Letelepített bunkóság

Gondolom, valaki be akart menni jegy nélkül.
– Baszd meg te az anyádat! – ordította kifelé az ellenőr a metró bejáratánál.
– Ide akkor sem jössz be, ha jegyed lesz! – kiabálta hozzá a biztonsági őr.
Mindezt kénytelen voltam testközelből végighallgatni, mivel a bérletem a belső zsebemben lévő irattárcában van, ahonnan elég körülményes előbányászni.
Az ilyen közjátékok remekül meg tudják alapozni a reggeli hangulatot.

Elgondolkodtam, hol ment félre a rendszer.
Először is, a tömegközlekedés meglehetősen szar. Ez tény. Sűrűn kell heringként zsúfolva utaznunk, nemritkán hajléktalan, büdös emberekhez tapadva. A buszok pontossága nevetséges. És akkor a nagyobb metróállomások, aluljárók balkáninal is rosszabb állapotáról nem is beszéltem.
Az emberek is idegesek, frusztráltak. Nem csoda, hogy elég egy apró szikra, hogy bedurranjon az agyuk. Ilyen apró szikra pl. a torlódásokat okozó ellenőrlánc a metróállomás bejáratánál.
De nézzük ugyanezt a másik oldalról. A jegyeket, bérleteket tényleg ellenőrizni kell. Ez egy ilyen világ. Az erkölcsi tartás nem nő csak úgy magától – ahhoz kell legalább egy generációnyi jólét. Meg normális politikusok.
Szóval reménytelen.

Oké.
Tehát látható, hogy a jegyek ellenőrzéséhez orrszarvúbőrű emberek kellenek. Akikről lepattan minden kurvaanyázás. Sajnos ilyen emberek csak kompakt kiszerelésben kaphatók… azaz agyuk is orrszarvúagy méretű.

Kellemetlen.
Ez gyk. azt jelenti, hogy a rendszer nem lehet más jelenleg, mint amilyen.
Kénytelenek vagyunk minden reggel a letelepített bunkó élőláncon – és az általuk okozott torlódáson – keresztülverekedni magunkat.

Csak tudnám, hogy a világ más pontjain hogyan másztak ki ebből az önmagába zárt logikai rendszerből?

[Update]
Azóta belefutottam egy érdekes esetbe. Az ellenőrzésnél az egyik utas – egy látszólag teljesen normálisnak tűnő idősebb férfi – váratlanul hisztérikus kitörést produkált, amikor az ellenőrök közelébe került. “Ne érjen hozzám, mert megölöm!” – ordítozta. Persze az ellenőr libának se kellett sok, az is elkezdett ordítozni, így pillanatok alatt hatalmas perpatvar kerekedett.
Ha jól láttam, a hapinak érvényes bérlete volt – mégis elborult az agya.
Érdekes.

4 Comments

 1. Ha allando lenne az ellenorzes, akkor nem lenne torlodas, hiszen mindenki jo elore elokeszitene a berletet vagy jegyet. (Es az allando ellenorzes bunko ellenor helyett geppel lehetne a legjobban megoldani, ugye.)
  En mas megoldast nem latok, azt varni hogy az emberek csak ugy jodolgukban maguktol vasaroljanak berletet/jegyet botorsag….

 2. Az automatizálásról már lehetett itt-ott hallani. De gondold el, mennyivel drágább lehet a gép, mint a bunkó? Az utóbbi bokrokban terem, csak le kell szakasztani őket.

 3. Az ellenorok genetikailag kodolva parasztok, ez a problema lenyege. Elmondok egy jo peldat is. Minden aldott nap a deak terre erkezem – ervenyes jegy a kezemben – es mindig a kisfoldalatti kijaratanal szeretnek felmenni, mert az van legkozelebb a vegcelomhoz. Ez hol sikerul, hol nem. Hiaba van ervenyes jegyem es adom oda az elso felszolitasra – persze, jo napot, meg kerem, meg koszonom, hogyne… – ettol meg nem mindig szeretnek. Vagy tovabb tudok menni vagy nem. Ez attol fugg, hogy az eppen aktualis ellenornek milyen kedve van. Tizbol ketszer nem engednek fel, mert ez mar masik metro terulete es ervenyesitsek egy masik jegyet. Persze hiaba mondom a baromnak, hogy eddig ervenyes jeggyel jottem, most sem logni akarok, csak feljutni a felszinre, nem lehet. Miert nem? Egyszeru, az mar masik metro terulete es kesz. Azt nem fogja fel a pici ellenor agya, hogy nem akarok utazni – es nem is fogok – csak szeretnek kijutni azon a kijaraton, azt nem lehet jegy nelkul. Kivancsi volnek a BKV szabalyzatanak melyik pontja tiltja a metro teruleten valo tartozkodast jegy nelkul, illetve melyik tiltja, hogy valaki masik kijaraton menjen ki, mint ahova a jegye szerint tartozna. Summazva, ha nem vagyok szimpi, akkor keruljek egy kellemeset es setaljak a hidegben/szakado hoban az ervenyes jegyem ellenere. Na ez a gond az ellenorokkel, azert all veluk mindenki hadilabon, mert bunkok, egy fikarcnyi empatia sincs bennuk es meg akkor is szorakoztatnak, ha ervenyes jegyed/berleted van. Egyebkent en reszemrol vagtam mar pofon ellenort, amikor megragadta a baratnom ruhazatat, hogy ott tartsa (rohantunk volna a metrohoz ervenyes jeggyel). Lehet, hogy az en vagyok forrofeju de tenyleg nehezen viselem ha a szeretteimet bantjak, plane fizikailag. Ez jo hosszu lett. :)

 4. Az ellenör is ember.

  A dolog ott van elbaszva, hogy

  – kapott egy pici hatalmat, amivel visszaélhet, és oktatják neki a ‘hogyan’-t
  – a visszaélési lehetöséget a BKV biztonságí-tuskó-val támogatja => igybátrabbak
  – 10 éve moszkvában már mágneskártyás rendszer volt. Ez itt még mindig balkán
  – mindemellet az egész rendszer úgy le van pusztulva, hogy ránézni sem tudok, nemhogy utazni….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *