A kéményseprő egója

Még februárban indult a történet. Találtam a postaládában egy üzenetet, hogy ekkor meg ekkor legyek otthon, mert jön a kémyényseprő ellenőrizni. Vakartam a fejemet. Azon a héten pont oktattam. A gyerekek akkor még külön laktak, Nejnek pedig állandóan szabadságproblémái vannak, biztosan nem fog ellőni egy nap szabit a kéményseprő miatt. Hagytam a fenébe. Elmúlt az a bizonyos nap, a kéményseprő bedobott egy újabb papírt, hogy ejnyebejnye, legközelebb ekkor meg ekkor jön. Mondanom sem kell, megint beletrafált, akkor voltam másfél hétig Zakopánéban. Nézegettem a papírt, hátha van rajta egy telefonszám, hogy egyeztessünk időpontot (itthon dolgozom, amikor nem oktatok és nem utazok el valahová, bármikor jöhetett volna a seprő), de nem találtam. Megint vállat vontam. Ha ti ilyen keményen játszátok a hatóságot, hogy nem vagytok hajlandóak a párbeszédre, én nem fogom törni magam.

Katasztrófa. Legalább olyan jó, mindent elsöprő indok, mint a terrorveszély. Erre hivatkozva mindent ki lehet kényszeríteni. Lehet szolgáltatóból hatóságot játszani. Lehet egyszerű, erre alkalmatlan emberek kezébe kezelhetetlenül nagy hatalmat adni.

Hét évig dolgoztam annál a cégnél, amelyhez Veszprém és környéke kéményseprése tartozott. A folyosón velem szemben volt az irodájuk. Jó két évig üzemeltettem maszekban az Ajka-Tapolca körzet kéményseprésének az informatikai rendszerét. Tudom, miről beszélek.

Teltek-múltak a hónapok. Aztán augusztusban kaptam egy nagy, négyoldalas dörgedelmet. Hivatalosan végzés volt, gyakorlatilag vádirat. A lényege az volt, hogy ki kellett töltenem a mellécsomagolt vallomást űrlapot, miszerint nem, nem engedtem be a kéményseprőt és nem, azóta nem rendeltem meg rendkívüli kéményellenőrzést. Túl sok lehetőségem nem volt, kitöltöttem, aláírtam. Másnap bevittem a katasztrófavédelemhez. (Kicsi a világ, anno az ő levelezőrendszerüket is én raktam össze.) Leadtam az önfeljelentéssel egyenértékű űrlapot. Megkérdeztem a hapsit, hogy mi a további teendőm. Közölte, hogy menjek fel a weblapjukra és rendeljek meg rendkívüli kéményellenőrzést. Hazajöttem, megrendeltem. Megkaptam a visszaigazolást. Majd keresni fognak.
Három hét múlva felhívott egy hölgy.
– Üdvözlöm. Megkaptuk a benyújtott papírt. Szeretnék Önnel időpontot egyeztetni.
– Üdvözlöm. A helyzet az, hogy én még aznap kértem a weblapjukon kéményellenőrzést.
– Ja, Ön már elindította a folyamatot? Akkor ne szervezzünk keresztbe. Annyit kérek csak, hogy amint megkapta a kéményseprőtől az igazolást, szkennelje be és küldje el nekem.
– Természetesen.

Azóta eltelt három hónap. Az elindított folyamat ott áll, hogy várom az ügyintézőt – mármint azt, akit a webes feliratkozás triggerel – hogy hívjon fel időt egyeztetni. Lassan november, és ez az egész ugye februárban indult. Nem akarok itt rosszmájúskodni, de szerintem ebből az lesz, hogy jövő februárban a kéményseprő megint bedob egy papírt, miszerint.
Remélem, itthon leszek.

13 Comments

 1. Elorebocsatom, hogy nagyon nem ertek hozza, de nem lehetne preventive megkerdezni a katasztrofavedelmet, hogy ugyan ki foglalkozik ugy egyebkent a kemenysepressel, es felhivni az illeto ceget, hogy ugyanmar adjanak egy idopontot? Persze, ez nem a szabalyos utja-modja a dolognak, ertem en, de egy probat azert meger.

  • Sok mindent lehetne. Vissza is hívhatnám azt a kedves hölgyet. De a magam részéről úgy gondolom, hogy felesleges erőlködés. Tudod, miből áll az éves kéményellenőrzés? Kiszedem a kéményből a záróelemet, a kéményseprő vet rá egy pillantást, nekiáll célozgatni, hogy ez a kémény lehetne jobb is, ha megbíznám maszekban némi munkával, én köszönöm, nem kérem, aláírunk egy papírt, és ennyi. Simán ki fogjuk bírni a következő éves ellenőrzésig.

 2. Milyen jó gazda is az állam…ismét bebizonyosodik. Dilettáns barmok mindenhol.
  Amúgy a kéményellenőrzés tényleg ennyi, nálam eddig egyszer sem mentek a kémény közelébe, csak messziről mustrálták. És még fizettem is érte. Ennyiből jogos, hogy ingyenes lett, a semmiért nulla forint jár. Egyébként meg nem ér semmit az egész, egy bohóckodás.

 3. Nekünk 3 kéményünk van: egy kandallós, egy a gázkazánhoz, egy pedig használaton kívüli. Három különböző helyről jöttek eddig ellenőrizni, három időpontban, szigorúan napközben.

 4. Nekem van egy üzletem, nyitvatartással. Délután 2-től minden áldott napon nyitva van.
  Oda kizárólag 8 és dél közt hajlandóak jönni.
  Oldjam meg. Hát idén nem sikerült.

 5. A kémény ellenőrzés tényleg ingyenes július 1-től.
  Ezért mentek körbe a kéményseprők első félévben, hogy letarolják egy kicsit a piacot.

  Egy sztori:
  Lakhatási engedélyhez kellett a kéményseprőtől papír. Kijött és közölte, hogy a gázkazán kéményét nem tudja megmérni, ezért nem állítja ki a papírt.
  Kérdeztem, hogy miért akarja megmérni azt a kéményt ami nem számít kéménynek – akkor 3 m-nél rövidebb gyári kémény nem számított annak.
  Az mindegy, neki azt meg kell mérnie, addig nincs papír. Elment.
  Ok, kb 100eFt volt a tetőn útólag kilakított kibujó nyílás. Újra kihívtam.
  Udvarról felnézett a tetőre, majd közölte, hogy itt a papír.
  Mondtam neki, hogy nyet. Menjen fel a tetőre, mérja meg a gázkéményt, mert ez a dolga. Ha nem teszi feljelentem.
  Kb. 4 órás szenvedés volt mire felküzdötte magát és megmérte, januárban kicsit csúszik a tető.

 6. Bementem egyszer a budapesti központjukba valami papírért öcsémnek mert megkért rá, ő meg messze lakik.
  “hiper-szuper rugalmas agyhalott szervezet” ahogy öcsém fogalmazott az emailben.
  És valóban. Tapintani lehetett a sötétséget és gonoszságot. A halálcsillag ehhez képest csillagközi szanatórium
  Úgy hogy a büdös **** ****** a mostani kormánynak, ami szaporítja az ilyen kommunista marhaságokat, mint kötelező kamara, államosított szemétszállítás és hulladékfeldolgozás, dohánykereskedelem, stb. sorolhatnám még.

  • Tbh, elmeletileg a kemenysepro munkaja eletmento is lehet, ha lelkiismeretesen elvegzi. A problema az, hogy rendszerint szarnak bele.

   • A probléma az, hogy ha valamit kommunista módon szerveznek meg és csinálnak, az szar lesz.
    Ártunk és ormányunk meg anyatejjel szívta magába a szemléletet. Nem az egyszeri beosztott frontharcoson múlik a végeredmény. Ő azt csinálja, amire a rendszer kényszeríti.

    • Ez aztán a klasszikus hamis szemlélet: mindenről a hatalom tehet. Eközben az átlagember csak ül a langyos pocsolyában, esetleg hőbörög közben.

     • Hátbazmeg, ha a hatalom államosít, arról a hatalom tehet.
      Ha emiatt lerohad az oktatás, csődbe megy a szemétszállítás, és általában haldoklik az ország, mert versenyképesség a béke segge alatt van és aki tud menekül innen, akkor ki a faszom tehet róla???
      Ja bocs, tévedtem, az a sok kádáron szocializált idióta, aki elhiszi a komcsi kampányt és újra megszavazza ezt a maffiát…
      Ja, meg a fideszben csak úgy fortyog a társadalmi párbeszéd iránti igény ugyebár, lépten nyomon megállnak meghallgatni a szakmai kritikát.

      Nincs ebben semmilyen hamis szemlélet.
      Kár itt védeni a mundért, erről 98,67%-ban ez a banda tehet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *