Ez volt az első Pratchett regény, melyet – olyan 20 évvel ezelőtt – szótárral olvastam. Nem kispályáztam, karácsonykor elmentem a Pendragonba és akkor csillagászatinak számító áron (9e forint) megvettem a lexikon méretű, Kidby által gazdagon illusztrált kötetet. Otthon kisajátítottam a dohányzóasztalt, ráraktam a könyvet, mellé egy tálkát mogyoróval, söralátét a sörnek, laptop a szótárral, hajrá.
Nem mondom, hogy mindent értettem. Még azt sem mondom, hogy kényelmes volt. Szótárral olvasni halálosan rossz.
De a könyv hangulata így is megfogott. Nagyon jók az illusztrációk. Pratchett pedig… nos, szintén nagyon jó. Igaz, zavart a sok ismeretlen szereplő, de idővel, a Pratchett univerzum bekebelezésével minden a helyére került.
Ez a könyv azóta is az egyik kedvencem. Évente-kétévente kirakom a dohányzóasztalra és végigolvasom. Szótár már régóta nem kell, mogyoró sem, a sört felváltotta a bor, de az élmény még mindig ugyanaz.

2019. Karácsony előtt pár nappal. Váratlan pihenő, utána ünnepek, ideális időszak a könyvhöz. És most jön az, amiért egyáltalán írni kezdtem róla. Tíznél már biztosan többször olvastam a könyvet, mégis, még most is találtam benne valamit, amit korábban nem fedeztem fel.
Minden könyv elején van egy rész, melyet mindenki gyorsan átlapoz. Ki adta ki, ki lektorálta, ki szerkesztette, úgy egyáltalán ki bábáskodott a kiadvány körül. Ez a bennfenteseknek érdekes lehet, nekem, Átlagjózsinak nem annyira.

Itt találtam egy ajánlást. Hogy ezt a könyvet szeretettel ajánlják Old Vincent emlékének. Mellette egy kép is róla.

Oké. Ki a fene ez az Old Vincent?
Nos, az Ezüst Horda közös ismerőse, egy valamikori hős.

Ezüst Horda: kiöregedett barbár hősökből álló csapat. Pratchett szerint nekik már akkora rutinjuk van a túlélésben, hogy legyőzhetetlenek. Csak hát nem úgy néznek ki.

Old Vincent nem volt egy főszereplő, igazából nem is nagyon szerepelt a történetekben. Ami miatt mindenki elborzadt a neve említésére, az az a mód, ahogyan meghalt. Keresztbe akadt a torkán egy uborka és megfulladt. Akárhogy is csűrjük-csavarjuk, ez semmiképpen sem egy hősi halál. Nincs csatamező. Nincs berserk ellenség. Nincsenek valkűrök. Old Vincent úgy halt meg, hogy dacára hősi életének, nem jutott be a Walhallába. Nincsenek sörgőzös bulik, ivás az ellenségei koponyájából, nincs semmi. Még a régi cimboráit sem láthatja. Soha.
A Horda számára ez az igazi horror.
Pratchett pedig ezért ajánlja Vincentnek ezt a könyvet. Hogy legalább ennyi jusson neki.