A kreativitás, ahogy a Microsoft elképzeli

Tegnap este azt mondta a Windows, hogy van ám neki egy csodálatos Creators Update nevű valamije. Akarom?
Mivel én egy kreátor tipusú ember vagyok, rábólintottam: akarom.

tqnl5vl

A mai – azaz szombati – napra volt egy csomó elképzelésem. Nos, mindebből a szép és jó dolgokból semmi nem lett. A laptopommal szoptam.

Újraindítás után a start képernyőről eltűnt az Outlook ikon, meg mindegyik olyan, amelyik ‘C’ betűvel kezdődött és ‘isco’-ra végződött. A programok menüből azért el tudtam indítani az Outlook-ot, közölte, hogy sérült, de megpróbálja magát helyreállítani. Szurkoltam neki. Aztán párc perc molyolás után elindult. Huh. Ettől azért tartottam.
A VPN kliensektől annyira nem: egyrészt már fél füllel hallottam, hogy ez a csodálatos CU kiirtja őket, másrészt arról is hallottam, hogy a régi jó módszer most is működik.
Nem működött.
Az Anyconnect volt az egyszerűbb, a programmenüből visszaraktam a start képernyőre és ennyi.
A VPN kliensnél végigjátszottam a receptet, de nem indult el.

Kitérő. Egyszerűen nem hiszem el, hogy ül egy csomó ember egy fontos megbeszélésen és amikor valaki bedobja, hogy töröljük a menüből a Control Panel gyorslinket, akkor mindenki boldogan ugrik fel a székéből, hogy igen, ez az igazi kreativitás, le vele!
Na mindegy. Törölték. Én meg kinlódhattam, hogy hogyan is fogok törölni a programok közül valamit, ha nincsen Programs and Features. Aztán start képernyő, search control panel, add start screen, áthúz a desktopra, start képernyőről töröl. De akkor is, mekkora kreténség már.

Persze ettől még a Cisco VPN kliens nem működött. Visszamentem a kályhához és a legújabb Sonicwall kliens (4.9.9.1016) helyett a bevált régit (4.9.4.0306) tettem fel. Ezzel már elindult.
Huh. Baromság, faszság, de legalább működik.

Gondoltam ezt addig, amíg el nem mentem bringázni. Hazaértem, rádugtam az órámat az usb portra… és beindult a sziréna. Az oprendszer felismerte, pittyentett egyet. Majd rögtön el is ejtette, ezért is pittyentett egyet. Majd a következő pillanatban megint felismerte. És ezt csinálta a végtelenségig. Természetesen magára rántotta az OnConnect szoftvert is, de az meg nem tudott mit kezdeni ezzel a kapcsolattal. Nyilván kipróbáltam az összes usb portot, kipróbáltam vagy hat usb kábelt, leszedtem az OnConnect programot, leszedtem a drivereit (a fene tudja, miért szeret az összes GPS szoftver külön usb drivert telepíteni, de megteszik), letöltöttem az újabb szoftvert, újabb drivert… mindez hiába. Csak a sziréna. A neten sem találtam semmit. Végül kínomban írtam a support-nak, de megeszem a kalapom, ha bármi értelmeset fognak tudni válaszolni.

Kösz, MS. Creators Update. Az.

Ja, mennyivel lett jobb a gépem? Olyan nagyon még nem vizsgáltam át, de azt látom, hogy a Defender újra emberkedik (Hö, miért vagyok kikapcsolva? Azért, mert van fent más, te köcsög, legalább ezt vedd már észre) illetve felkerült valami Candy Crush Soda Saga. Igen, az a nyáladzó óvodásoknak tervezett debil játék, mely egyébként ingyenesen is letölthető.
Hát, ezért tényleg megérte.

PS.
A dolog egyre rejtélyesebb. Kiváncsiságból feltettem az OnConnect szoftvert tokkal-vonóval (.net3.5-tel, driverekkel) a médiacenter gépre. (Ez is megkapta már a vírust a Creators Update-t.) Ez a laptop nem szirénázott, egyszerűen csak nem ismerte fel az eszközt. Én meg otthagytam a faszba, és miközben a körém gyűlő családtagoknak magyaráztam, hogy micsoda tragédia történt, egyszer csak, úgy nagyjából az ötödik próbálkozásra a gép felismerte az órát. Szóval ha intenzíven imádkozom, neadjisten kecskét is áldozok a nappaliban, akkor a jövőben elképzelhető, hogy az egyik laptopon keresztül hozzáférek a gps track-ekhez és a pulzus adatokhoz. Az egyik laptopon. A másikon no way. Ne akarjak már annyi mindent.

[Update]
Legalább a rejtély megoldódott. Kiderült, hogy a médiacenteren még nincs fent a Creators Update.
Nem is lesz. Nagyon dühös vagyok.
Kapcsolódó irodalom: Ready, set, block!

[Update]
Ez így egy elég érdekes bejegyzés lesz, folyamatos káromkodásokkal tűzdelve. Ma reggel néztem rá, és elhűltem. A CU után a Dropbox másodpercenként jegyez be egy elérési hibát az applikációs logba. Ez ugye óránként 3600, naponta 86400 bejegyzés. Ezt nevezik úgy, hogy flood. Gyakorlatilag kinyírta az applikációs logot. A béta Dropbox kliens ezt leredukálja percenként 1-re, de még az is rengeteg. Csak a Dropbox service kikapcsolása segít. Fasza. (Pedig a Dropbox az valahol barátja a Microsoftnak.)
Link utánkövetésre

4 Comments

 1. Vezerlopult: Win+R. control, OK. Ugyanezt ki is lehet rakni az asztalra, C:\windows\system32\control.exe, az ikonja talan a shell32.dll -bol jon.

  Van amugy egy csomo hasznos ilyen, pl a szamitogep-kezeles az compmgmt.msc, az ADUC az dsa.msc, a szamitogep infok a sysdm.cpl, meg ilyenek. Mindegyik fajl a system32 alatt lakik, okszeruen elinditva csudalatos dolgokat tesznek a geppel.

 2. Nekem a következő tapasztalataim vannak hasonló szituációban.
  1) A frissítések esetében benne van, hogy valamit elgányolnak. Akár valamelyik beállítást. Nem egyszer tapasztalom azt, hogy a programot újra kell aktiválni. Szomorú, de ilyenkor egy letöltött crack-serial többet segít, mint a hivatalos support.

  2) Ami .Net-est, azzal mindig baj van. Ott a legkisebb frissítésnél is bármi el tud gányolódni. Nem is értem, miért írnak még nagy céget .Net alapú programokat…
  Az AutoCAD ebben legalább annyira jó fej, hogy minden telepítésnél az egész .NET készletet újra felrakja, és felülírja a már a gépen levőt. Így garantálva, hogy egy olyan állapot lesz, ami legalább egyszer már működött (más dolog, bár az AutoCAD esetén a szívások legtöbbször a .NET miatt vannak, ha újra kell rakni, akkor pont nem a .NET a hibás, és a problémás részek maradnak a régiek). Ezzel persze azt is eléri az AutoCAD, hogyha valamelyik programnak újabb .NET kell, akkor majd az nem fog menni.
  Szóval ez tiszta szívás….

  3) Az uninstall a programoknak csak töredékét szedik le. A driverek-nél is. A re-install általában nem nyúl hozzá a már fent lévő fájlokhoz.
  De a gondok általában olyasmik miatt van, mint a preferences meg egyéb beállítások, amiket a user érdekében egyébként sem szed le az uninstall.
  Sok programnál elég csak ezt a beállítási fájlt kitörölni, majd a köv. indításnál készül egy új.
  Ezen okból van több esélyed egy tiszta gépen arra, hogy előbb frissítesz, majd utána telepíted a drivert. (végül is, amikor mondjuk Win7-ről állunk Win10-re, jobb egy formatálni, mint a meglévő rendszert update-elni).

  – Itt jegyzem meg, hogyha egy eszközt rádugsz a Windows-ra, akkor az a háttérben keres hozzá egy drivert, letölti, feltelepíti. Érdekesség, hogy minden USB portra ezt külön megteszi. És ha az egyik megsérül, akkor az eszköz másik lukon még használható.
  Ha valamit viszont egy új lukra dugunk, akkor érdemes kivárni a telepítést. Mert ha lecsatlakozunk a Windows szereti abbahagyni a telepítést, és akkor az eszközt oda többé nem lehet dugni.

  Nekem volt olyan háborút megjárt gépem, hogy minden eszközt csak a saját USB portjába lehetett dugni, mert a többi már halott volt a driver. Aztán találtam egy jó kis USB programot, amivel ezeket az USB-hez rendelt drivereket lehetett kitörölni. Utána már bármit lehetett bármelyik lukra dugni..

  Sokat segíthet, ha vannak profi uninstalláló programjaid (jelenleg a Total Uninstall-t használom). Ezek felkeresik az összes kapcsolódó fájlt, és letörlik. Utána már lehet próbálkozni az újratelepítéssel. Sok update után sajnos ez a megoldás.
  Másik ilyen, ami sokszor beválik, a manuális törlés. Amikor egyszerűen az összes feltett fájlt megkeressük, és letöröljük.

  4) Sok sikert! :)

  • Ez igen. Kifejtetted a témát. :)
   Csak bólogatni tudok. Harminc éve vagyok PC közelben, láttam már sokmindent, meg az ellenkezőjét is, a legtöbb, amit elmondhatok, az az, hogy nincs szabály, csak szerencse van. Meg mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell számítani.
   Akkor szoktam kikattanni, amikor a végén még attól is rosszabb történik.

 3. Erről eszembe jut néhány sci-fi könyv… Azokban olyan van, hogy a gép valamilyen módon fellázad, és ugyebár az embernél okosabb. Csakhogy mivel gép, nincsen kreativitása, és ez lesz a veszte mindig (másfelől ugyan ezzel érvelnek a jövő szempontjából: a robotok bár sok munkahelyet elvesznek majd, de a kreatív szakmák nincsenek veszélyben).

  Nos, aki ilyeneket ír, az egészen biztosan nem találkozott még a Windowssal testközelről. Mert ő aztán igazán kreatív ha nem akar dolgozni…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *