Az egész úgy kezdődött, hogy a tisza-tavi évadzáró evezés után összetörtük Nej szeretett kajakját. Levettük a kocsi tetejéről, vittük volna be a tárolóba, hogy eltegyük télire, amikor leszakadt a fogója és orral landolt az aszfalton. Be is tört, kábé egy olyan tízcentis darabon.

Nyilván beindult az agyalás. A magától adódó metódus az lett volna, ha fogom és megjavítom. Hát, ja. Elég furcsa, hiszen a családban két vegyész is van, de az üvegszálas, karbon-kevláros töcskölés mindkettőnk életéből kimaradt. A kajakos cimborák igyekeztek segíteni, írták, hogy ezzel, meg azzal, meg így, meg úgy. Én pedig vakartam a fejemet. Sohasem csináltam ilyet és véleményem szerint ez a kajak túl drága lett volna gyakorlóterepnek. Igazából azt sem tudtam, milyen rétegek sérültek. Fogalmam sem volt, hogy a felsorolt egzotikus anyagokat honnan tudom beszerezni. Milyen kiszerelésben? Valószínűleg nagyban. Eláll-e a maradék, vagy kuka? Mit takar a “csiszold meg, Józsi” kitétel? A felületet, vagy bele kell csiszolnom a mélyrétegbe is? Meg egyáltalán, hol? Ilyen esős időben az udvar nem játszik, de még a nappalit is erősen át kellene rendeznem, hogy egy ilyen hosszú kajak beleférjen. Pár napig. Amíg ezek a cuccok megkötnek.

Nem voltam boldog. Végül felhívtam a gyártót, Kabaiékat. Igaz messze vannak, de a benzinköltség és a várható javítási költség együttesen is valószínűleg kevesebb lesz, mint a nagy kiszerelésű javítóanyagok megvásárlása. És nem én bénázok vele, hanem szakszerűen lesz megjavítva.
Nos, minden tekintetben kielégítő megoldást kaptam. Van egy baráti cégük Soroksáron, ahová le szokták rakni a Pestre szállított kajakokat. Ide kellett elvinnem Nej kajakját. Legközelebb, amikor árut hoztak, hazafelé elvitték a miénket. A telephelyükön megjavították, majd a következő fuvarral feljött Pestre. Az egész folyamat nem került pénzbe, gyakorlatilag jófejségből rendezték le. (A kajak egyébként elmúlt 3 éves, garanciáról nem igazán beszélhetünk már. De ahogy a vásárláskor is mondták, nem szoktak ilyesmivel vacakolni. És tényleg nem.) Szóval hatalmas gratuláció a cégnek, jelentős súlyú problémától szabadítottak meg.