ára” a macskatartásnak, mert a hagyományos alom télleg elég undorító bír lenni.

 2. A hagyományos macskaalom teljes cseréjét el kell végezni hetente, de ha egyáltalán nem szeretnél kellemetlen szagokat és fontosnak tartod a higiéniát, inkább tanácsos ezt megtenni 3-4 naponta.
  Na, ezt nálunk naponta kellett megtenni. Három macska csak három macska. Félek, hogy ilyen automatából sem lenne elég egy.

 3. Nálunk a macskáknak az udvaron ill. a teraszon van a helyük. A lakásba csak őszi időszakban szoktuk beengedni őket egy kis időre egér kereső-kémlelő őrjárat keretében:)

 4. Ez leginkább szoktatás kérdése. Mi az egyik macskát úgy kaptuk, hogy hat éves volt és az egész addigi életét lakótelepi lakásban élte. Fogalma sem volt arról, hogy mi a természet és hogy léteznek macskák rajta kívül is. :)

  De úgy néz ki, megússzák a dögök. Jön a jó idő, beindul a terasz és vele együtt a nyitott teraszajtó üzemmód, onnantól meg szabad lesz a ki-bemászkálás.

 5. tudom mar nem picik, de probaltad beleutni az orrukat a ‘vegtermekbe’ ?

 6. Igen. Bár annyira nem egyszerű a helyzet, mert rajta is kell kapni, egyébként nem is lehetsz biztos benne, hogy melyik volt.
  Egyszer sikerült, beletunkoltam a macsek orrát, aztán kivágtam az udvarra. Kint meg hideg volt és betonként ráfagyott az arcára a matyi, le sem tudta pucolni. Végül Nej kézimunkázott rajta vagy egy órát, langyos szivaccsal. Jól megbüntettem a macskát, mi?

 7. Legalább a nej azóta szobatiszta? :)

 8. Mivel még mindig bent lakik a házban, kikövetkeztethető, hogy igen.

 9. Hát ez fölöttébb kellemetlen, mert a macska akkor szarik látványosat (értsd: nem kaparja el), ha úgy érzi, hogy “ő itt a basszájba”. :)) Az alárendelt szerepű macskák kaparják el a szarukat, a HMCs kandúrok meg jellemzően direkt magaslatra szarnak, hogy a szaga jó messzir eljusson.

  A tieid meg valószínűleg azért szartak mindenhova, mert az új macskával felborult a dominanciasorrend (vagy legalábbis az új így gondolja), ezért mindegyik kifejezésre akarta juttatni, hogy ő a fő-macska.

 10. ezért mindegyik kifejezésre akarta juttatni, hogy ő a fő-macska.
  És ezért lett mindegyik kihajítva a lakásból. :) Biztosan megérte nekik.

  Egyébként ma, ahogy kitört a tavasz, egész nap nyitva volt a teraszajtó, bejöhettek a macskák is. De ezek már nem macskák voltak, hanem nyulak. Még a közelébe sem mertek menni az alomnak.

 11. Achievement unlocked! :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *