Mű és alkotó

Még én is elkövetem sokszor a hibát, pedig már évek óta próbálom tudatosan elkeríteni egymástól a két dolgot. Attól ugyanis, hogy egy szerző olyan dolgokat ír, melyekre azt mondom, nahát, pont ezt akartam én is mondani, attól még nem biztos, hogy az illető mindig ilyesmiket fog mondani. Egyáltalán nem biztos, hogy más témákban egyezni fogunk, sőt, az is lehet, hogy a következő írásában, ugyanezzel a témával kapcsolatban elveti a sulykot és erre már azt mondom, hogy ember, ez most sok lett.
Ez az egész szemléleti kérdés: nem az embert kell szeretni, aki alkot, hanem az alkotást. Az más dolog, hogy emberből vagyunk és bennünk van a kényszer, hogy valahogy viszonyoljunk az alkotóhoz is.

Mondok egy markáns példát. A 80-as években megszállott Csurka rajongó voltam. Nem túlzok, szép lassan levadászgattam az antikváriumokban mindent tőle. Nem volt kevés, gyakorlatilag egy teljes polc. Amikor alakult az MDF, még mondtam is a barátaimnak, hogy na, ez egy szimpatikus párt, ilyen emberekkel, mint Csurka, akik tökéletesen látják a világot és képesek pontosan értelmezni is. Aztán a kilencvenes évek vége felé nem győztem kihajigálni a könyveit. Még az antikváriumok is finnyásan utasították vissza. Szerencsére időben megjött az eszem és 4-5 novelláskötet megmaradt. Nem mondom, hogy a díszhelyre kerültek, jelenleg egy eldugott könyvespolc alsó sorában vannak, de vannak. A novellák ugyanis _jók_.

ps.
Tudtad, hogy az egyikben megírta a jövőbeli saját magát is? Egy kiöregedett és begyepesedett fazonról szól, aki valamikor a vízügyi atyaisten volt az országban, talán miniszteri rangban is, és nem bírja megemészteni, hogy elveszítette egykori hatalmát, mindenféle összeesküvés-elméleteket gyárt, a nagy visszatérést tervezgeti, miközben az aggkori szenilitásban már a testét sem tudja kontrollálni és csak csorog-csorog a nyála, amint iróasztalánál ülve bambán nézi a falat.

4 Comments

 1. Szia, tudnál ajánlani tőle valamit?
  Erről jut eszembe a “must read and understand”-nak lesz folytatása?
  Elég sok mindent elolvastam onnan és nagyon sok kiemelkedő volt közöttük. Szóval örülnék egy folytatásnak.
  Köszönöm.

 2. 1985-ben kezdett el politizálni, onnantól nem szabad tőle semmit sem olvasni. Korábban írt regényeket, novellákat, filmforgatókönyveket, drámákat – ezek mind egészen jók, bátran választhatod bármelyiket. (Nekem pl. valahogy a “Moór és Paál” maradt meg, amikor idegösszeomlás miatt egy kórterembe, egymás mellé kerül egy egykori lakáskérelmező meg egy kérelemelbíráló. Persze ma már a fogalmak is nehezen értelmezhetőek.)
  A műveit a wikipedia oldalán megtalálod, illetve az antikvarium.hu-n is érdemes szétnézni.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Csurka_Istv%C3%A1n
  http://www.antikvarium.hu/ant/find2.php?func=reszletes&vTemakorID=0&CTemakorID=no&cim=&szerzo=Csurka+Istv%E1n&kapcstipus=se1&kulcsszo=&sorozat=&sorozatszam=&kiado=&kiadasi_hely=&kiadasi_ev=&kiadasi_ev_ig=&chkdarab=38&ujlekerdezes=yes

  Folytatás valószínűleg nem lesz, az a válogatás több évtized tapasztalata alapján állt össze, olyan gyorsan meg nem gyarapodik a lista. :)

 3. Köszönöm szépen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *