Rég volt már macskás írás.

Éppen tegnap leltároztuk fel a készletet Nejjel. Itt van a lista:

  • A legokosabb macska kétségkívül Tépőzár Gizella, aka Gizi. Elsőre ez meglepő is lehet, lányomnak például egyből kikerekedett a szeme… de még gyerekmacska, nincs egy éves – emiatt idétlen. Esze viszont, az van. Érdekes összevetni, hogyan szoktak jelezni, ha be akarnak jönni a lakásba. Kajla leül az ajtó elé és vár. Ha kell, akár egy félórát is – amíg valaki észre nem veszi. Picúr ezzel szemben az üveget kaparja – és előbb-utóbb valakit ez zavar annyira, hogy beengedi. Gizi viszont feltornázza magát a kilincsig, rákapaszkodik, majd csüng rajta. Próbálja lenyomni. Ha nem lenne ilyen megvetemedett a teraszajtó, már tuti kinyitotta volna. De az is sokat elárul, hogy az összes macska Gizitől – a még nem egyéves macskától – tanulta el, hogyan kell kinyitni a kajás szekrény ajtaját.
  • A legnagyobb egyéniség kétségkivül Picúr. Nyilván hozzájárul mindehhez, hogy ő a legidősebb – hamarosan öt éves lesz – és neki volt a legbizarabb előélete. Picúr folyamatosan keresi önmagát, önmaga macskaságát. (Hallmarks of Felinity, Brooke McEldowney-től.) Azt már írtam, amikor Kajlát másolta és faágakat hozott nekünk enni. Amióta viszont Gizi is családtag, azóta sülve-főve együtt vannak. A legöregebb és a legfiatalabb macska összebarátkoztak. Bármilyen furcsa, de Picúr tanul viselkedésmintákat a kölyökmacskától. Ugyanolyan idétlen lett, ugyanúgy rohangászik, ugyanúgy karmol, harapdál, mint a kismacska. De emellett őrzi a házat, felelősségteljesen járőrözik a kerítés mentén… esténkét pedig jön és jelent az alfa hímnek. Azaz nekem. Amikor ágyba bújok, bár fogalmam sincs, merre lehet, de nem fordulok bele a párnámba. Várok. Egy-két percen belül megjelenik, odabújik mellém. Megvan a menetrend, hogyan kell végigsimogatni. Ez 5-6 perc. Ha megtörtént, feláll és elvonul valahová aludni.
    Ha neadjisten kimarad egy éjszaka, látszik, hogy teljesen összezavarodik.
    Az érdekes az, hogy Nejtől elviseli, ha a kezébe veszi, a lányomtól elviseli, ha dögönyözi… de tőlem nem visel el semmit. Ellenben én vagyok az, akihez éjszakánként odabújik.
  • Kajla kétségkívül a legkedvesebb, legbarátságosabb macska – legalábbis az emberekhez. A többi macskával folyamatosan harcban van. Sikerült kierőszakolnia azt, hogy kétéves létére ő lett a főmacska. Emiatt nem is barátkozik, nem is vesz részt a közösségi életben. Viszont az emberekkel…. ő az ideális macska. Nem csinál semmit, ami kellemetlen lenne. Reggel kikéredzkedik, délután hazajön. Kint pisil, kint kakil. Aztán este megint elmegy, várja a sötét és a kaland. Bárki egy méteres közelébe kerül, már berreg. Imádja, ha játszanak vele, ha simogatják. Ha orvoshoz megyünk, elég, ha lenyitjuk a doboz ajtaját, már magától mászik bele. Egyedül ő képes használni a csapóajtós almot. Ő az, aki még nem karmolt meg senkit. (Egyszer az állatorvost – de akkor műteni vittük.) Ő az akit bármikor, bármilyen állapotban meg lehet simogatni, mindig hálás érte.

Szóval… ez a készlet. Jól elvagyunk.