2023.09.29-10.01; péntek-vasárnap

Erről a túráról nem fogok sokat írni. Nem mintha nem lett volna jó, sőt, kifejezetten jól sikerült. Csakhogy majdnem ugyanezt a túrát már tavaly szeptemberben megcsináltam. (Akkor is jó volt.)
Alapvetően kétfajta túra van: az egyik a felfedezés, amikor az ember ismeretlen tájakat jár be, a másik viszont az, amikor már ismert helyekre visz el valaki, számára kedves embert, hogy ő is átélje ugyanazt. Most az utóbbiról volt szó: Nejjel közösen tekertünk végig nagyjából ugyanazon az útvonalon.
Nagyjából. Két helyen történt változtatás.

1. Most nem volt defekt, azaz nem kellett megszakítanunk a túrát és lemennünk Balatonfüredre, majd alulról visszamásznunk a Pécselyi-medencébe. Igaz, a tervet sem tartottuk, mert ha északról kerüljük meg a medencét, akkor pont nem látunk semmit a szépségéből: egyrészt a fák miatt, másrészt pont annak a dombnak a tetején leszünk, amelyik lentről olyan szép. Végül egyszerűen átvágtunk a medence közepén, a Balatonszőlős-Vászoly vonalon.

2. Egy évvel ezelőtt mindenféle térdprobblémáim voltak, amiatt nem mentem fel a Szent-György hegy oldalába, csak alulról kerültem meg. Most felmentünk. Nem érte meg. Valóban szép látvány volt a Balaton, meg találtunk fent hangulatos kápolnát, de összességében nem volt jó üzlet.


Nagyon durva a terep, apróköves murvás-sóderes és bár tény, hogy ez a gravel világa, de olyan meredekek voltak az emelkedők, hogy a laza talaj állandóan kipörgött a kerekek alól. Az első két 17%-os(!) emelkedőn még felmentem, de utána már én is toltam. Ráadásul körbe sem lehetett menni, a hegy nyugati-északi oldalán már túraútnak is gyatra ösvényeken kellett volna tekernünk, azt meg már nem vállaltuk be. Szép a hegyoldal, de gyalogtúrás.

Volt még némi zavar az erőben. A Veszprémfajsz melletti erdőből hívtam fel a kiszemelt szállást, egyik kedvencünket, a badacsonytomaji kempinget, ahonnan meglepő választ kaptam: zártkörű rendezvény, egyébként meg zárnak. Miközben én úgy tudtam, hogy egész évben nyitva vannak. Szívás.

Vadul nekiálltam másik szállást keresni a mobilon, közben meg összeraktam egy B tervet, miszerint elmegyünk a Nivegy-völgyig, ott le Zánkáig, majd a tóparton vissza és fel a kocsiig Veszprémbe. Szerencsére nem volt szükség B tervre, a szallas.hu-n találtam megfelelő apartmant, szuper jó volt, 500 méterre feküdt a kempingtől és csak napi 5000 forinttal volt drágább, mint a kemping. Ott, rögtön az erdőben le is foglaltam, sőt ki is fizettem. Azért ez valahol durva. Gondold el, állsz egy szűk ösvényen, mindenfelé bokrok, fák, hamarabb tudod elképzelni, hogy megtámad egy vaddisznó, aztán innen szállást foglalsz meg online bankolsz.

Aztán mit mondjak még? A Nivegy-völgy továbbra is szenzációs, Balatonhenye továbbra is egy ékszer, Tapolcán meg belefutottunk egy bor- és pisztrángfesztiválba.A Keszthelyi-hegység Nejnek is nagyon bejött. A Strava is megmutatta az erejét, két cimbora is reagált arra, hogy errefelé kalandozunk, ők is erre bringázgattak, az egyikkel utána Györökön ebédeltünk együtt, a másikkal Révfülöpön sörözgettünk.

Nej határozottan élvezte, ő még nem látta így egyben a Balatonfelvidék szépségeit, lenyűgözte. A terepbicajozás is ismeretlen volt számára, nyilván a gravel bringa is kapott egy adag jópontot. Az időjárásra sem lehetett egyetlen szavunk sem, utolsó nap futottunk bele viharos szembeszélbe Felsőőrs és Veszprém között, ettől eltekintve csodálatos volt az időnk, gondold el, a Balatonban még fürödtek.
Ennél jobban nem lehetett volna eltölteni ezt a hétvégét.

Végül a szokásos térképkollekció.