Szent eszmék

Kártyáztok a haveroddal. A pakli – benne a lapokkal – adott, a szabályok szintén.
Aztán egyszer csak rajzolsz magadnak egy újabb lapot, majd közlöd a partnereddel, hogy ez a kártya mindent visz. Csak. Mert.
Ez a szent eszme.
A haverod ezek után szintén rajzol magának egy kártyát és már kezdődik is a társadalom megosztása, a polgárháború, a vallásháború.

Vegyük észre, hogy szent eszmék valójában nem léteznek, pusztán csak azért találta ki és tartja fent ezeket a mindenkori hatalom, hogy legyen egy mindent vivő eszköze a társadalom manipulációjához. Innen nézve teljesen logikus, hogy aki akár csak megkérdőjelezi ezeket a szent eszméket, az pokolra való gazember, hiszen a szent eszmék annyira szentek, hogy eleve megkérdőjelezhetetlenek. Egyébként nem lennének szentek. Azaz nem működnének. Most sorolhatnám a példákat, kezdve a haza és a becsület nevében mészárszékre hajtott több tízmilliónyi hősi (? igen, ez is szent eszme) halottal, folytatva a vallási fanatizmussal, a nacionalizmus/sovinizmus vonallal, a rasszizmussal, az antiszemitizmussal, a focializmussal… és így tovább, és így tovább.

A szomorú az, hogy ez az egész működik. A társadalmi nyomás olyan erős, hogy senki nem meri kimondani, hogy a szent eszme valójában nem az. Nagyobb társaságban ki mernéd jelenteni, hogy a haza, a haza becsülete bullshit, magyarnak lenni pedig nem dicsőség dolga, hanem egyszerűen csak egy állapot és előfordulhat, hogy még csak büszke sem vagy rá? Egy csomó ember agyába annyira belerágta magát ez a ‘szent eszme’ féreg, hogy ölni képesek, ha te nem úgy gondolod. Tökéletes példái a sikeres manipulációnak.

6 Comments

 1. Nagyon egyetértek. Én például inkább vagyok európai, mint magyar, és eszembe sem jutna meghalni a “hazáért”.

 2. Háát, hogy a szent eszméket a mindenkori hatalom találja ki és tartja fenn? És a katakombákban találkozó keresztények, az illegalitásban dolgozó kommunisták, vagy a cionizmus? A rasszizmus feltalálásához tényleg a hatalom segítsége kellett?
  Ez enyhén szólva történelmietlennek tűnik. A hatalom inkább csak rátelepül már létező szent eszmékre, de kitalálni nem tudja őket.
  Az kétségtelen, hogy a szent eszmék nevében rengeteg rosszat követtek el – de szent eszmék nélkül meg nincsen civilizáció. Voltak ilyen eszme nélküli népek a történelemben, őket hajtották el rabszolgának a nagy birodalmak, vagy irtották ki nyom nélkül a barbárok.

  • Pl a cionizmust pont nem annyira egy alulról szerveződő dolog volt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cionizmus

   De a kommunizmust is bár Marx és Engels találta ki, de szélesebb körben akkor került alkalmazásra, amikor a Szovjetunió ezt választotta központi eszménnyé.

   A kereszténység nagyon sokáig csak a zsidó vallás egy irányzata volt, szélesebb körben akkor kezdett el terjedni, amikor I. (Nagy) Constantinus római császár államegyházzá nyilvánította.

   Szóval pont nem annyira jó példákat hoztál.

   • Arra hoztam példákat, hogy egy eszmét előbb találtak ki, mint hogy a hatalom rátelepült volna. Erre szerintem tökéletes példa mind a három.

  • Ráadásul a mai értelemben vett kereszténység alapjait lényegében a niceai zsinaton alakították ki… wait for it… egyházi vezetők.

   Azzal egyet tudok érteni, hogy mindenki kap ihletet valahonnan, az egyházi és világi vezetők is, de egy ilyen “szent eszme” pont attól válik _szentté_ hogy valaki azzá formálja. Nem csak azzá teszi, de át is alakítja a saját szája íze szerint (ez történt a kommunizmussal és a kereszténységgel is pl) és onnantól az lesz a szent eszme.

  • @HorvathGabor: Igen, a történelemben sokkal gyakoribb, hogy meglévő eszmékre települ rá a hatalom. Az írásban a végeredményre koncentráltam, nem mentem bele a keletkezés módjába.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *