Férfilélek és társai

Az milyen már, hogy a több hónapja(!) húzódó villanyszerelési házimunkához végül úgy lett kedvem, hogy éppen vennem kellett egy új akkumulátoros fúrógépet és ki akartam próbálni? (Jelentem, jó lett. Az írás végére ki is fog derülni, hogy miért.)

A bizarr az egészben az, hogy speciel van itthon akkumulátoros B&D fúrógépem. Tökéletesen jól működik. Van hozzá két akkumulátor is. Teljesen jók. Csak éppen a töltőegység romlott el. Egy kis szar műanyag doboz, belenézve valami minimális elektronikával. Csak ugye, ha áram nincs, akkor semmi sincs. Nem tudom tölteni az akksit, nem megy a fúró. Gondoltam, veszek töltőt. Azt hiszed, lehet kapni? Ez egy öt éves kütyü, közben a B&D formátumot váltott, az új töltők nem jók a régi akksikhoz. De a szerszámboltban megvigasztaltak, hogy ha lehetne kapni, akkor is drágább lenne – maga az a bizbasz töltő – mint egy új, komplett szett. Végül hosszas nyomozás után az Alibabánál találtam megfelelő töltőt. 16e pénzért. Az Alibabán. Ahol fillérekért lehet hamisított utángyártott cuccokat kapni. Majdnem elsírtam magam. Itt van egy komplett, jól működő fúrókészlet és azért kell kidobnom, mert nem lehet hozzá beszerezni egy ezer forint körüli önköltségű töltőt.
És ha veszek egy újabb szettet, akkor mi van? Az eladó szerint minden gyártó ugyanezt a mocskos trükköt játssza. Pár év múlva tönkremegy az új készletben is a töltő és kezdődik minden előlről.
Természetesen ilyenkor felmerül, hogy kell-e egyáltalán akkumulátoros fúró? Nekem van egy vezetékes Skill ütvefúróm, 23 éves. (Akkor vettem, amikor a fiam született.) A mai napig hibátlanul működik. Csak hát az a vezeték. Meg a hosszabbítók. Meg nálunk az egész alsó szintet egy biztosíték viszi, ha lenyomom, akkor nincs fúrás sem.
Nem túlzok, legalább egy hónapig csak morogtam és nem voltam hajlandó tudomásul venni, hogy sarokba szorítottak. Aztán elmentem egy barkácsboltba, egyelőre csak szétnézni. Aholis megláttam a fentebb belinkelt cuccot. Kicsi. Nincs az a böszme bumszli az alján. Erősebb, mint a régi akksis fúróm. Li-on, azaz nincs memóriaeffektus, meg állás közben sem merül túlzottan. Van hozzá utángyártott akksi. És a lényeg: egy teljesen átlagos töltőt adnak hozzá. Azaz ha be is krepálna, simán le tudom cserélni egy univerzális töltőre. Remélhetőleg.

Szóval ennyi. Ennyi minden kellett ahhoz, hogy végre nekiálljak annak a nyomorult villanyszerelésnek.

7 Comments

 1. Nem akarok nagyon okoskodni, de az nem úgy van, hogy az ilyeneket egyenárrammal kell tölteni? A gépre meg általában ráírják (de legalább a könyvébe), hogy hány volttal (és esetleg amperral) kell tölteni. Ha a régi töltő csatlakozója mér megvan, akkor egy megfelelő paraméterekkel rendelkező töltőről le kell vágni a csatlakozót és átforrasztani rá a gép csatlakozóját.
  Vagy ez nem ennyire egyszerű?
  Persze lehet, hogy az új géppel még így is jobban jártál – csak kérdezem.

 2. egyenárrammal = egyenárammal
  csatlakozója mér megvan = csatlakozója MÉG megvan

  Halál a typo-kra! :)

 3. Nekünk az akkumulátor ment tönkre a régi Skil fúróban. Természetesen az utángyártott akkumulátor 12e Ft, amit sokallottam. Így lett belőle egy Maktec MT081E akkumulátoros ütvefúró, amit egyenlőre nem bántam meg.
  Sajnos a fogyasztói társadalom áldozatai lettünk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *