Pulzus

Tudom, nem régen értekeztem arról, hogy a rossz dolgokat felejtsük el, amilyen gyorsan csak lehet, de ezt most nehéz.

Ugye itt van ez a baromarcú Creators Update. Először a videóvágó gépre telepedett fel. Azt még nem is bántam, naívan úgy gondoltam, ugyanazt értjük a Microsoft-tal kreativitás alatt. (Hát, nem. Az MS leragadt a Candy Crush Saga színvonalán.) Aztán másodikként felkerült a melós laptopomra, és ekkor dobta le az agyam a szíjat és lett belőlem hörgős zombi. Pontosabban ekkor még nem, de hamarosan. Írtam már, hogy mi minden esett szét, nem akarom magam ismételgetni. Ami a legjobban fájt, az a szinkronizáció megszűnése volt a pulzusmérős órámmal.

Még mindig emlékeztető. Elég sok pénzbe került, amíg ehhez az órához eljutottam. Először volt egy kajakozós vízálló órának vásárolt 5e forintos vacak, mely mért ugyan pulzust, de semmit nem tárolt. Ez arra volt jó, hogy felkeltse az igényeimet. Azóta elszakadt a cserélhetetlen műanyag szíja, kuka. Utána vettem 27e forintért egy Polar órát, mely az eladó szerint tud kommunikálni a számítógéppel. Nem tudott. Venni kellett hozzá egy illesztőegységet 15e forintért. Ezzel már tud, de csak az aktuális testmozgáshoz tartozó átlag, illetve maximális pulzust viszi át. Érted? Két számot. 15e forintért. Melyeket kézzel is be tudok gépelni a polarpersonaltrainer oldalon. Undorral vágtam bele a fiókba. Aztán Nejnek megtetszett, most ő használja. Én pedig próbálkoztam tovább. Piszok szerencsével megcsíptem egy Geonaute Onmove 200 karórát a Decathlonban. _Pontosan_ azt tudta, amire szükségem volt, a 35e forintos óra kifutó termékként 27e forint lett, de aztán ráraktak egy akciót is, így már 16e, nekem meg volt még kuponom, szóval megúsztam 15e forintból. (Csak viszonyításként: a csomagban egyébként benne lévő jeladó egység önmagában 14e forint.)

Nos, ezt az órát használtam teljes megelégedéssel a Creators Update megjelenéséig.

Tisztázzunk még valamit. Mondhatja bárki, hogy ez miféle úri huncutság már. Nem az. Ha az ember komolyan gondolja a sportolást, akkor nagyon fontos, hogy pontosan tudja adagolni a mozgás intenzitását. Ehhez meg mérni kell. Pont. Az már komolyabb érv, hogy mennyi sarlatánság található a pulzuszónákkal kapcsolatban, mennyi ellentmondó, de kizárólagosságra törekvő elmélet. Ezekkel valamikor én is foglalkoztam, elég komolyan, aztán hagytam a fenébe. Fejben váltottam: nem a fogyás kedvéért sportolok, hanem az egészségért. Kész. Valószínűleg én leszek – ha már nem én vagyok – a kerület legedzettebb kövér embere. Leszarom. Viszont az, hogy mennyit mozgok az aerob, mennyit az anaerob zónában, az fontos. Ehhez meg óra kell.

Amikor a dolgozós laptopom is elesett, felértékelődött a médiacenter laptop. Ez volt az utolsó, amelyikre nem ment föl még a Creators Update. Be is védtem, amennyire lehetett. Defer, meg WUShowHide. Szerinted? Még a balaton-felvidéki túra előtt nagy vidáman közölte a gép, hogy felkerült egy feature update, indítsam újra a gépet. Na, itt vesztettél el engem, kedves Microsoft. Mert egyszerűen az, hogy kijön egy frissítés, mely csupa, számomra értékelhetetlen szart frissít, cserébe legyakja az egyik legfontosabb alkalmazásomat, és nem mondhatom azt, hogy lécci, amíg vagy a Geonaute, vagy a Microsoft nem rak rendet, addig ne menjél fel, nos az valami annyira arrogáns, annyira elfogadhatatlan, hogy nem is találok rá szavakat.

Megint egy oldalszál. Ez egy ilyen írás. Amikor a laptopom bedőlt, hivatalosan is bejelentettem a Geonaute oldalán, hogy Houston, szar van a palacsintában. Ugyan nem számítottam rá, de két hét múlva kaptam egy levelet. A cég leírta, hogy igen, tény, a CU kinyírja az alkalmazást. Méghozzá USB kapcsolat szinten. Felvették a kapcsolatot a Microsoft-tal. Aztán egy hét múlva jött az újabb levél. A Microsoft elismerte a hibát és igéretet tett, hogy a Fall Creators Update csomagban javítja. Addig legyek türelmes. Tekintve, hogy a sima CU-t három hónap spéttel kaptam meg, így a szeptemberre ígért FCU sem valószínű, hogy idén meglesz. Sorry. Ja, meg használjam addig az app-ot.

Igen, van app. Androidra meg IOS-re. Az első verziót meg is néztem. Olyan 2,5 csillag körül értékelték. Az eddigi tapasztalataim alapján túl. Ez egy akkora, de akkora kalap szar, hogy a forradalomnak először ezt kellene elsöpörnie. De ne rohanjunk előre.

Tehát az összes Windows 10-es számítógép elesett. Mi van még? Például az elektronikus hulladék dobozban egy tízéves netbook (Windows 8.1) és egy tizenkét éves tabletpc (Windows 7). Próbáljuk meg életre kelteni valamelyiket. A netbook nagyon hamar bedobta a törölközőt, gyakorlatilag ahányszor elindítottam, annyiféleképpen viselkedett, de az elvárt viselkedés nem volt köztük. A tabletpc már jobb képet mutatott. Igaz, nehezen pöccent be, de aztán fokozatosan magára talált. Mondjuk a 300+ patch(!), melyet vagy öt részletben nekiállt telepíteni, három napra lefogta azt a szerencsétlen gépet.

Igenám, de közben teltek a napok. Én pedig használni szerettem volna az órámat.

Illetve. Illetve. Az történt, hogy kezdtek kommunikációs hibák fellépni az óra és a jeladó között. Ezeket eleinte vudu módszerekkel el tudtam hárítani, viszont egyszer már semmi nem segített. Oké. Egy éven belül vagyunk, garancia. Én naív. Azt hittem, hogy a Decathlonban helyben kipróbálják egy másik jeladóval, aztán kiderül, hogy vagy az óra, vagy a jeladó a hibás, ezek után simán kicserélik és megy minden tovább. Régen nem tévedtem ekkorát. Az ügyintéző (egy 19 éves kölyök) közölte, hogy a szabályok szerint ők nem tehetnek semmit. Beveszik, elküldik Hatvanba, ott bevizsgálják. Ennyi. (Ezek után nem is csodálom, hogy csupa fiatal kölyök van a boltban. Semmit nem kell ismerniük, csak a szabályokat.) Mennyi a válaszidő? Egy-két hét, mondták szóban. De a jegyzőkönyvbe már 28 munkanap került. Tulajdonképpen mindegy, ekkor már láttam, hogy a balaton-felvidéki túrát így is, úgy is buktam. Még a túra hetén kaptam egy értesítést, hogy bevizsgálták, az órának kampec. Menjek be, egyezkedjünk. Tekintve, hogy nekem ez az óra tényleg fontos, online megrendeltem a következő generációs Onmove 220 órát és úgy gondoltam, hogy hazafelé beugrok érte. Azért volt némi bizonytalanság bennem: oké, azt sejtettem, hogy nem az óra eredeti árát (35e) kapom vissza, szóval azt a nagy szerencsét elbuktam, de abban azért bíztam, hogy ha az óra volt rossz, akkor visszakapom a jó jeladót. Ugyanis az új óra 27e forintos árában nem volt benne a jeladó. Az plusz 12e forint. Mit tippelsz? Lópitty, ahogy egy kajakos kolléga szokta mondani. Az újabb fiatal kölyök közölte, hogy a _szabályok szerint_ a teljes csomagot le kell selejtezniük, órástól, jeladóstól. Fasza. Vehettem pluszban egy jeladót is.

Itthon nekiálltam próbálgatni. Jobb híján az androidos applikációval. Hát, Árpád… mint sajtreszelővel recskázni. Az app nem találta az eszközt. Aztán megtalálta, de menetközben váratlanul összeomlott. Majd ha minden összejött, akkor azt mondta, hogy nincs track a készüléken. Óra újraindít, mobiltelefon újraindít. A következő próbálkozáskor meg a credentials-t vesztette el, adhattam meg újra a felhasználói nevemet meg a jelszavamat. Gyakorlatilag pezsgőt bontottam minden sikeres felszinkronizálás után. Ja, ilyenkor rendszeresen közölte, hogy az óra firmware-je elavult, frissíteni kellene. USB kapcsolaton keresztül. Csá, Creators Update.

Azt hiszed, nem lehet rosszabb? Te kis naív nyári gyermek. Megint elkezdett szarakodni az óra és a jeladó. Úgy értem, az új óra és az új jeladó. Kitolom a bringát, elindítom a mérést, searching… aztán közli, hogy nem lát pulzusmérőt. Ugye, ezzel vittem vissza a korábbi órát is. Most ott járunk, hogy ha ilyenkor újraindítom az órát, majd újra megpróbálom összepároztatni a jeladóval, akkor megjavul. És persze rögtön 150-es pulzust mér, mert.

Jó hosszú írás lett. Megpróbálom összefoglalni. Eddig elcsesztem 86e forintot a projektre. Jelenleg van egy bizonytalan órám a jeladóval (kösz, Geonaute), van egy nem működő PC szinkronizáció (kösz, Microsoft) és van egy kukaérett android app (kösz, Geonaute). Van egy használhatatlan Polar órám, dokkolóval. A Garmint még nem próbáltam, de semmi kedvem megint csillió forintot beleölni egy bizonytalan kísérletbe. (_Nem_ érdekel a lépésszámláló.)

Erről valahogy az a Dilbert karikatúra jut eszembe, amikor a hapi ül a szobájában a _város egyetlen videótelefonja_ előtt és várja, hogy a technológia használhatóvá fejlődjön. Mert a geek javíthatatlanul optimista.

23 Comments

  1. Én korábban egy Polar M400-at használtam erre a feladatra. Tökéletesen működött a BT sync a telefonnal, az iPhone app is elég jól használható volt. Könnyen lehetett beállítani, hogy milyen értéket mutasson a kijelzőn. Nem érintős, hanem rendes fizikai gomjai vannak, a mellkaspántos érzékelője is pontosabb mint a ma elterjedtebb integrált optikai érzékelők. Vettem hozzá egy bringa konzolt és még kerékpáros óránakmis kiváló volt. Nem tud annyit mint pl egy 230as Garmin, de lényegét ami edzéshez kellhet igen (pulzus, sebesség, távolság, idő, pulzus zónákban eltöltött idő, értesítés) és árban kedvezőbb.

    • Jól hangzik. Az eredményt hol, milyen formában tudod megtekinteni? (Mert a polartraining oldal elég fapados.) Illetve tud gpx-be exportálni?

  2. Én tényleg nem értem, Józsi, miért szopatod magad állandóan. Számtalan ismerősöm használ pulzusmérős órákat wireless kapcsolattal, én magam Apple Watch + Strava pároson élek. Egyszer kellene befektetni egy normális darabba és utána évekig nincs gondod.

    • Ember, nem jött le az írásból, hogy _ezt a normális darabot_ keresem? :)
      Az Apple nálam nem jöhet szóba, az ilyen alvásfigyelős, lépésszámlálós készülékektől idegenkedek, csuklón mérő óra szintén nem lehet, ezzel meg ki is lett zárva egy csomó divatos készülék. A piac meg még elég zavaros.
      Igazából nekem egy olyan eladó kellene, aki átlát egy csomó terméket, nem akar átvágni és tud olyan órát javasolni, amely kielégíti az igényeimet. Jelzem, ezek a Geonaute 200/220 órák _pont_ ilyenek. Az már más téma, hogy a gyakorlatban milyen minőséget nyújtanak. Meg mennyire szívok a körülményekkel. (Lásd, Microsoft CU.)

      • De miért kell neked olyan, amit PC-vel kell syncelni? Miért nem jó, ha telefonnal/felhőbe dolgozik?

        • Egyfelől az átjárhatóság a különböző tracker programok között, másfelől a túrák gpx track-jeit archiválni szoktam, illletve későbbi túrákon fel is szoktam használni. (A gpx fájlokat át tudom rakni a Garmin túra gps készülékre, ahol útvonalként látszódnak.)
          Tudom, ez nem futóóra funkcionalitás, de én szoktam ezeket az órákat használni kerékpártúrákon, kajaktúrákon is.

          • A Polar Flow webes felületén simán letölthető.

          • A jelenlegi felállás pont így működik. Csak éppen a PC sync hibátlanul ment (ameddig ment), a mobilos sync meg úgy szar, ahogy van. Ezért örülnék jobban a PC-s szinkronizálásnak.

  3. Akkor legyen Garmin. Igaz, az sem olcsó, de az mindig minőségi termék.

  4. A Polarnál mindig is megvolt ez a szopás, régen sem volt kompatibilis a standard laptopos IrDA adapterrel az órájuk, vehetted a sajátjukat és szívhattál az illesztőprogramokkal…a syncelésük is elég fura. Ők erre játszanak, alapmodell – alap adatokat tudsz áttölteni, nem történik tényleges trackelés…ráadásul a GPSes korszak óta komoly lemaradásban vannak a Garminhoz képest.

    A sajátmárkás modelleknél sincs új a Nap alatt…

    Vegyél egy Garmin órát, az alap modellek is látszódnak sima USB háttértárként, de már alapszinten is van bennük blutooth, amin keresztül tud syncelni egy mobilhoz párosítva. nem erőltetik rád a saját szoftverük, az iparági standard ANT+-t tudják és elég jó a használtpiaci értékük is + ha később jobb órát vennél nem kell kukázni a kiegészítőket. (Polarnál sajnos igen, nem tudsz szintet ugrani, mert más rádiós megoldást használnak a jobb óráik…)

    Forerunner 35 teljesen jó vétel alap sport célokra, lazább utcai viseletként is hordható, az optikai pulzusmérője is teljesen korrekt – egyedül a sprint/intervall jellegű edzéseknél kavarodik meg. Kicsit fentebb a Forerunner 230 van (ha a pulzusmérő övhöz ragaszkodsz) vagy a Forerunner 235 (optikai pulzusmérős) – kb egy árban kapod meg őket.

    A garminnál a gyári szoftverükkel elég jól tudsz kreálni útvonalat, a háttértár jellegű működés miatt könnyű menteni a rögzített fileokat, stb. Vannak hasonló tudású Polar alternatívák is, de én nem bohóckodnék azzal – a Garmin a piaci etalon és sajnos ez a 150-170EUR ami alatt nem kapsz teljes értékű, jó GPS+HRM megoldást.

    Javasolnám német vagy EU webshopokból a beszerzést, sokkal olcsóbbak, mint az itthoni kiskerár, a legtöbbnél ilyen értéksávban már ingyenes a szállítás. ROSEbikes, wiggle, runningwarehouse.eu, amazon.de, canyon.com…

    Rengeteg tesztet pedig itt találsz, ő a legnagyobb tesztelője ezeknek a kütyüknek: https://www.dcrainmaker.com/blog

    (Játszana még a Suunto, de arról nincs sok tapasztalatom, úgy tudom ők is “egyedi” megoldásokat preferálnak…és nem sokkal olcsóbb, mint a Garmin.)

    • “az alap modellek is látszódnak sima USB háttértárként”
      Tökéletes időzítés. :) Pont ezt az információt vadászom a neten, de eddig nem találtam meg egyértelműen.

  5. Már több mint két éve használok egy Polar M400-ast pulzusmerő övvel. Futáshoz, kerékpározáshoz tökéletes. Nem érintőképernyős, és csak fekete-fehér, cserébe nem kell naponta tölteni, és a képernyő sem sötétedik el (always on display).
    Szabadon lehet konfigurálni, hogy milyen értékeket mutasson edzés közben az óra, az edzés után Bt-on szinkronizál az andoridios vagy ios-es PolarFlow app-el, vagy USB-n keresztül a windowsos vagy osx-es PolarFlow Synch programmal.
    Az adatok viszont a felhőbe mennek, itt lehet őket megnézni: flow.polar.com Az edzést lehet manuálisan tcx, csv vagy gpx formában exportálni. Ha viszont valaki nem akar ezzel vesződni, akkor össze lehet kapcsolni a polar flowt a strava-val, a stravát meg automatikusan google drive-ba menteni az IFTTT-n keresztül: https://ifttt.com/applets/415646p-automatically-save-your-strava-activities-to-a-google-spreadsheet
    Az órának csak két hátránya van:
    1. A töltés és USB szinkronizálás nem vezeték nélküli, hanem micro USB kábellel van megoldva. A micro USB csatlakozónak teljesen száraznak kell lennie használat előtt, különben tönkremegy a csatlakozó. Edzés után nem ez az alaphelyzet.
    2. Az óraszíj fogyóeszköz, nekem napi használat mellett másfél év után kellett új szíjat rendelnem.

    • Ahogy nézem, a vízállósága nem túl acélos. (3 atm, amikor már a legegyszerűbb vackok is 5 atmoszférát tudnak.) Ez kajakozásnál nem túl előnyös.

      • Igen, a micro USB csatlakozó a gyenge pont. Én vizes környezettel ritkán találkozom, szinte csak ha elered az eső, vagy zuhany alatt. Ezek nem okoznak problémát. Nyaraláskor úszni is szoktam az órával, illetve néha kajakozás / kenuzás, szigorúan hobby szinten. Eddig ezt is kibírta. Úszás közben viszont nem lehet pulzust mérni, mert a Bt vízben nem működik.
        Most utánanéztem, és meglepett hogy a 3atm-hez ez az ajánlás: Suitable for everyday use. Splash/rain resistant. Not suitable for showering, bathing, swimming, snorkeling, water related work, fishing, and diving.
        Én eddig józan paraszti ésszel azt gondoltam, hogy 3atm = 30 m vízmélység, és ennek megfelelően használtam.

  6. Nem bántásból, de ahogy elnézem, hibát hibára halmoztál.
    Azt gondolom egyértelmű, hogy a Geonaute = dzsunkaPC. Ha ideáig jutottál netes keresgélésben, az kevés.
    “Igazából nekem egy olyan eladó kellene, aki átlát egy csomó terméket, nem akar átvágni és tud olyan órát javasolni, amely kielégíti az igényeimet” – ööö, megeszem a kalapom, ha Geonaute-ot szakember ajánlja.
    Be kell menni valami normális órás-futóboltba és tanácsot kérni (zerge, multinavigator).
    A PC-re szerintem sincs semmi szükség, de ha mindenáron GPX-et akarsz tárolni, akkor a saját PC mellett még ott a gpsies.com. Különben is útvonalat jobb megrajzolni, mint a bejártat elrakni. Ebben a gpsies nagyságrendekkel jobb mint az ócska Garmin GPS szoftver.
    “átjárhatóság a különböző tracker programok között”: https://tapiriik.com/
    A PC-re letöltés szinte bármely appból vagy normálisabb óráról megy.
    Normális óra szerintem: Garmin, Polar, Suntoo
    Valami fájása mindnek van, de egy bizonyos (ár) szint felett nagy gond azért nem várható.
    Ez a szint márkánként szerintem:
    Polar M400 (50)
    Suntoo Ambit 3 (74)
    Garmin Forerunner 230 (65)
    Zárójelben a Multinavigátoros árak. Ezek egyébként jobbára régi modellek, sokat akciózzák őket.
    Én egy Fenix 3-at vennék, ha lenne időm sportolni.

  7. Tudom, megint en leszek az olcsojanos, de MiBand2. Ha tudsz hozza olyan szijat szerezni, ami atoleli a karod (mindenkepp femszijat vegyel, a muanyag szar, plusz ala is izzadsz!), egy huseges, pontos tarsat kapsz – potom 13-15kHUF-ert. Van hozza android alkalmazas (kozepesen szar: a kozossegi halos resze oborzalom), illetve nem tudom, hogy tudna-e lokacio alapjan magiazni, egyet viszont nagyon jol tud: pulzust merni. Van hozza egy kis, 3k korul kostalo MiBand Tools nevu app, azt megveszed, es onnantol akar ketpercenkent is mer neked pulzust, csak legyen veled mobilakksi. Valamennyit tud az ora is tarolni, illetve az androidos app le tudja rola szivni a mert ertekeket. Exportalni nem tudom, hogy tud-e, utana kell olvasni, nekem sose volt ra szuksegem. Amennyire tudom, tobb health alkalmazas is kompatibilis a MiBand-dal, tekintve hogy az egyik legnepszerubb cucc az alsokategoriaban.

    Ja, es mellette szep nagy betus digitalis ora is, ha simogatod, mutogat neked pulzus- es lepesszamokat is.

    • A Mi Band azért nem igazán összevethető egy GPS képes eszközzel, mert ahogy figyeltem az írásokat, ez is fontos volt. De majd kijavítanak :)

  8. A TomTom (Spark|Runner) 3 Cardio optikai pulzusmérőjéről (meg GPS-éről) elég jókat írnak. Van PC sync meg automatikus export pl. Endomondoba. A német Amazonon néha 120EUR körül is lehet találni (újat).

  9. Rajtam is MiBand2 van (szerintem 15 ezerből majdnem 3-at lehet venni, nem egyet), nagyon szeretem, de ez nyilván nem ugyanaz a kategória, mint a Polar meg a Garmin. Én lépésszámlálásra és alvásfigyelésre használom, erre jó. Vannak, akik állítják, hogy a pulzusmérője is kiváló, akár sportolás közben is. Passz. Nyár elején, amikor naponta mérnem kellett a vérnyomásom, néha rámértem a Mibanddel is, és közel hasonlóakat mért, mint a vérnyomásmérő.

  10. Hülye vagyok, a lényeget felejtettem el: nem értem ezt a tömérdek szívásodat a Win10-zel, meg azt a mondatodat sem, hogy csak jövőre lesz Fall Creators Update-ed. Miért? Október akárhanyadikán kijön a cucc, elérhető lesz ISO-ban, kb. 10 perc alatt csinálsz egy pendrive-ra egy telepítőkészletet, de ha nem akarod élesben tesztelni, akkor beletolhatod egy Virtualboxba, és máris kiderül, aminek ki kell derülnie. Hacsak nem jön hír valami óriás gebaszról a megjelenés táján, tiszta telepítést fogok csinálni a saját Thinkpademen. Tudom-tudom, 100 ezer dolgot újra kell rakni, nekem megéri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *