Joachim, dobd a gépbe!

2023.11.30; csütörtök

Ez egy nagyon régi csehszlovák film címe. Az alkotás nagy vonalakban arról szól, hogy Frantisek kap egy számítógép által kinyomtatott hatalmas ívet, melyen fel van tüntetve, hogy a hátralévő életében mely napok lesznek szerencsések, melyek vacakok és melyek egészen borzalmasak.
A mai nekem a kifejezetten, vállalhatatlanul, elmondhatatlanul borzalmasan szar napok közé tartozott. Ha nekem lett volna egy ilyen kondiciogramom, ki sem mászok reggel az ágyból. De nem tudta ezt Mehemed.

Na mindegy, nem mondom végig az összeset.
Elég lesz az utolsó.

Most nem részletezendő okokból soványmalacvágtában kell videót vágnom egy konkrét kirándulásról. A három részből kettő már megvan. Tartottam egy pihenőnapot, majd ráfordultam az utolsóra. Összeraktam a setupot, elkezdtem vágni a kezdőképet… aztán mi a lfsz ez? Ha megfogtam egy eseményt és arrébmozgattam, a sávjában az összes mögötte lévő esemény mozgott vele. Ha az eseményből kivágtam egy kis darabot, akkor a rés automatikusan eltűnt, úgy, hogy az összes esemény előrébbugrott. Baszki, mi ez? Így egyszerűen nem lehet videót vágni, no fucking way. De még csak azt sem tudtam, mihez nyúljak. Egy nappal előtte, a második résznél még minden rendben volt. Mi történt azóta? Semmi. Oké, jól felnyomtam az agyam több dolgon is, de egyiknek sem volt köze a számítógéphez.

Átnéztem az összes beállítást, hátha találok valami ráutalót. Nem találtam.

Mi van a Windows Update-tel? Igen, éppen folyamatban volt egy. Befejeztettem. Videódriver? A legfrissebb van fent.

Nej megjegyzése: – Nem ragadt be az Insert gomb?
Hmm. Nem is hülyeség. Nem a beragadás, hanem, a billentyűzet. Mi van, ha elromlott? Billentyűcsere, ugyanaz.

Akkor most mi van? Kezdtem szaporábban venni a levegőt. Ez egy borzalmasan vacak szoftver, hosszú informatikai pályafutásom alatt soha nem találkoztam ennél kiszámíthatatlanabb szutyokkal, pedig láttam már sokmindent. Sőt, írtam is. Sony Vegas 16 vágóprogram, naponta kábé 30-40 alkalommal fagy le, 3-4-szer magával rántva a gépet is, nem ritka, hogy csak a kikapcsolás segít. Amióta ezt a szoftvert használom, azóta szoktam rá, hogy minden billentyűnyomás(!) után ctrl+s. A legnagyobb baj az vele, hogy baromi jó vágóprogram… már ha éppen működik. Teljesen hozzászoktam, a kezem már ráállt a gyorsbillentyűkre, kifejezetten hatékonyan tudok vágni vele, elég jó eredménnyel. Ennél jobb már csak a Premiere lenne, de abban messze nem vagyok ennyire jó, másfelől meg… az a fránya ár. A Sony Vegast megvettem 2018-ban 150e forintért és azóta is ez van, eszem ágában sincs ugyanennyi pénzért évente frissítgetni.

 • Olvasgatom a fórumokat, a szoftver a frissítésekkel nem lett stabilabb, sőt. Az egyre több belepakolt fícsör, meg az egyre nagyobb felbontások miatt inkább instabilabbá vált. Én pedig a kamerákkal megálltam a max 2K felbontásnál, ezt még a mostani program is tudja.
 • A Premiere-t meg nem lehet megvenni, csak bérelni, nagyjából évi 150e forintért. Bármennyire kedves hobbi is ez, ennyit már nem ér. (A tört programokról ne beszéljünk, az nem pálya.)
  Szóval jó lenne ez a cucc… már ha működne.

 • Ezt még elmesélem. Az első és a második rész között megint meghülyült a szoftver. Az elsőt simán megcsinálta, a másodiknál viszont rendereléskor kábé 3 perc után kifagyott. Mindegy volt, mit csináltam, hol csak elszállt a program, hol vitte magával a gépet is. Az első résszel nem volt gond, a konfig utána annyit változott, hogy időközben frissítettem a GPU videódriverét, de gyk mindegy volt, a lefagyás jelentkezett akkor is, ha GPU nélkül rendereltem, illetve akkor is, ha az alaplapi Intellel. Nem részletezem a nyomozást, a megoldás az volt, hogy hozzá kellett adnom 12 GB-t a virtuális(!) memóriához. Amiért jelentősen kevesebb hajam van azóta, az az, hogy a gépben van 32 GB tényleges RAM, Task Managerrel figyeltem, hogy mi történik rendereléskor, aztán amikor elszállt a program, akkor a Windows használt 10 GB RAM-ot, a Vegas Pro 6 GB-ot, azaz a fizikai memória fele üresen kongott. Mégis az lett a megoldás, hogy fel kellett tolnom a virtuális memóriát.
 • Na szóval itt járunk most. A vágóprogram megint meghülyült és megint nem értem, mi történik.

  Az atombomba persze még megvan, fogom, letörlöm, majd újratelepítem. Szerencsére nincs szénné konfigurálva, viszonylag hamar személyre tudom szabni.

  De előtte egy kis ungabunga internet. Nézzük, meg, más belefutott-e már ilyenbe? Nem. Soha senki. Tágítsuk a keresést, másfajta vágóprogrammal belefutott-e már valaki ilyesmibe? És igen! Ráadásul egy másik Sony programmal. Mi több, van rá válasz is: Auto Ripple. Így nevezik ezt a viselkedést. (Magamtól ki nem találtam volna.)

  Némi nyomozás után meg is találtam a beállítást. Igen. Be volt kapcsolva. Kikapcsoltam… és egyből megjavult a program.

  Fasza. De hogyan kapcsolódhatott be? Mert hogy én magamtól soha nem mentem bele ebbe a menübe, az is tutibiztos.

  Megint Nej tippelt egy jót: – Gyorsbillentyű?

  Igen, van neki. Konkrétan a CTRL+L. Valószínűleg ezt nyomhattam meg véletlenül. Persze, ha ránézel a billentyűzetre, láthatod, hogy ezt a kombinációt véletlenül annyira nem igazán lehet megnyomni. Akkor mi van? Nos, mint mindig, megint az IT security a hibás. Munkás éveimben hozzászoktam, hogy ha két méternél távolabb megyek a gépemtől, akkor lockolom. Ez megmaradt itthon is, bár itt nem a hekkerektől félek, hanem attól, hogy a macska szteppel egyet a billentyűzeten és küld egy kompromittáló körlevelet az üzletfeleimnek. Hogyan lockoljuk a billentyűzetet? WIN+L. Na, ezt már félre lehet nyomni, elég ha a WIN helyett a mellette lévő CTRL gombra nyomok, amikor felállok az asztaltól videóvágás közben. Valószínűleg itt is ez történt. A valódi kérdés nem is az, hogy mi történt, hanem sokkal inkább az, hogy öt év alatt hogy-hogy most történt csak először ilyen?

  Nos, ennyi. Igaz, hajnali fél egy van, már megint, reggel meg korai kelés, jobb nem is belegondolni, mennyire leszek üde és friss, de legalább ezt a szívást elimináltam. A többit… még nem. Lehet, hogy majd írok azokról is, feltéve, hogy egyszer lesz ott is megoldás.

  2 Comments

  1. Ettől mindig agyfaszt kaptam.
   MS-nél vascsővel verni való idióták dolgoznak (vagy már verték őket), ezért fontos funkciókra nincs hotkey, de az olyan egetverő faszságokra, mint a képernyő 90%-os elfordítása – amire egyébként kb. évszázadonként kerül sor – van!
   (pontosabban volt, ezt már szerencsére kiszedték)

  2. Megint ki akartad cserélni az égőt ugye? :)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *