Caciki, ahogy én szoktam

Haladjunk a korral. Ma már nem lehet igazán sikeres ember a neten az, akinek nincs gasztro blogja. Ugyan teljes profilváltást nem terveztem, de egy kategóriát megérdemel.

Akkor lássuk, hogyan csináljunk cacikit abból, ami éppen van otthon.

Kígyóuborka, tigris mintára megpucolva. (Krumplihámozóval egy csíkot lehúzok, a mellette lévő csík marad.) Jó nagy lyukú reszelőn végigküldtem, aztán elment pihenni.

Alaplötyi. Van-e itthon borecet? Nincs. Hmm… viszont van a borhűtőben ajándékba kapott házibor. Pohárba kitölt, megkóstol, tükörpróba. Igen, csókra állt a szám rendesen. Tökéletes lesz. Igaz, vörösbor, de ki nem szarja le, ha lila lesz a caciki? A bort már nem vittem vissza a hűtőbe, jó társ az a konyhai munkában.
Jöhet egy kis citromlé, majd annyi extra szűz olívaolaj, amennyi a bor volt. Frissen őrölt bors. Aha. Láttam már olyan háztartást, ahol volt borsdaráló – de a miénk nem olyan. Vagy csak én nem tudom, hova dugták. Magamra borítottam a fűszertartót és voilá: durvára őrölt szinesbors. Tökéletes. Elméletileg mokkás kanálnyi kellene, de jó lesz az az evőkanál is. Na még só, aztán elegyedjetek.
Kapor. Jelzem, ez egy sarkalatos pont. Ha nincs kapor, akkor nagyon meg vagyunk lőve. Nem mondom, hogy nem tudunk ehetőt kotyvasztani, de azt már nem cacikinek hívják. Szerencsére nálunk éppen van. Mosás, szárítás, felaprítás.
Fokhagyma. Ez az a pont, ahol semmiképpen se fogjuk vissza magunkat. Elméletileg elég lenne 4-5 gerezd, de nehogymár egy fejnél alább adjuk. Halál a fokhagymára.
És akkor már csak borogatni kell. (Jut eszembe, megint üres a pohár.) Az alaplöttybe beleszórtam az összes sajtkrémet a hűtőből, meg egy joghurtot. Botmixerrel adtam a tixotrópiának(1).

(1) A tixotrópia egyes liofil szoloknál fellépő jelenség, melynek során a kolloid struktúra (gélszerkezet) nyírással való lerombolása után regenerálódni képes. A nyíróstressz hatására a folyadéknak lecsökken a viszkozitása, amit később visszanyer.
Ez a gyakorlatban leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minél tovább keverünk egy tixotrópos folyadékot, az annál hígfolyósabbá válik, majd nyugton hagyva visszazselésedik.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Tixotrópia

A hígfolyós trutyiba belement a kapor, a kipréselt uborka és a szétnyomkodott fokhagyma. Jól elkevertem, aztán be a hűtőbe.

Éppen van otthon sós köménymagos kifli, tökéletes lesz.

3 Comments

  1. Lila lett?
    Mert akkor kipróbálom, hátha elrettenti a családot és megehetem én. Egyedül:)

  2. tudsz élni!
    de hát ezt tudtuk:-))

  3. @bobek64:

    Eleinte lila lett, de aztán a tej győzött.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading