Nocsak

Azt olvastam itt, hogy

Viszont ami megdöbbentő, hogy egészen tragikusan rossz a helyzetünk az egészségügyi ellátás eredményességét tekintve – és ha csak egyetlenegy okot szabad mondanom, hogy miért is kell hozzányúlni a magyar egészségügyhöz, akkor ez volna az. A kórházi kezelést követően elhunyt infarktusos betegek és a rákbetegek halálozási rátáját, a nem megfelelően kezelt betegségek miatt elvesztegetett éveket valamint a csecsemőhalandóságot tekintve Magyarország a huszonöt ország között a 24., utolsó előtti helyen végzett, csak Lettországot előzzük meg.

Miután négy évnek kellett eltelnie, hogy megállapítsák a bajomat – azt a bajt, melyet az első rutinvizsgálaton ki kellett volna szúrnia egy közepes képességű gasztroenterológusnak -, csak lelkesen bólogatni tudok. De azért meglepett – és gondolom, téged is, Hamurabi -, hogy erről pontos statisztika is van.

6 Comments

 1. Ha belegondolsz, annyira nem meglepő.
  Mindig mindenről pontos statiosztika készül sztem, csak a nem elég pozitívak nem kapnak túl nagy publicitást. Nyilván, maga alatt senki nem nyiszatolja a faágat….

  Mondjuk azért ezt nyilván orvosa is válogatja. Nekem pl. nagyjából kellemes tapasztalataim vannak e téren bár ez inkább a bajaim együttállásának ritkaságának köszönhető…

 2. Azért én meglepődtem. Lehet, hogy én vagyok túl paranoiás, de valahogy úgy gondolom ebben az országban, hogy ha valahol elkezdenek statisztikát készíteni egy olyan területről, ahol az érdekeltek előtt nyilvánvaló, hogy baromira szarul állunk, akkor ott jó eséllyel fog a statisztika kozmetikázódni.

  Hoppá. Lehet, hogy ez már a kozmetikázott statisztika?

 3. Egészségügyben semmin nem lepődök már meg…
  Viszont az egészségügy finanszírozásának reformja során feldobnék pár tíz milliót egy olyan freeware API fejlesztésére, amivel szabadon lehetne statisztikázni az OEP full adatbázisában… Aztán a sok fejlesztő a free API-val készíthetne különböző érdekes lekérdezéseket, pl irassuk ki annak a két orvosnak a nevét, aki rajta van egy adott magas támogatottságú gyógyszer 100 legaktívabb felírójának listáján, de nincs rajta a gyógyszert gyártó cég Karib-tengeri kongresszusának 100-as listáján.

 4. Vazze, web 2.0! ;)

 5. …és meg is osztod majd velünk nehezen feltárt eü problémád természetét? :)

 6. Persze, félig-meddig már össze is állt az írás, csak teljesen körbe akarom járni biológiailag, nehogy hülyeséget írjak. Meg úgy talán tanulságosabb is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *