Szociális média

Elmondhatatlanul gyűlölöm. Szvsz egyike a legrosszabb változásoknak, melyek az internettel és úgy általában a társadalmakkal történhettek. Ha az agresszív emberi ostobaság fogja elpusztítani az emberiséget, a szociális média lesz az eszköz, amellyel megteszi.

Nem akarom túlragozni. Ostoba emberek, agresszív emberek mindig is léteztek. A szociális média hozta őket össze, adott nekik önbizalmat, erőt. Így ébredt kollektív öntudatra az ostobaság. Apes Together Strong. Ja. De ettől még továbbra is majmok maradnak (itt kérek elnézést a csimpánzoktól), akik a korlátozott agykapacitásukkal, de a hirtelen feléledő erejükkel simán visszalökhetik a civilizációnkat párszáz évvel a múltba. Ami a mostani technikai fejlettség mellett biztos pusztulás.

Nem véletlenül vagyok frusztrált, hogy mégis használnom kell ezt az izét.

Itt van a legfrissebb. Az FKF új irányelveket adott ki a házakhoz kihelyezett szelektív kukákkal kapcsolatban:
– A vegyes anyagú csomagolási hulladékot (pl. tetrapack dobozok) mostantól nem a papírosba (kék) kell dobni, hanem a sárgába.
– A sárgába _csak csomagolási hulladék_ műanyag, illetve fém mehet, más nem.

Honnan kellett volna megtudnom?

 • Közszolgálati média
  Ja. Majd pont ez a gennyes propagandacsatorna fog azzal foglalkozni, ami a dolga lenne.
 • Mindenféle sajtótermék
  Mostanra mindkét oldalon mindegyik sajtótermék a választásra hangolódott.
 • Szórólapok minden érintett postaládájába
  Drága. Környezetszennyező. Idegesítő.

Mi lett helyette? Kirakták a hírt a Facebookra, az emberek meg elkezdték osztani, aztán valahogy eljutott hozzám is. (Mondjuk ha nem ebben az időben szerveződött volna a kajakos filmfesztiválunk, akkor valószínűleg nem tudtam volna meg.)

De ugyanez megy kerületi szinten is. A helyi ujság ugyanolyan gennyes propaganda, csak éppen a másik oldalról. A legnagyobb kerületi FB csoportot az önkormányzat felügyeli, szintén hányinger propaganda. A kisebb, független csoportokból már többé-kevésbé lehet valósan tájékozódni. De csak azokból.

Azaz legszívesebben a hátam közepére kivánnám az egészet, de nem, legalább kétnaponta be kell lépnem, végigolvasnom a tömény szartengert, hogy azt a néhány hasznos információt kiszűrjem belőle, melyhez másképp nem juthatok hozzá. Remek.

4 Comments

 1. Ettol en is hulyet kapok, hogy a szocmed lett a default platform es nem kerulheted ki. A politikusok a facebook oldalukon jelentenek be mindent. Ezt hogy lehet megengedni?

  Es kenytelen vagy a de facto facebookot hasznalni, mert a gyerekek iskolai infoi, kulonorak stb, mind ott szervezodnek. Utalom.

 2. Először is: közösségi média, nem szociális.

  Másodszor: igazad van, de milyen más csatornát ismersz? Én nem örülnék papíralapú üzengetésnek, pláne úgy, hogy a számla is elektronikus. Lehetne a számlához csatolni, de nemrég láttam, hogy ezt sem olvassák el a zemberek.

  • Pont ez a bajom, hogy jelenleg én sem tudok mást.
   Régebben bemondhatták volna a tévében, vagy a rádióban, megjelenhetett volna egy rövid hír a legolvasottabb újságokban, aztán a helyi lapokban, ki lehetett volna rakni néhány óriásplakátot, aztán a többit már elintézi a szájról szájra terjedés. Ezek ma már nem működnek, nem kis mértékben azért, mert ezekből az információs csatornákból ignorált propagandacsaatornák lettek.
   A borítékba csomagolás egyébként annyira nem lenne elveszett ötlet, ha alaphelyzetben nem raknának már így is annyi mindent bele. (Bár egy nagybetűs, figyelemfelhívó szórólapot valószínűleg elolvasnának annyian, hogy beinduljon a szóbeli terjesztés.)
   De ezek mind találgatások. Úgy tűnik, hogy egyre inkább a legolcsóbb megoldást választják.

 3. Az Ügyfélkapu (az még a neve?) lehetne egy ilyen alap rendszer.
  Ha sikerülne azt elérni (az után persze, hogy rendesen meg van írva), hogy az legyen az állampolgárok alap információs rendszere (iskola, állami, kórházi, stb..), majd pedig azt, hogy oda érkezzenek az aktuális, és releváns hírek (pl. aki a XII. kerületben lakik, ne kapja a bajaiak árvízi jelentéseit, hacsak nem érdekli). Mindezt úgy, hogy a hírek ne lepörögjenek, hanem ott is maradjanak, hogy 2-3 év múlva is meg lehessen találni.
  Stb… Meg lehetne csinálni rengeteg munkával, átgondolással, szakemberrel.

  Ui: az a módszer már nem működik, hogy a sárga kukára kiírják, mit lehet oda bedobni? Ha részegen az ember hazafele egy sörös üveget/dobozt akar bedobni, akkor fel kell menni a FB-ra, és megnézni, mi az aktuális kukaszabály?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *