A természet működik, csak lusta

Napok óta óriási mezei poloska populáció nyomul a teraszon ezeken a napsütötte őszi délutánokon. Egy szivarnyi idő alatt 15-20-at ütök le, pusztán csak úgy, hogy lesöpröm a dögöket a könyv lapjairól, a netbook billentyűzetéről vagy egyszerűen csak a hajamból. Úgy belegondoltam, hogy azért nem lenne ellenemre, ha esetleg megjelenne errefelé ennek a rovarnak valamilyen természetes ellensége, ne csak én küzdjek már az invázióval.
Aztán az első mészárlós napok után, amikor kiültem, azt vettem észre, hogy a szanaszét heverő poloskahullákat vastagon megszállták a bodobácsok. Azaz mégis van ezeknek a dögöknek ellensége – csak cefettül lusta.
Most már csak azt kell kispekulálnom, hogyan lehet bodobácsot fanatizálni.

7 Comments

  1. Eszembe jutott egy cikk, a fanatizálás irányáról: (http://magyarnarancs.hu/tudomany/nagyvarosi_termeszetbuvar_bodobacs-58914)
    Innen: “…Hívják verőköltő poloskának, tűzoltó bogárnak, suszterbogárnak, pyrrhocoris apterusnak, de a legtalálóbb népi elnevezés: baszóbogár. Mert verni, költeni, tüzet oltani vagy cipőt javítani aligha látta valaki. A bodobácsok kora nyári orgiái viszont valamennyiünket elgondolkoztattak már, hol húzódik a szexuális teljesítőképesség határa….”

  2. Ez nagyon jó. Hogy is mondjam, a piros rovaroknak ez a vérbő tulajdonsága már nekem is régen feltűnt.

  3. @Kurbli: a “nagyvárosi természetbúvár” nagyon illik a cikkíróra, mert leginkább olyan, mint ha ő találta volna ki a népi elnevezést… Várom azok jelentkezését, akik ezt *tényleg* hallották valahol.

  4. @UnA: Jelen. Suszterbogárnak én is ösmerem. A verőköltő nálam bodobács, igaz az nem népi.

  5. @gollum: igazából a “baszóbogár” elnevezésre gondoltam, mert suszterbogárnak vagy papucsogárnak én is ismertem.

  6. Leütni oszt’ lesöpörni a mezei poloskát?! A zíróúrnak nem működik a szaglószerve?! Na csak mer’ elég egy is ahhó’, hogy a fertelmes bűzzel ajándékozza meg a 3 méteres rádiuszon belül található és orrukat rendeltetésszreűen használó egyéneket/csoportokat!

  7. Nem ismered a csuklótechnikámat. Évekig asztaliteniszeztem és annyi még megmaradt belőle, hogy strandpapuccsal pont akkorát tudok ütni, hogy megdögöljön, de ne fröccsenjen szét és ugyanazzal a mozdulattal a hullát is megküldöm messzire. A gond ott van, hogy a polos (becézze az, akinek kedves) már akkor elkezd büdös lenni, amikor megijed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from MiVanVelem

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading