Meg se tudom mondani, hányszor néztem le szánakozóan azokat, akik annyira lemaradtak a darwini evolúcióban, hogy képesek e-mail útján beszopni egy vírust.
Mindig el szoktam mondani, hogy kéretlen levelet meg se nyitunk. Pont. Ha megnyitottuk és van benne csatolás, akkor nem kettőtkattintunk, hanem jobbklatty, lementjük, megnézzük a kiterjesztését. Pont. Ha futtatható, akkor töröljük.
Erre csak a szerencsén múlott, hogy ma nem kellett magamat tökönrúgni.
Van egy accountom a cjb.net-nél. Nagyon hasznos dolog, intenzív online életet élőknek csak ajánlani tudom. Tulajdonképpen kapsz egy e-mail domaint, és annyi mail aliast hozhatsz létre magadnak, amennyit akarsz, átirányítva azokat ténylegesen használt postafiókokba.
Ma kaptam egy e-mailt a mailer daemontól, miszerint figyelmeztetnek, hogy a tegnapi nap során az accountomról nagy tömegű spam küldését regisztrálták. Legyek kedves, olvassam el figyelmesen a mellékelt útmutatót, hogy mi a teendőm. Én hülye, megnyitottam. Szerencsére csak az volt benne, hogy az ISP-m már kigyilkolta a W32/Mydoom.o@MM!zip fedőnevű dögöt.

Feleim! Ez egy olyan virnyák, amelyikkel a rendszergazdákat célozták meg!

Eleve melyik admin gyanakodna egy Mailer-daemon nevű feladóra? Hiszen régi jó barátom, személyesen is ismerem. Persze feltűnhetett volna, hogy nem mailer-daemon@cjb.net a feladó, hanem mailer-daemon@myaccount.cjb.net – én pedig nem csináltam ilyen aliast. De ezt beszoptam.
A másik pedig, hogy minden admin szemét elönti a vörös köd, ha azzal gyanúsítják, hogy szpemmel. És ilyenkor elfelejti azt a bűvös jobbklatty-save kombinációt. (Sőt. Nekem ugye az outlook akkor is feldob egy ablakot, ha kettőt kattintok. Dühösen ignoráltam.)

Nem lehetsz eléggé paranoiás.